fredag 30 juni 2017

FILM: The Lego Batman Movie - Satir och analys av Batman

Robin och Batman flyger igen!

Batman - The Roast 
- Hejdlös drift med superhjälten levereras i Legoform

Chris McKay
Titel: The Lego Batman Movie
Manus: Seth Grahame-Smith, Chris McKenna, Erik Sommers, Jared Stern,John Whittington
Medverkande (röster, originalversion): Will Arnett (Batman), Zach Galifianakis (Jokern), Michael Cera (Robin), Rosario Dawson (Batgirl), Ralph Fiennes (Alfred) m.fl.
USA, 2017
Warner Bros.

Batman pratar med ett porträtt av sina döda föräldrar och avbryts av sin butler Alfred som påpekar: "I've seen you go through similar phases in 2016, and 2012, and 2008 and 2005, in 1997, in 1995, in 1992, in 1989 and that weird one in 1966," ... och så har han räknat upp alla årtal från live-Batman filmer så här långt ...

Ja, det där är kul för folk som kan sin Batman historia.

Men.

Blixten slår sällan ner på samma ställe två gånger.

Lego filmen The Lego Movie var en fullträff! En av de roligaste familjefilmer som gjorts - och låten Everything is Awesome var bara så ... Awesome!

Det bästa med filmen var att det var precis som när en liten unge leker med Lego - olika legogubbar och legogummor mixades friskt och det byggdes alla möjliga hus och farkoster och träd ... På slutet kom till och med Lego duplo med in i bilden. Och så var alla vänner igen, tills det är dags att leka en ny lek med nya intriger.


The Lego Batman Movie är en helt annan kopp te. Det är visserligen en ironisk superhjältefilm, men den är inte så lekfull som den "riktiga" Lego filmen. Det här är väldigt mycket Batman hela tiden och det är kul för Batman fans, speciellt gamla Batman fans, eftersom det finns popkulturalla referenser till ALLA Batmans någonsin! Alla filmer, TV-serier, Batman-skådespelare ... you name it. Till och med en lista med de allra mest obskyra skurkarna.

Det här är som en lång Batman-roast - en superhjälte-satir med många metanivåer. Både den självupptagne Batman och hans narcissistiske fiende Jokern får varsin identitetskris. Batman avskyr samarbete och känslor och känner sig hotad när Barbara Gordon tar över brottsbekämpningen i Gotham City. Hon pratar känslor, etik och ansvar. (För ungarna som gillar Super Hero High är det förvirrande att hon inte VET att hon är Batgirl, för det visste hon ju redan när hon gick i skolan).

Jokern tycker att han inte får bekräftelse på att han verkligen är Batmans hatobjekt nummer ett. Han vill bli MEST hatad!

När det inte fungerar att anfalla Gotham med samlade Batman-skurkar genom tiderna, samlar Jokern istället ihop superskurkar som Voldemort, Sauron, King Kong, Medusa och så vidare för att utkräva hämnd.

Filmen blir som en enda lång catwalk för Lego-figurer och ibland är det riktigt kul, ibland är det för amerikanskt och man hade gärna sluppit allt sentimentalt familjetjat - till och med Batman vill ha en egen familj, och det får han till sist, med Batgirl, Robin och Alfred. Suck. I den riktiga Legofilmen pratades inte amerikanska familjevärderingar. Det brukar inte ungar heller göra när de leker med Lego. De är mer inriktade på spänning, äventyr och att ha kul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.