onsdag 14 juni 2017

Martin Emtenäs 25 favoritdjur!

Vilda djurboken - Favoritdjur i svensk natur
- Häng med ut i naturen på äventyr!

Martin Emtenäs
Vilda djurboken - Favoritdjur i svensk natur
Illustrationer: Cecilia Heikkilä, Per Gustavsson, Joanna Hellgren
ISBN: 9789129700688
Rabén & Sjögren

Martin Emtenäs är känd från TV - programledare för Mitt i naturen och ofta står han just mitt i naturen och blir riven av, biten av, nypt av eller hackad på av olika djur. Han inleder den här boken med en ritad bild av sig själv med pilar där man får se EXAKT var alla möjliga djur, både befjädrade och bepälsade, gett sig på honom. Ja, och så får man inte glömma bort bitande reptiler och insekter!
Martin verkar ha blivit biten nästan överallt, till och med i sin berömda, blonda tofs! (Vem vet, en varg kanske tänkte att tofsen var en riktig hästsvans?)

Däggdjur och fåglar populärast

Vilka är Martins favoritdjur kanske du undrar? Nej, det får man inte reda på i den här boken. Men man får reda på mycket om de 25 djur som är landskapsdjur i Sverige idag. En gång i tiden har de tydligen blivit framröstade. Men ibland är det lite svårt att förstå valen, hur har de tänkt?

Dessutom: om alla hade tagit fram däggdjur, kunde man ju sedan också haft landskapsfåglar!

Som det är nu står det ungefär 50-50 mellan däggdjuren och fåglarna. Däggdjuren är något populärare. En del har röstat fram små däggdjur - tänk hasselmus och tänk Närke.

 (... fast hur tänkte de? - ett landskapsdjur som är så litet att man knappt ser det!).

En del har röstat fram stora däggdjur - tänk pampig kronhjort och tänk Skåne. En del har röstat på djur som har en stor hitlåt bakom sig - tänk Mors lille Olle, tänk björn, tänk Härjedalen.

Ett landskap har en fisk som landskapsdjur, lax, något som man förknippar med fyra infrusna bitar när det är specialerbjudande på Ica Maxi, ett landskap har en skalbagge (ekoxe) som landskapsdjur.

Men man kan ju kompensera ett litet landskapsdjur med en stor landskapsväxt (typ ek).

Det finns alltså stor variation på djuren och alla är illustrerade av olika kända illustratörer, så det blir stor variation på illustrationerna också. Alla finns ritade i sina naturliga miljöer och läsaren lär sig även en hel del om de olika landskap som finns i Sverige.

Trandans och morotsspaning

Tjusigast är bilderna på tranorna vid Hornborgarsjön, roligast är hararna som spanar in samma morot! Harar kan se bakåt och framåt samtidigt - så det är helt realistiskt att två harar kan sitta med ryggen mot varandra och spana på samma morot samtidigt!

Boken avslutas med frågesport (hur bra har du hängt med i läsningen av boken?) och statistik om hur mycket det finns av de olika djuren, och var de finns. Utom varg, de lever under skyddad identitet eftersom det finns så mycket fördomar mot vargar.

Här finns massor av kul och oväntade fakta, allmänbildning och nya rön om djurens väl och ve!
Det här är en mycket bra och underhållande faktabok, med personligt tilltal, som man gärna återkommer till, gång på gång!

Det här är Martin Emtenäs debut som barnboksförfattare - han har ett rakt och direkt tilltal, tar upp massor av kul fakta utan att krångla till det ... man kan lugnt säga att Emtenäs hittat sitt kall!

Han får återkomma med fler favoritfåglar nästa gång! Och historier om hur han blivit nypt av, hackad på, biten av och bajsad på av olika fågelarter! ;D

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.