onsdag 14 juni 2017

Charmig hamnskiftare på vift - Mats Strandbergs trilogi Monstret i natten fullbordas!

En fullbordad trilogi!

En charmig hamnskiftare på vift - med viftande svans! Så kan man summera Mats Strandbergs smått oemotståndliga trilogi som inleds med Monstret i natten och avslutas med Monstret och människorna.
Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg när det begav sig:
Cirkeln, Eld och Nyckeln var hetaste trilogin! Foto: Belinda Graham

Inte många författare har två bara trilogier i sig - Mats hade redan en bakom sig, Cirkeln-trilogin som han skrev tillsammans med Sara, och första delen i serien har även blivit film. 

Monster i natten trilogin är en blandning av saga, skräckparodi och samhällssatir. Den riktar sig till barn i 6-9 års åldern ... men den är ännu roligare för äldre läsare. 

Tonåringar som bara gillar film och aldrig läser fnissar förtjust åt denna bok --- de förstår referenserna och det är inte böcker som talar ner till läsarna. Man behöver inte heller lägga massor av tid på att komma till slutet - bra skräckböcker behöver inte vara avskräckande tegelstenar!

Ofta är mellanboken i en trilogi "bara utfyllnad" men i Mats nya serie är mellanboken nästan bäst!

Del två lanserades så pass nyligen som den senaste Bokmässan i Göteborg - och blev signerad av författaren!Charmige Mats Strandberg med charmig hamnskiftar-bok - två delar i serien fanns ute när Bokmässan 2016 lanserades.
Foto: Belinda Graham.


I en blandning av skräck och satir i Monstret på cirkusen har Mats skapat en clown som kan ge en ny generation clown skräck à la Stephen King och clownen är baserad på Donald Trump.Clownsatir och inkluderande budskap, när en gullig hamnskiftare är ute på nya äventyr

Mats Strandberg gör verkligen sitt bästa för att dra sitt strå till den svenska skräck-stacken. Både för vuxna, tonår och barn. För barn har han skapat en gullig liten hamnskiftare i Monstret i natten --- ett barn som varit rädd för monster blir själv ett monster och upptäcker att monster är väldigt trevliga och bra kompisar.Skräck blandat med satir

Mats Strandberg
Monstret på cirkusen
Monstret i natten
Monstret och människorna

Illustrationer: Sofia Falkenhem

Förlag: Rabén & Sjögren


Charmiga Monstret i natten och charmige Mats Strandberg. Foto Belinda Graham.
Charmiga Monstret i natten och charmige Mats Strandberg. Foto Belinda Graham.
Skräck blandat med satir
I en blandning av skräck och satir i Monstret på cirkusen har Mats skapat en clown som kan ge en ny generation clown skräck à la Stephen King och clownen är baserad på Donald Trump.
- Jag fick ur mig mina aggressioner mot Donald Trump genom att skriva den här boken Monstret på cirkusen och jag hoppas att jag nu har vaccinerat en hel generation barn mot Donald Trump! säger Mats och skrattar.
Rädd för Barbro Lindgren
Själv var han inte mest rädd för Stephen King när han var barn, utan för Barbro Lindgren.
- Jag tror att barn tål en hel del när det gäller skräck, bara det är logiskt, filosoferar Mats. Men när det inte är logiskt ... det är jättehemskt! Jag var livrädd för Loranga, Masarin och Dartanjang ... det är jag fortfarande! ;)
Söt, fluffig hund skämmer folk
Monstret på cirkusen är del två i en serie om tre planerade monsterböcker och är genomgående illustrerad med gulliga teckningar i olika blå nyanser. Huvudpersonen är särskilt söt som vit fluffig hund, och det är svårt att tro att någon kan vara rädd för honom --- men däri ligger så klart en hel del av humorn i boken.
Boken balanserar hela tiden på en fin linje mellan humor och skräck, och boken är rekommenderad för 6-9 års åldern.
Ett inkluderande budskap
Sött som sockervadd blandat med salt skräck ... Monstret på cirkusen har också ett inkluderande budskap, om att man inte ska vara rädd för det okända eller för saker som man inte förstår. Man ska bara vara hälsosamt skeptisk och misstänksam mot clowner som låter som Donald Trump.
Avslutningen i Monstret och människorna ... ska inte avslöjas för alla som inte läst den här trilogin än!
Lägg tassarna på hela den här trilogin - gärna om du är äldre än den rekommenderade åldern, du har rätt att ha roligt även om du råkar vara 9+ !
Hur var det Pippi sa när hon var 9? Söta lilla krumelur, jag vill inte bliva stur ... (Både Pippi och Monstret i natten har för övrigt samma förläggare bakom sig ...)
Ha kvar barnasinnet och ha kul med Mats Strandbergs svansviftande monster!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.