fredag 30 juni 2017

FILM: Split - M Night Shyamalan omgiven av JA-sägare

Regissören M Night Shyamalan.
Regi: M Night Shyamalan
Titel: Split
Medverkande: James McAvoy m.fl.
USA, 2017
Universal Sony Home Entertainment

Tre kidnappade tonårsflickor hålls inspärrade i en källare. Kidnapparen som heter Kevin (i sin grundform) spelas av James McAvoy. Kevin är en man med tjugotre olika identiteter/personligheter och med en tjugofjärde, kallad Odjuret, på ingång. Han bor tydligen ensam på ett zoo, vilket är jättedumt och ologiskt, massor av folk borde jobba där och hur kan han ha 23 olika rum till 23 olika personligheters prylar?

Varför gör de tre tjejerna inte gemensam sak och hoppar på Kevin och gör slut på eländet? 

Helst när Kevin är en nioårig flicka med samma styrka och som en nioårig flicka och med betydligt lägre intellekt, väldigt lättlurad. 

Varför väntar de tills han förvandlas till det superstarkra Odjuret, som liksom Wolverine i X Men filmerna kan hela sig själv när han blir skjuten flera gånger i bröstet med ett gevär.

Varför gör de tre tjejerna inte slut på BÅDE kidnapparen och den här eländiga filmen direkt?
(De har ju vapen, massor med rengöringssprej, i olika behållare, som borde kunna användas nästan lika effektivt som pepparsprej för att göra förövaren tillfälligt blind, men nejdå, så långt kan de inte tänka.)

Visst, tjejer ska vara svaga, snygga, mer-och-mer-avklädda offer ... Killar som blir utnyttjade i sin barndom blir förövare, tjejer blir offer. Det är bara ännu en klyscha i en klyschig film som staplar klyschor på varandra!

Varför är James McAvoy, känd som Professor X, så usel i den här filmen?

Varför håller han tal, där han låter som Magneto?

Varför får M Night Shyamalan fortfarande göra filmer?

M Night Shyamalan verkar fortfarande leva på gamla bragder - eller snarare en bragd: SJÄTTE SINNET. Den blev en jättehit när den kom 1999. Sedan dess har Shyamalan mest utmärkt sig som den sämste nu aktive regissören i Hollywood, och det är en gåta varför han fortfarande får göra film - åtminstone "större" filmer som går upp på bio.

Det gick utför redan med Unbreakable (2000) och Signs (2002), och sedan blev det än värre.

I Sjätte sinnet är slutknorren snudd på överintelligent. Efter några år hade man förstått att alla Shyamalans filmer har en slutknorr, något som skall få publiken att häpna, och då var det inte längre lika spännande. Upplösningen i Split är fånig värre.

Och knorren är att Bruce Willis har EN replik!

Nä, repliken är inte "I see dead people" eller "I see a dead movie". Men det kunde ha varit det!

M Night Shyamalan har överträffat sig själv med sin sämsta film någonsin och fått James McAvoy att se ut som en idiot, dubbelt upp, ja, 23 gånger upp ...

Det här är ett nytt lågvattenmärke.

Att skriva manus själv, regissera själv, producera själv ... Ingen säger ifrån när något är dåligt. Han är helt klart omgiven av Ja-sägare (ja, och sitter på tre stolar själv ...)

1976 gjorde Pete Walker den engelska rysaren Schizo, vars slogan löd "När den ena handen inte vet vad den andra gör". Han fick genast kritik för att fara med osanning - det där har inget med schizofreni att göra. Shyamalan har anklagats för att trivialisera och exploatera DID. De som lider av diagnosen är inte farliga. Själv vet jag inget om DID. Däremot vet jag att Split är en skitdålig film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.