lördag 3 juni 2017

FILM: Nocturnal Animals - Skomakare bliv vid din läst

Amy Adams som modell för Tom Fords kläder.


Nattdjur jagar på natten


Regi: Tom Ford
Titel: Nocturnal Animals
Med: Jake Gyllenhaal, Amy Adams, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Laura Linney m.fl
USA, 2016
Universal Sony Home Entertainment


Nocturnal Animals är baserad på den inte speciellt kända romanen Tony and Susan av Austin Wright, från 1993. Det finns fullt med stjärnir i filmen: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Armie Hammer, Laura Linney, Andrea Riseborough, Karl Glusman, Michael Sheen. För alla vill ta chansen att ha kläder på sig designade av mannen som gör James Bonds lyxsvidar?

Ytan är snygg, men det är ine mycket innehåll. En enda man (också av Tom Ford) var faktiskt djupare.

Modedesignern Tom Ford hade jobbat åt Gucci och YSL när han 2006 startade eget. Ford står bakom Daniel Craigs eleganta kostymer i James Bond-filmerna. När det gäller den här modeskaparens kollektion som sådan kan man snabbt konstatera att en kavaj kostar (mer än) skjortan.

Fords första film En enda man (2009) utspelas 1962 och är supersnygg på ytan. Nocturnal animals är snarare som en David Lynch film, tänk Mulholland Drive och Inland Empire.
Filmen består av tre olika berättelser. En av berättelserna är fiktion i fiktionen.

Susan Morrow (en allvarlig roll för Amy Adams) är en framgångsrik galleriägare i Los Angeles. Susans ex-make Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal) som hon inte hört av på nitton år har skrivit en bok som han vill att Susan skall läsa. Sedan hoppar man till Texas mitt i natten, där en familj blir torterade och dödade av rednecks som även är fullblodspsykopater (det där är manuset - som visar sig vara symboliskt eftersom Susan lämnade Edward eftersom han ansågs vara en loser och hon dödade alltså deras familj dem alla tre (hon hade en abort för att få igenom skillsmässan lättare) - och genom att skriva det här manuset visar Edward att han inte alls är en loser, han kan klara av att göra något.


Det är bara ett fel med detta resonemang. Det är djupt ologiskt.

1) Det är lätt att skriva ett manus. Det svåra är att sälja det. Det som är ännu svårare är att sedan marknadsföra produken när den väl kommit ut!

2) Att Susan lämnade Edward motiverade honom till att skriva detta - så om Susan inte lämnat honom hade han ju inte haft någion ibspiration. Utan bara fortsatt att vara en loser.

3) Alla gubbar oavsett ålder tycks tro att det är jtättefint och spänande att vara författare. Det är det inte.

Det kommer ut 1800 barnböcker varje år i Sverige. Vågar inte tänka på hur många som kommer ut för vuxna. Lägg till detta alla outgivna manus och manus för film och TV i Svergie och tänk sedan på hur mycket det då måste finnas i USA och ... ja, du inser snabbt att en gubbe som totar ihop ett manus inte är något speciellt.

Dessutom avslöjas intrigen i Nocturnal animals väldigt snabbt. Det finns ingen överraskningseffekt och filmen är bara lång, väldigt lång, och inte spännande.

Inte ens Amy Adams kan inte rädda denna såsiga historia.
Som sagt. Alla gubbar tror att de kan skriva manus. Men många av dem borde låta bli.

Skomakare bliv vid din läst.

Det där gäller skräddare och modedesigners också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.