torsdag 8 juni 2017

FILM: Jackie - Gripande studie i sorg med Natalie Portman i huvudrollen

Natalie Portman i filmen Jackie.
Jackie Kennedy - skapare av legenden om Camelot och John F. Kennedy.

En legend skapar en legend! 
En gripande studie i sorg - och en fantastisk uppvisning av ett mediegeni.


Regi: Pablo Larrain
Titel: Jackie
Manus: Noah Oppenheim.
Medverkande: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Billy Crudup, Greta Gerwig, John Carroll Lynch, John Hurt m.fl.
USA, 2016
Scanbox Vision


En legend skapar en legend. 

Jackie Kennedy, själv legendarisk, var den som skapade legenden om John F. Kennedy. Natalie Portman, legendariskt bra skådespelerska, fångar legenden Jackie på film.

För första gången får vi se en riktigt bra och gripande Kennedy film!

Det är inte lätt att göra spelfilm (eller för den delen TV-serie) om de vackra och berömda Kennedys. Det sas att de var vackra som filmstjärnor, men de var faktiskt snyggare än filmstjärnor. Hitintills har alla som spelat dem inte sett rätt ut och bara verkat som folk som klätt ut sig till dem.

Tills nu. Natalie Portman är inte helt lik Jackie Kennedy, Natalie har t.ex. ett smalare ansikte, men hon har i alla fall rätt utstrålning. Man kan tro att denna människa är en modeikon, en popikon, en människa älskad av en hel nation. Och efter ett tag glömmer man att detta är en skådespelerska som gör en roll, man lever sig så helt in i filmen, som är en gripande studie i sorg. Men Jackie vet hur en slipsten ska dras och filmen är också en studie i hur ett mediegeni arbetar - och hur man bygger upp både historien och en historia.

Fransk stil och finess

Istället för att klämma in hela Jackies liv - eller hela hennes äktenskap med presidenten - koncentrerar man sig på en vecka, veckan efter presidentens död. Men i Jackies tankar får vi flashbacks till en bättre och lyckligare tid.

Portmans rörelser, minspel och accent är perfekt. Det är som om hon direkt kanaliserar Jackies ande.

Allt i filmen är perfekt, in till minsta gardinlängd. Allt är uppbyggt, allt är fejk, alla inomhusscener är gjorda i Paris - men eftersom Jackie beställde mycket från Frankrike har man i alla fall fått tag på samma leverantörer.

Det här är gediget arbete ända ut i de handskbeklädda fingerspetsarna.

Filmens Jackie på väg till begravningen med sina två små barn.

Jackie är den chilenske regissören Pablo Larrains första engelskspråkiga långfilm.

Abraham Lincoln (vars begravning Jackie inspirerades av, när hon designade sin mans bergravning) vann det amerikanska inbördeskriget och avskaffade slaveriet. Vad uträttade John F Kennedy? Brodern Bobby funderar i filmen om presidenttiden mest kommer att bli ihågkommen för Cubakrisen  (han har fel) - de båda bröderna som hade så många storslagna planer som aldrig blev av!

En strålande First Lady

Jackie fick däremot en hel del uträttat som First Lady. Förutom att hon hade ett enormt genomslag som modeikon. Hon bjöd på sig själv och gjorde succé i TV-dokumentären A tour of The White House with Mrs John F Kennedy (ett program som återskapats för filmen, och man ser faktiskt inte när det är den riktiga Jackie och när det är Natalie, så lika har de blivit varandra i denna del av filmen.)

Hon renoverade också Vita Huset, för summa två miljoner dollar, och såg till att amerikanska folket fick tillbaka sin historia. Lincolns möbler hittade hon i Europa, och köpte tillbaka. Hon såg också till att få in konst och musik i Vita huset.

Jackie kunde ge folk en show. Begravningen av den mördade maken blev också en stor, dyr och extravagant show - men samtidigt är den ett äkta sorgearbete.

Ingenting med Jackie är ytligt, känslorna är äkta.

