fredag 30 juni 2017

FILM: Vaiana - Havet är inte så djupt

Smal och sexig Barbie tjej, STOR och  biffig man. Så klart.
Men var är myllret och var är alla kul karaktärer i denna Disneyfilm?
Alla sidekicks brukar ju vara bäst ... Blunder, Sebastian, Måsen Måzart ...


Regi: John Clements, Ron Musker 
Titel: Vaiana
Originaltitel: Moana
Svenska röster: Wiktoria Johansson, Björn Bengtsson, Jamil Drissi
USA, 2016
Walt Disney 
.
År 1989 räddade regissörsduon John Clements och Ron Musker Disney med succén ”Den lilla sjöjungfrun”. I renässansen som följde signerade de bland annat ”Aladdin” (1992), ”Herkules” (1997) och ”Prinsessan och grodan” (2009). Nu har de blivit lite tröttare och tuggar om mycket skåpmat i den annars vackert animerade polynesiska sagan ”Vaiana”.

År 1989 räddade regissörsduon John Clements och Ron Musker Disney med succén ”Den lilla sjöjungfrun”. Havet är djupt sjungen av krabban Sebastian blev en jättehit. I renässansen som följde signerade duon Clements och Musker bland annat Aladdin (1992), Herkules (1997) och Prinsessan och grodan (2009). Nu har de blivit lite tröttare det är mycket recykling från gamla filmer
den nya animerade polynesiska sagan Vaiana.

Liksom sjöjungfrun Ariel, trotsar tonåriga tronarvingen Vaiana (Wiktoria Johansson) sin fars stränga förbud att lämna landet och ger sig ut på äventyr. Havet hon färdas på blir en egen rollfigur ungefär som Aladdins matta. Och hon har ett djur som sidekick i knäppa tuppen Heihei, ett solklart bevis för att hon är prinsessa – Disneyprinsessa, alltså – som en kommentar i filmen lyder.

Vaianas mål är att återställa gudinnan Te Fitis stenhjärta för att häva den förbannelse av död och förstörelse som ödelagt hemön Motunui. På vägen slår hon sig ihop med Maui (Björn Bengtsson), en halvgud lika stark och självgod som någonsin Herkules. Hans tatueringar från äventyren är emellertid inte lika säkra på hans förträfflighet, utan rycker ofta in som ersättare för hans slappa samvete.

Men det blir mycket yta i den här filmen - Havet är inte så djupt längre. WOW-känslan från Den lilla sjöjungfrun infinner sig inte. 

Man hade behövt ett större myller av karaktärer, det mesta av filmen är två pers på en flotte. Visst, de har en  tupp  med sig, men han kan inte prata och bidrar inte till dialogen. 

Äventyr där en magisk sak ska hämtas eller lämnas har det på sistone funnits massor av på bio. Här är ännu ett "Hobbit" äventyr - fast det är Sagan om Stenen som ska lämnas tillbaka istället för Sagan om Ringen.

De går och går och går och avbrott för att äta och sova och bli angripna av monster/jättar/farliga djur/elddemoner och sedan räddade. Samma sak om och om igen.

Så kan man sammanfatta den typen av filmer. Byt ut "går och går" mot "paddlar och paddlar" och du har Vaiana. De blir angripna av pirater, monster, jättestor krabba och något som ser ut som en elddemon (men det visar sig vara något helt annat). Och de räddas varenda gång, och paddlar vidare.

Och det tar evigheter att komma fram. Sedan kommer de hem igen på mindre än fem minuter.
Precis som i "Hobbit"-filmerna.

Ett plus för polynesiska tongångar i musikalinslagen, sångerna är skrivna av den nyzeeländska popstjärnan Opetaia Foai. Att han inte fick göra hela musikspåret är lite synd eftersom resten av musiken låter som många andra Disneyfilmer.

Vaiana har fått mycket beröm för att det är en icke-vit huvudperson i huvudrollen - men hon ser fortfarande ut som en Barbiedocka. Det här är ännu en Disneyfilm med smal tjej och jättestor, biffig kille. Igen.

Min kvinnliga favorithuvudperson kommer hon inte i närheten av. Den blå tjejen i Insidan ut. Hon är huvudrollsinnehavare i en Disneyfilm (albeit DisneyPixar) och ser INTE ut som en Barbiedocka! Och hon är en del av en buddy-movie där båda delarna i duon är tjejer ... Det ni!

Vaiana lär ha gjort maoris upprörda eftersom en av deras gudar framställs som en idiot (med röst av The Rock) bara för att den kvinnliga huvudpersonen ska framstå som stark. Så kan det gå. Nästa gång kanske mannen kan få vara stark och smart han också, men prinsessan kan vara ännu starkare och smartare? Och ha samma midjemått?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.