söndag 26 april 2020

Svenska fåglar : jämför och lär känna 40 arter av Martin Emtenäs


Författare: Martin Emtenäs
Titel: Svenska fåglar : jämför och lär känna 40 arter
Illustrationer: Jonas Källberg
ISBN: 9789129724554
Förlag: Rabén & Sjögren

Utgivningsdatum: 2020-03-13


Lär känna koltrasten, rödhaken och kråkan. Hur ser dom ut, hur stora är dom och vad äter dom? Svenska fåglar jämför och lär känna 40 arter är en nyskapande faktabok om våra vanligaste fågelarter. Spännande faktatext kombineras med lekfulla illustrationer, snygga symboler och överskådlig grafik.


Det här är en modern fågelbok som andas japansk anime och Pokémon-Go!

Det är väldigt lätt att läsa boken och att lära sig nya fakta om fåglar!


Tydliga illustrationer (där fåglarna påminner om Pokémon djur med starkt framhävda egenskaper och färger --- mycket mer än i verkligheten) och väldigt lättläst grafik. Varje fågel har till exempel fyra symboler ... i den gröna cirkeln ser man ser direkt var fågeln bor (t.ex. skog), i den blå cirkeln ser man om det är en stannfågel eller flyttfågel (snöflinga = stannar under vintern) och i den rosa cirkeln är det en bild på fågeln favoritmat och i den bryna cirkeln finns en bild på var fågeln helst bor.

I vanliga fall måste man läsa en hel massa text för att få reda på det här och här ... bara EN blick så har du full koll! Färgkodad, konsekvent och tydligt! Undertill finns tre bilder i svart och gult där man får se fågelns storlek jämförd med en vanlig kråka (antagligen vet alla hur stor en kråka är --- annars kunde man ha jämfört med en 30 cm linjal) och var den brukar sitta jämfört med ett träd (vissa gillar att vara på marken undertill, andra vill sitta i toppen och ha utkik) och hur utbredd fågeln är på en Sverige karta. Är Sverige helgult så finns fågeln överallt!

Sedan finns det också en familjebild --- det finns en stor pokémon, förlåt fågel, som man ska samla först och sedan tre mindre (med mindre rutor) och sedan en hög med grå skuggfigurer, för dessa är inte med i boken.

Det är väldigt lätt att läsa bara genom att se ... och även om det här är en fågelbok för barn så passar upplägget de flesta, för det skadar inte att kunna ta till sig en massa fakta snabbt och lätt ... och visst, alla vi som vuxit upp med pokémon, vill väl nu börja samla på fåglar också?


En jättefin fågelbok från Norstedts med de vanligaste fågelarterna har kommit ut ungefär samtidigt, Om fåglar i Sverige ... barnen är faktiskt mer förtjust i den, Stefan Casta har skapat illustrationer i världsklass ... och det känns verkligen som om man skulle kunna klappa på fåglarna och känna deras dun och fjäderdräkt ... SÅ levande ser de ut! Casta har tidigare illustrerat en rad barnböcker för förlaget Opal, så barnen är mycket väl inkörda på hans unika stil.

Jag ger dock barnboken vidare till en äldre person som är synskadad och hen blir så himla glad eftersom alla små fåglar ser likadana ut ... Men med så tydliga grafiska (serieliknande) bilder så kan hen äntligen se skillnad på dem!

Så ett extra tips: Pokémon fåglarna passar också synskadade. För första gången så ser inte alla fåglar "likadana" ut ...

Toppen!

Det är lätt att få pippi på fåglar med så här bra böcker ... Kom igen och spela Pippi-Go! Du också!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.