fredag 30 juni 2017

FILM: Live by Night - Hat-trick av Ben Affleck

White hat, black hat ... Inte bara "good guys" får lov att ha vita hattar ...!

Gammeldags gangsterdrama av och med Ben Affleck

Regi: Ben Affleck
Stjärnspäckat drama i regi av Ben Affleck.
Titel: Live by Night
Medverkande: Ben Affleck, Elle Fanning, Brendan Gleeson, Chris Messina, Sienna Miller, Zoe Saldana
Chris Cooper m.fl.
USA, 2016
Fox-Paramount

Live by Night - manus av Ben Affleck, regi av Ben Affleck, huvudroll av Ben Affleck.
Hat-trick av Ben Afflek - iförd snygg hatt.

Live by Night - Nej, det här är inte stå-upp-komedi. Det här är en nostalgisk, gammeldags gangterfilm, som är gjord idag. Hade den varit gjort förr i tiden hade James Cagney haft huvudrollen.

Tyvärr gick Live by Night inte så bra som väntat på bio (spelade in $22 miljoner, hade en inspelningsbudget på $65 millioner) - kanske för att tiden för gammaldags "gudfadern" och "maffiabröder" filmer är förbi? Men det är absolut inget fel varken på filmen eller Ben Afflecks regiprestation. Möjligen har han haft lite för bråttom att få klart filmen innan han ska spela Batman igen.

I vanliga fall är det väldigt jobbigt med den typen av snabba-cash film där "hjältarna" är kriminella, men av någon anledning fungerar det med klassiska gangsterfilmer som utspelar sig på ett romantiserat 1920- eller 30-tal. Snygga män i stiliga kostymer och hattar, supersnygga bilar (vill ha!) och så till det ljudet av knattrande Thompson Typewriters.

Det är också himla skönt att slippa allt "hackande" och blippande skärmar där man snabbt ska läsa saker som står på datorer/mobiltelefoner/olika skärmar.

Det var bättre förr. I alla fall råare.

Live by Night bygger på en roman av Dennis Lehane, författaren som också skrivit Mystic River och Shutter Island. Ben Affleck fick Live by Night boken i present av sin kompis Leonardo DiCaprio, som också producerat filmen (och som var med i Shutter Island).
Affleck och Lehane  samarbetat tidigare med Gone Baby Gone.

Filmen inleds under förbudstiden, vi befinner oss i slutet av 1920-talet, och Affleck spelar Joe Coughlin, en smågangster i Boston. Han är son till en hederlig, irländsk polis (spelad av Brendan Gleeson). 
Hans flickvän är den vackra Emma (spelad av Sienna Miller) - men hon tillhör egentligen en gangsterboss. Sägessätt med "åsna" och "två hötappar" poppar upp i medvetandet och det går inte bra för Joe när han väljer den kriminella vägen. Fast egentligen har han ju bara valt fel flickvän ...

 Efter att Emma förråder Joe misshandlas han brutalt. Men mot alla odds överlever Joe och fortsätter sin karriär i Florida, där han tillverkar rom och kommer upp sig. Området han styr över blir större och och konkurrenterna utplånas. Polischefen (spelad av Chris Cooper) hävdar att han inte är korrupt, men det är förstås precis vad han är - han har en överenskommelse med Joe.

Joe gifter sig med kubanskan Graciela (spelad av Zoe Saldana) men de får inte något lyckligt slut tillsammans och deras son - hör och häpna - vill bli polis när han blir stor. Så äpplet faller inte långt från päronträdet. Eller farfars päronträd?!

Det här är egentligen en historia vi har sett många gånger - handlingen är visserligen lite ytlig och det finns många trådar i handlingen som blir väldigt tunna och får väldigt lite plats och blir ologiska.
Polischefens unga dotter (spelad av Elle Fanning) åker till Hollywood och kommer tillbaka som
 religiös uppviglare. Relationen med Emma verkar bli intressant men sedan försvinner den tråden.
Det görs heller inte mycket av kampen mot Ku Klux Klan. Affleck har velat få in lite för mycket i sin film.

Men filmen är ofta väldigt snyggt gjord, med snygga bilar och Ben Affleck i stiliga kostymer och hattar. Filmen har också många färgstarka gestalter scener och en elegant gjort biljakt.

Kul att notera: Ben Afflecks gangster är ofta snygg i vitt. I gamla filmer uppkom termen "white hat, black hat" alltså vit eller svart hatt, för att skilja på hjältar och skurkar (en term som idag används om god eller ond hacking ...) S'äkert till stor hjälp för att se vem som var vem i lite suddiga i svartvita western filmer. Men här har alltså gangsters svala, vita hattar ...

Och snart är Ben Affleck tillbaka som hjälte, helt klädd i svart. To the Batmobile!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.