söndag 11 juni 2017

Sommaren med Skuggmyra! - Upplev en spännande, somrig deckartrilogi för slukaråldern!Döden i Skuggmyra, Mysteriet i Skuggmyra, Brottsplats Kollo
-Triss i perfekta sommarmysterier!Elsie Petren
Skuggmyra-trilogin
ZEK Bokförlag


"Döden i Skuggmyra är ett mycket spännande äventyr med en övertygande och väl konstruerad intrig, massor av villospår och en fartfylld biljakt på slutet. Elsie Petrén har vågat att leverera det perfekta brottet, på riktigt!" - Belinda Graham, Tidningen Kulturen.


Hela Skuggmyra-serien är som gjord för mysig sommarläsning! Den senaste delen, Döden i Skuggmyra, tar sin början under en av sommarens hetaste dagar.


Bad, glass ... och mord!

Selma, Tim och Marvin hade bara planerat att bada och att äta glass. Men något händer Selmas granne och innan dagen är slut är han död, och hans hund är i behov av ett nytt hem.

De vuxna tror att det finns naturliga förklaringar till allt, men Selma är av naturen misstänksam och hon känner på sig att något är fel och att något saknas hemma hos sin granne. Selma är som en tolvårig Miss Marple som inte släpper ett mysterium oavsett var omgivningen säger.

Tim och Marvin är inte lika "på" men de vill båda imponera på Selma - och på varandra - och tillsammans har de tre ungarna tillräckligt med expertkunskaper för att lösa ett komplext mysterium - men med fara för sina egna liv!

Ett extra plus för Tims coola mormor! Äldre personer i litteraturen i allmänhet och barnlitteraturen i synnerhet förtjänar att göra annat än att baka bullar och sticka tehuvor! ;D

Tims mormor är det coolaste jag sett sedan Mrs. Hudson körde sportbil i racerfart i sista säsongen av Sherlock!

Hur de tre blir vänner

Mysteriet i Skuggmyra är den första boken i serien - men alla böckerna är HELT FRISTÅENDE! På riktigt! Man kan också läsa den här boken sist som en "prequel" om hur de tre ungarna blev vänner. Det var ett verkligt äventyr! Första boken är faktiskt mest ur Tims synvinkel, men i fortsättningen växlas det oftare. Och coola Selma får en större roll! Hurra! Jag hade gärna sett henne som blåhårig rumpnisse i teateruppsättningen av Ronja Rövardotter, som sätts upp i den spännande boken Brottsplats Kollo!

Brottsplats Kollo är fortsättningen på Mysteriet i Skuggmyra, och här är perspektivbytena riktigt roliga. Tim har ångest för att han är så dålig på drama och han LÅTSAS bara vara bra - så låter det när Tim berättar -  medan Marvin tänker att Tim verkligen är född skådespelare och det märks att han hållit på med drama förut!


Baktankar slår tillbaka

Tim värvar egentligen Marvin till det där dramakollot bara för att slippa åka dit ensam. Inte för att han egentligen har lust att vara kompis med Marvin, Tim ville egentligen tillbringa sommaren med Selma. Men Tims planer slår tillbaka mot honom själv. När Selma anmäler sig i sista minuten (bara för att hennes fotbollsläger blivit inställt) ångrar sig Tim bittert. Nu blir de ju två som konkurrerar om Selma - och vad värre är, han måste sitta med Marvin på bussen, medan någon annan cool kille lägger an på Selma!

Förvecklingarna mellan de olika ungarna i boken är minst lika spännande som mysteriet, Elsie Petrén har verkligen fångat hur det är att vara i 12-års åldern.

Men tempot är högt och snart kastas vi in i nya mysterier som de tre ungarna försöker lösa - Tim mycket motvilligt, Selma mycket entusiastiskt och Marvin ... hans entusiasm ligger någonstans mittemellan.

Största hjälten i det minsta paketet

Fast Tim är räddast och mest osäker av de tre får han till sist utföra den största hjältebragden. Det är lite som när Nasse eller Nalle Puh utför en hjältebragd i Sjumilaskogen - i osannolika paket kan det finnas stora hjältar!

Vem vet, den här trilogin kanske får en uppföljning? När alla ungarna är på semester på Gotland, där den stora deckarfestivalen går av stapeln?

Crime Time Gotland för slukaråldern! Hoppas också att hunden Dexter får en större roll!

Belinda Graham


Läs även: 

http://tidningenkulturvinden.blogspot.se/2017/02/doden-i-skuggmyra-hogklassig-spanning-i.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.