onsdag 14 juni 2017

Spela teater med LasseMajas teaterbok i sommar!

Martin Widmark och Helena Willis tipsar om hur man kan fixa egen hemmateater med nästan ingen rekvisita alls - men med  massor av fantasi och väldigt bra LasseMaja manus!

Sommar och sol med egen friluftsteater!


Martin Widmark
LasseMajas teaterbok
Serie: LasseMajas Detektivbyrå
Illustrationer: Helena Willis
ISBN: 9789163893995
Bonnier Carlsen

Sommar, sommar och sol ... Eller kanske regn? 

Martin Widmark och Helena Willis tipsar om hur man kan fixa egen hemmateater med nästan ingen rekvisita alls - men med  massor av fantasi och väldigt bra LasseMaja manus!

Sommar hör liksom ihop med sommarteater och utomhusteater, så varför inte sätta upp en egen liten teaterpjäs? I en trädgård, i en park, på ett sommarställe ... Var som helst kan man fixa till en liten teaterscen!

Och om det skulle spöregna kan ju sommarteatern flytta inomhus!

Fyra fina pjäser att fira sommar med!

Fyra fina teaterpjäsen finns i den nya LasseMaja boken som passande nog är en teaterbok! Här finns gott om tips hur man ska fixa sin egen teater, hur man kan klara av pjäserna med fler eller färre deltagare, hur man kan fixa rekvisita, och hur man använder sin fantasi för att sätta upp ett riktigt kul och klurigt teaterstycke!

Man kan också bara läsa alla pjäserna rätt av och klura och lura på mysterierna. De är alla riktigt bra!
Tre av pjäserna är baserade på tidigare böcker i serien, det fjärde är ett alldeles nyskrivet mysterium. Upplägget är annorlunda nu när allt hänger på repliker, man har ju inga passager där Lasse eller Maja tänker en massa - eller bara sitter och fikar och funderar!

Men tanken är detsamma som med originalböckerna - lättläst men inte lättlöst!

En Jacques Tati värld med litteraturkritiskt tänkande

Jag gillar verkligen LasseMaja serien, allt från Helena Willis smått Jacques-Tati-galna illustrationer, där Lasse och Maja verkar vara de enda moderna människorna i en 1950-tals värld, till Martin Widmarks lättsamma språk och kluriga gåtor.

LasseMajas teaterbok är rolig och trivsam läsning, med lagom svåra tankenötter att knäcka - samtidigt som läsningen ger bra träning i litteraturkritiskt tänkande. Eller kritiskt tänkande över huvud taget. Man kan inte alltid lita på berättaren i en bok eller en film - eller för den del i verkligheten. I LasseMaja pjäserna kan man lita på Lasse och Maja - men inte på de flesta andra! Man får ha uppmärksamheten på helspänn hela tiden, för att tänka på vad de säger och vad de gör och om det hela går ihop ...

Huvaligen, vilken rysare och vad man koncentrerar sig!

Tåg och diamanter och kärlek

Boken innehåller följande fyra pjäser: Tågmysteriet, DiamantmysterietKärleksmysteriet och Operamysteriet.

Ta en fantasi-tripp till Valleby i sommar och lek egen friluftsteater! Detta är nog den roligaste interaktiva  "buskis" man kan ha!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.