fredag 16 juni 2017

Älvsommar - Sommarens bästa bok!


Sommarens bästa, mest magiska bok!


Älvsommar 
- Sväva iväg med ett underbart, magiskt, sagolikt äventyr!


Riddarholmskyrkan omgiven av älvor!
Mårten Sandén
Älvsommar
Illustrationer: Lina Bodén
ISBN: 9789129703351
Rabén & Sjögren

Älvsommar. Vilken fantasieggande titel! Den här boken är som en vacker julkalendersaga, men med nedräkning till midsommarafton istället för julafton. Så är också sommarboken Älvsommar en uppföljare till julsagan Skorstensjul - men den kan läsas helt fristående och är ännu bättre och charmigare än sin föregångare.

Stämningen är som i de klassiska "golden age" sagorna i brittisk barnlitteratur, där barn kan flyga över huvudstaden tillsammans med Tingeling, där sotare dansar på taken med Mary Poppins, där det finns en mystisk rödhake eller koltrast som spanar mot horisonten, och där allt ordnar sig till slut.

Sagolik stämning i Gamla Stan

Mårten Sandén fångar den magiska stämningen i Gamla Stan i texten, Lina Bodén i bilderna. Rosentapeten i boken påminner om den som figurerade i Spökflickan av Katarina Genar tidigare i år - även den en magisk bok - och här kan man spana efter små älvor som gömmer sig bland rosorna.

Huvudpersonen Stella var vilsen, osäker och föräldralös i den förra boken, Skorstensjul. När Älvsommar inleds har hon en trygg familj med en snäll mamma som heter Miriam och en lillebror som heter Issa. Man märker direkt att Stella har blivit tuffare, modigare och kaxigare. Stella har också mängder av vänner bland skorstensbarnen. Skorstensbarnen lever sina liv på hustaken, helt utan rädsla för höjder, tack vare att de beskyddas av de som människorna kallar älvor (skorstensbarnen kallar dem lyktféer).

Magisk midsommar och en modig räddningsaktion

Ett av skorstensbarnen, Topsy, drabbas av höjdskräck när hans älva fångas och det står snart klart att den som älvorna kallar Stora Skuggan är ute efter att fånga alla älvor under den magiska midsommaraftonen. Stella och hennes vänner har inte lång tid på sig att få klarhet i mystiska familjehemligheter i det förflutna för att ha en chans att rädda älvorna, en gång för alla.

Älvsommar är gripande och vacker läsning som fungerar på så många plan!

En legend i det förflutna om älvor som blir människor, när de förälskar sig i en människa, visar sig vara sann. När de räddade älvorna får vila upp sig i Miriams dockskåp påminner det om Tingeling i filmen Tingeling och älvornas hemlighet, där den lilla älvan gör sig bekvämt hemmastadd i en flickas dockskåp. Älvorna i Älvsommar pratar också med hjälp av musikaliska, plingande ljud - eller tankekraft.

Spana efter gömda älvor

Spänningen höjs när Stella får en egen älva som heter Astra (båda namnen är stjärnnamn) och Stella kan nu vara lika våghalsig på hustaken som skorstensbarnen.

Livet på hustaken är magiskt, precis som i gamla klassiska barnböcker.  London har Big Ben och
St Pauls Cathedral som riktmärken. Stockholm har ju Stadshuset, med sina tre glittrande guldkronor, och Riddarholmskyrkan, som på bokens omslag omges av färgglada älvor. Nu har även Stockholm fått en egen historia som fångar känslan av frihet och magi, hur det är att kunna flyga och hur det är att leva uppe på hustaken!

Missa inte denna magiska läsupplevelse - som gjord för högläsning vid sängdags eller mysiga fikastunder och med oemotståndliga bilder att sjunka in i.

Spana efter den gömda lilla älvan som finns i bokantikvariatet eller fundera över den magiska koltrasten som dyker upp i bild men inte i text. Vem vet vad den har för hemligheter på gång?

Älvsommar tål att läsas om många gånger! En helt sagolik, underbar upplevelse!


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.