måndag 13 april 2020

FILM: Trolls - Söt och färgglad filmkaramell med musikalisk hitparad


Charmiga skönsjungande lyckotroll består av alla färger i karamellburken. Justin Timberlake och Anna Kendrick gör rösterna till de förtrollande musikaliska lyckotrollen - den blåbärsfärgade Branch och sockervaddsfärgade Poppy.


Regi: Mike Mitchell

Titel: Trolls

Medverkande (röster, originalversion): Anna Kendrick, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Christopher Mintz-Plasse,  Russell Brand, Christine Baranski, John Cleese, James Corden, Kunal Nayyar, Gwen Stefani, Caroline Hjelt, Aino Jawo m.fl.

Land: USA, 2016

Distibution: 20th Century Fox

Extramaterial DVD och BD: Massor! Hur filmen gjordes, mera musik, sing-along, intervjuer med skådespelarna, scrapbooking och pysseltips, med mera.

Aktuell: Med en uppföljare - Trolls 2: Världsturnén (Biopremiär sker via streaming, på grund av coronavirus pandemin. Distribution: Universal).Prinsessor ska ofta räddas. I filmen Trolls ger sig Prinsessan Poppy - ett lyckotroll - själv ut för att rädda. Rädda de av sitt folk, lyckotrollen, som blivit kidnappade av en ond kock (ett stort bergatroll) som slagit i de stora trollen att de bara kan bli lyckliga genom att sluka de små trollens lycka.

Blåbär och sockervadd

Charmiga skönsjungande lyckotroll består av alla färger i karamellburken. Justin Timberlake och Anna Kendrick gör rösterna till två av de förtrollande musikaliska lyckotrollen - den i grunden blåbärsfärgade Branch och den sockervaddsfärgade Poppy. True colours.


Fina färger, bra musik, söt historia. Det verkar så enkelt att göra bra barnfilm, sån film som barn faktiskt tycker om (och inte sån som gör sig rolig på barns bekostnad eller bara har skämt för vuxen publik) när man ser Trolls. Det här är barnfilm som barn faktiskt tycker om och vill se om och om och om igen. (Och helst vill de ha ett eget troll att leka med också!)

Justin Timberlake och Pitch Perfect

Trolls är en film som är full av favoritfärger. Alla färger! I extra starka karamellnyanser. Trolls har magiskt hår som Rapunzel skulle kunna vara avundsjuka på, de är små och snabba som smurfarna (men i mer fantasifulla och moderiktiga färger) och de kan sjunga som Justin Timberlake. Och Anna Kendrick. Helt Pitch Perfect.

Gwen Stefani som DJ och Ikona Pop som trendiga troll-tvillingar

Justin Timberlake har förresten stått för bearbetning av all musik (inte bara den han skrivit själv) och allt är upphottat - till och med klassikern Bergakungens sal. Gwen Stefani gör trollens favorit-DJ, DJ Suki, och tvilling-modeikonerna Chenille och Satin har svenska musikaliska kändisröster av Ikona Pop duon Caroline Hjelt och Aino Jawo.

Buddy-movie à la Insidan Ut plus för-trollande Askunge-romance

Här finns en buddy-movie-histora med glad-som-en-lärka och herr-dysterkvist som ger sig ut tillsammans på räddningsexpedition. Som i filmen Insidan Ut. Här finns en kärlekshistoria mellan ett kungligt troll och ett kökstroll. Typ som i Askungen, fast med troll, och med rullskridskor istället för vanliga skor. Här finns en söt sensmoral om att välja att vara lycklig själv, istället för att äta upp andra mindre troll. Du blir inte lycklig av att äta upp andras lycka. Inte i det långa loppet.

Pysseltokig film med massor av glitter och pompoms

Filmen har förmodligen ett av de starkaste soundtracken någonsin. Hit följer på hit följer på hit.

Hela filmen ser ut att ha gjorts av pysseltokiga småungar med oändlig tillgång på pysselmaterial: stickade vilddjur med pompoms på antennerna, leende glada blommor med play-dough-munnar och massor av glitter som stänker överallt.

Trolls är en söt och färgglad filmkaramell med en musikalisk hitparad som håller länge. Da capo!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.