söndag 25 juni 2017

Fällor och förfalskare - Sommarlovsäventyr av Katarina Mazetti med Kusinerna KarlssonFällor och förfalskare
- Bästa läsgodiset någonsin av Mazetti!


Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson: Fällor och förfalskare
Serie: Kusinerna Karlsson (del 8)
ISBN: 9789150119565
Förlag: Alfabeta

Sommarlov för Kusinerna Karlsson innebär nya äventyr på deras egen äventyrsö: Doppingön!

Det är visserligen föräldrafritt men långt ifrån mysteriefritt, när fula filurer med fuffens i kikaren slår sina lovar kring den hemlighetsfulla ön i Fällor och förfalskare.

Det hela utvecklar sig till ett sommarlov fullt av faror och fasor och konstnärliga komplikationer!

Sveriges spännande svar på "The Famous Five"

Äventyrsserien med Kusinerna Karlsson är så nära man kan komma en svensk Fem-gänget serie, eller "The Famous Five" som gänget heter i original. Här finns fyra barn, som alla är släkt, och som klarar sig själva utmärkt, utan att vuxna lägger sig i. Här finns ett charmigt husdjur (fast det är en katt istället för en hund). Här finns massor av god mat. Läckra beskrivningar av vad som äts är minst lika viktiga här som i de gamla brittiska barnboksklassikerna. Här finns en spännande ö som liksom är gängets egen ö. Och det händer alltid något mystiskt när de har lov!

Man vet vad man har att vänta sig och man blir inte besviken. Kusinerna Karlsson seglar, badar, målar, rider, lagar jättegod mat och äter när de vill på dygnet. De löser gåtor och mysterier på löpande band och tar fast bovar och banditer. Dessutom: barnen blir inte äldre hur många lov som än passerar förbi!

Läskigare, roligare, läckrare!

Det är imponerande att Katarina Mazetti lyckas skriva samma bok en gång till, utan att skriva samma bok en gång till! Maten är superläcker, Humlan är hur rolig som helst, barnen hotas av skumma typer, solen gassar, det är samma gamla ö ... och ändå är detta ett äventyr som är helt annorlunda.

Mysteriet är mer svårlöst, själva boken är både läskigare och ännu roligare än de tidigare i serien och som helhet är detta den klart bästa Kusinerna Karlsson boken och den bästa barn- och ungdomsbok som Mazetti skrivit hitintills.

Humlan är i mitt tycke den absolut bästa karaktären, hon är yngst men ändå på något sätt modigast, och helt klart kaxigast! Hon älskar mat och djur och sin franske kusin Alex (som är bra på att laga mat) och hon har alltid något nytt favorituttryck som hon ska använda hela tiden. Den här gången är det "På min ära!".


Konstnärlig kusin kidnappad

George är konstnären av de fyra, och hans konstkunskaper kommer väl till pass under detta mysterium, liksom det faktum att Julia är snabbtänkt och bra på att simma och segla. När George blir bortförd är det Julias sak att vara den räddande damen i nödens stund!

Konstmysteriet med mystiska konstförfalskningar av märkliga tavlor, som plötsligt blev uppskattade och värdefulla när konstnären försvann under oklara omständigheter för nästan 70 år sedan, är både roligt och hemskt, dramatiskt och tänkvärt. Och en smula rörande.

Det går troll på ön

Det finns mycket som det går troll i. Bland annat så går det runt troll på själva ön! Kusinerna Karlsson ser mystiska troll-liknande varelser på olika ställen av ön. Deras moster Frida, som brukar vara på ön när de kommer, är plötsligt försvunnen, det hörs bara skrik på hennes mobilsvar. Ingen vet var hon är eller vad för konstiga planer hon blivit invecklad i den här gången. Någon målar hemska tavlor där de fyra kusinerna ser ut som monster, för att skrämma dem från ön ... Vad pågår egentligen? Det visar sig vara mer än ett mysterium som pågår samtidigt och de fyra ungarna får använda all sin list och klurighet för att reda upp allt. Humlan använder dessutom flitigt en krocketklubba! Det råkar faktiskt vara Humlan som först kommer på sanningen bakom konstmysteriet - men snarare trots än tack vare sin krocketklubba.

Helt vegetarisk kalasmat

Alex, som bor i Frankrike, är den av de fyra som är den store matexperten och det vattnas i munnen varje gång som matlagningsteamet (Alex + Humlan) är igång. Boken avslutas med recept som är både lätta och läckra att laga till. Och dessutom helt vegetariska! Till och med den avslutande tårtfesten i boken är helt vegetarisk, vilket Humlan inte är sen att påpeka!

Det här är verkligen en bok som har allt: skratt, skräck, mystik, dramatik och massor av god mat!
Det här är en verkligt god bok! På min ära!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.