söndag 4 juni 2017

FILM: A Dog's Purpose - Hund med nio liv i Lasse Hallströms nya film

A dog and his boy. Bailey and Ethan (KJ Apa).

Regi: Lasse Hallström
Titel: A Dog's Purpose
Medverkande: Josh Gad, KJ Apa, Dennis Quaid, Peggy Lipton, Juliet Rylance m.fl.
USA, 2017
Nordisk Film

Söt och sentimental hundfilm av hundälskare för hundälskare.

Det är ett välkänt faktum att katter har nio liv. Men hundar?


Trofast hund återvänder 

Hundfilmen A Dog's Purpose är inte alls lika bra som kattfilmen A Streetcat named Bob. Oavsett om man tycker mest om hundar eller katter. Medan Bob spelade sig själv i filmen och gjorde lite som han ville (som katter gör) och filmen hade något sant att säga om kärleken mellan djur och människa (drogmissbrukande f.d. hemlös människa räddar skadad hemlös katt, lägger sina sista slantar på katten och de blir bästa vänner) märks det att A Dog's Purpose är en konstruktion. Den handlar om vad filmmakarna vill att hunden ska vara snarare än vad hunden är. Och hunden äger inte på samma sätt som Bob the Cat.

Ny "bokfilm" av Lasse Hallström

Ja, det här är svenske regissören Lasse Hallströms nya film. Han har gjort flera filmer baserade på mer eller mindre sentimentala böcker - Chocolat, olika Nicholas Sparks romaner och nu denna.

Hunden reinkarneras hela tiden som olika hundraser, ibland som kille ibland som tjej, men irriterande nog är det hela tiden Josh Gads röst. Varför? (Det var för övrig Josh Gad som var snögubben Olaf i Frozen).

Hur kommer det sig att hunden vill tillbaka till en ägare hela tiden, trots att det uppenbarligen finns fler ägare som behöver räddas?

Om man slutar tänka på att det ska vara logiskt (det är inte logiskt) kan man i alla fall njuta av en massa fina hundbilder.

Även om det ser läskigt ut ibland ska inga hundar ha skadats under inspelningen. Vi får lita på detta.

Hundmys direkt till DVD

Filmen blev en stor succé på bio i en massa länder runt hela världen - alla älskar hundar - men inte i Sverige, där filmen aldrig gick upp på bio.

Passa på att få lite hundmys på DVD istället och läs boken som finns på svenska från Bokfabriken.
Bokens författaren W. Bruce Cameron har även varit med om att skriva manus till filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.