Portman är underbar i titelrollen. Filmen blir också mycket vacker, trots eller på grund av det sorgliga temat. 
Verklighetens Jackie Kennedy.


Tankarnas flöde fångas

Filmen hoppar mycket i tiden, men det känns inte alls ologiskt, pretentiöst eller svårt att följa. Det känns bara naturligt, som om  man följer en människas tankar, som går tillbaka till både lyckliga och mindre lyckliga tider. .

I ramhandlingen sitter Jackie tillsammans med en journalist och skapar sagan kring Kennedy. Hon vet hur man skriver en historia och även hur man gör historia.

Journalisten, spelad av Billy Crudrup, ska vara en blandning av Theodore White, William Manchester and Arthur M. Schlesinger Jr.

I en annan samtalande ramhandling, som leder till andra flashbacks, pratar Jackie med en präst, spelad av den utmärkte brittiske skådespelerskan John Hurt i sin sista roll. Här är hon inte kontrollerad och vacker, här visar hon rå sorg och ilska.

Om man vill jämföra Portmans rollprestation med verklighetens Jackie Kennedy i TV-programmet A tour of the White House från 1962. Hela finns på Youtube.

Det finns bara ett fel med filmen. Musiken. Den smetar på med stråkar och hög volym för att förstärka Jackies sorg och känslor - men den förstör snarare än understryker. Det hade varit mer effektivt med tystnad eller scenens naturliga ljudbild - men behöver inte dissonansen för att förstå hur förstörd Jackie är, man förstår mycket väl av Natalie Portmans känsliga ansikte.

Dansar till Camelot

I den bästa sorgescenen lägger hon på en gammal platta och spelar den glättiga musiken till musikalen Camelot, något som hon och maken har gemensamma lyckliga minnen från.  Där och då i den scenen får man verkligen känna Jackies sorg på riktigt utan att pålagd musik ska beordra en att känna den.

Filmen Jackie har nominerats till 107 priser och har vunnit 25.
Natalie Portman har bland annat nominerats till en Oscar och vunnit en BAFTA för sin roll som Jackie Kennedy.

BG

Mer Kennedy på film:


JFK (Oliver Stone, 1991) - Jodie Farber som Jackie Kennedy.
Tretton dagar (Roger Donaldson, 2000) - Stephanie Romanov som Jackie Kennedy.
The Kennedys (TV-miniseries, 2011) - Katie Holmes som Jackie Kennedy.
Holmes kommer att fortsätta med sin rolltolkning i uppföljningsserien:  The Kennedys: After Camelot.

Fler presidentfruar på film:

Pat Nixon (Joan Allen i Nixon, 1995)
Mary Todd Lincoln (Sally Field i Lincoln, 2012)
Nancy Reagan (Jane Fonda i The Butler, 2013)


Jackie Kennedy på film:

The End of a Dynasty (1988), docudrama om "the Kennedy curse", Cortnie Campbell som Jackie Kennedy.
JFK (1991), Jodie Farber som Kennedy.
Love Field (1992) om en hemmafrus liv  i Dallas. Onassis-Kennedy spelas av Rhoda Griffis i sin stora genombrottsroll.
Ruby (1992), Mary Chris Wall som Jackie Kennedy.
Thirteen Days (2000), Stephanie Romanov som Jackie Kennedy.
Timequest (2002) handlar om en alternativ tidslinje där mordet på John F Kennedy avstyrs och historian tar en annan gång.  Jackie Kennedy spelas av Caprice Benedetti och innehar här en av huvudrollerna i dramat.
America's Prince: The John F. Kennedy Jr. Story (2003), Jacqueline Bisset som Kennedy.
The Hoax (2006), Elizabeth Marley som Kennedy.
The Butler (2013), Minka Kelly som Kennedy
Parkland (2013) Kat Steffens som Kennedy
Jackie (2016) Natalie Portman i huvudrollen som Jackie Kennedy.
LBJ (2017) om Lyndon B. Johnson - Kim Allen som Jackie Kennedy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.