onsdag 21 juni 2017

Busens hunderbara äventyr - Ny hundbok av Jeanette Bergenstav


Hundvalp på  vift med viftande svans (och öron!). Omslag av Lovisa Blomberg. 


Busens hunderbara äventyr
- Ett riktigt charmigt hundliv i ny bilderbokJeanette Bergenstav
Busens hunderbara äventyr
Illustrationer: Lovisa Blomberg
ISBN: 978-91-75775-20-3
Idus förlag


Busen är en busig hundvalp. Det hörs på namnet. Efter ett mysigt utomhusbad bäddar matte Busens fina korg - själv tar hon en tupplur i en trädgårdsstol. Men Busen somnar inte, han sticker iväg på äventyr. Han träffar en katt som är misstänksam mot hundar, han träffar en stork som bjuder på fika, han träffar en krabba som nyps, en elefant vars bajs Busens tassar fastnar i och en konditor som han får hjälpa att baka så tassarna blir kletiga av smet. (Med tanke på var de där tassarna har varit tidigare är man inte helt pigg på att smaka de nya bakverken.)

Pudelns kärna
Slutligen blir Busen jagad av en arg hund, som tror att Busen är intresserad av hans söta pudelflickvän, och Busen springer för livet, hoppar in genom en välbekant grind och gömmer sig i sin egen korg. Då vaknar matte. Hon har drömt att Busen var bortsprungen och är så glad att se honom på plats, precis där hon lämnade honom, i sin egen korg. Vem vet, allt vi läst kanske var mattes surrealistiska dröm? Är det det som är pudelns kärna? Eller så var det Busen som låg och drömde hela äventyret? Eller hände det på riktigt, hur konstigt det än verkar? Den nybadade Busen luktar faktiskt inte så som reklamen för hundschampot lovar!

Helsidesuppslag på stranden med Busen i profil - fortfarande på väg bort.


Uttrycksfulla hundögon

Boken är genomgående illustrerad med stora, färgglada bilder som oftast fyller vänstersidan av uppslaget, medan text och en mindre bild finns på högersidan. Den pampiga hästparaden och utflykten till havet får däremot fylla hela uppslag. Busen skildras som en glad, nyfiken och tillitsfull hund. Det är inte konstigt att han har lätt att få vänner! Han har ett uttrycksfullt ansikte och den typen av ögon som garanterar en extra godbit från bordet. Fast det egentligen är förbjudet för små hundvalpar att tigga! När något hemskt händer är Busen snabb med att repa sig och ta sig vidare till nästa uppslag och nästa del av äventyret. Busen skildras ofta i profil, vänd åt höger, eftersom han är på väg bort.

Ibland är det bäst att vifta på svansen, ibland är det bäst att springa för livet!

Dröm, verklighet och fantasi

Busens utflykt på egen tass inbjuder till många diskussioner om vad som är dröm och verklighet och fantasi. Varför beter sig olika karaktärer som de gör? Vad är sensmoralen? Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi bli? Visst. Men även om det ofta blir lättare och roligare att hjälpas åt är det i vissa fall bättre att springa för livet! Annars hade Busen aldrig kommit hem igen!


Diskutera mera


Frågorna i slutet av boken inbjuder till diskussion och eftertanke. Fast den frågan som oftast ställs är "Får jag en hundvalp som ser ut precis som Busen?" och den frågan står inte med i boken!

Jeanette Bergenstav har tidigare skrivit de oemotståndliga hunddeckarna om Flingan & Flocken!
Författaren Jeanette Bergenstav tillsammans med sina fina hunddeckare.
 Foto: Belinda Graham


Belinda GrahamInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.