lördag 3 juni 2017

FILM: Collateral Beauty - Will Smith som sörjande reklammakare

Will Smith och Helen Mirren i Collateral Beauty.


Ännu en sentimental film om sorgebearbetning

Regi: David Frankel
Manus: Allan Loeb
Medverkande: Will Smith,Edward Norton, Keira Knightley, Michael Peña, Naomie Harris, Jacob Latimore, Kate Winslet, Helen Mirren m.fl.
USA, 2016
Warner Bros.

Tre filmer om sorg och sorgearbete gick upp på bio ungefär samtidigt. Arrival. Amy Adams som storögd lingvist som tolkar utomjordingars språk, samtidigt som hon sörjer en död dotter som gått bort i cancer - eller är hela det händelseförloppet i framtiden? Manchester by the Sea. En av de bästa filmer av sorg som har gjorts. Manlig sorg behandlas inte ofta på djupet, men man förstår att priserna haglat över Manchester by the Sea - och Casey Affleck. Collateral Beauty. Will Smith som reklammakare sörjer ett barn som gått bort i cancer och ... det här är faktiskt den svagaste filmen om sorg. Inte bara av dessa tre utan över huvud  taget. Det är också Will Smiths sämsta film, den Will Smith film som gått sämst på bio.

På pappret ser allt så bra ut. Will Smith är alltid bra, vare sig han gör drama eller komedi. Han kan få varje film att höja sig. Collateral Beauty har också många av de bästa brittiska skådespelarna i rollistan: Keira Knightly, Helen Mirren, Naomie Harris, Kate Winslet. Affischen påminner om Love Actually - här kommer det att bli ett myller av karaktärer och trådar! - och idén om It's a Wonderful Life.

Men alla i filmen kämpar mot ett dåligt manus som är tyngt av sentimentalitet och ologiskhet och en allmän röra.

Det är fruktansvärt tragiskt. Inte tragiskt på det sättet som filmmakarna vill att du ska tycka, ta fram näsduken tragiskt, det är tragiskt att så mycket talang, så många bra skådespelare finns i samma film och det är som om alla trampar vatten i motvind och frågar sig vad de egentligen gör i en så uselt konstuerad histroia.

Till syvende och sist säger det här inget om sorg - det är bara en förolämpning mot alla som har anhöriga i allmänhet eller barn i synnerhet som gått bort i cancer.

"Collateral damage" i Collateral Beauty är hela filmen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.