onsdag 15 april 2020

Kurran och Pigan räddar en liten av Lisa Moroni - Storslaget bilderboksäventyr!

Författare: Lisa Moroni
Titel: Kurran och Pigan räddar en liten 
Serie: Kurran och Pigan (del 3)
Illustrationer: Lisa Moroni
ISBN: 9789178031993
Utgivningsdatum: 2019-03-26
Förlag: Bonnier CarlsenStorslaget bilderboksäventyr som verkligen fångar naturens under! På ett så underfundigt och spännande sätt som inte gjorts i Sverige sedan Elsa Beskows dagar ...

Kurran och Pigan räddar en liten är den tredje berättelsen med text och bild av 
Lisa Moroni, som handlar dels om oväntad och omaka vänskap och dels om naturens fantasiska  föränderlighet. 

Bästisarna Kurran och Pigan ska ha en mysig picknick i skogen när de ser två stora läskiga fåglar som tänker äta upp en liten larv ... De två bästisarna räddar "liten" --- alltså larven, som blir som en lillebror för de två tjejerna. Han är med på alla lekar och äter hur mycket blad som helst ... Tills den dag då han inte finns mer. Det finns bara en konstig ny lampa i taket ... och när lampan försvinner är det inte liten som kommer fram, utan en stor, vacker, pampig fjäril som inte behöver hjälp med att skrämma bort stora hemska fåglar längre.

Kurran och Pigan saknar sin lillebror när han flyger bort ... Men han kommer tillbaka ...

Kurran & Pigan räddar en liten är ett sådant fulländat äventyr som är roligt, spännande eftertänksamt,,,, och som verkligen fångar naturen och hur den förändras på ett fascinerade sätt.

Härliga helsidesuppslag med bilder som verkligen kompletterar och fördjupar texten!

Ett tips: bli ni verkligen fascinerade av fjärilsspaning komplettera med Nordens fjäriar en fälthandbok  av Bo Söderström (Bonnier Fakta) ... där kan man lära sig mer om "liten" och alla hans släktingar, var de håller till, vad de ttycker om att äta, och vad vi alla kan göra för att rädda fjärilarnas fortbestånd ... 

Dessa vackra varelser har funnits sedan urminnes tider, långt innan människorna, och nu är deras miljöer, deras värdväxter, deras blad och blommor och därmed deras överlevnad hotat ... Vi kan alla vara hjältar som Kurran och Pigan och hjälpa till att rädda fjärilarna!

Kurran och Pigan tar med sig larven hem och plåstrar om honom och ger honom mat. Han äter och äter, bajsar och sover och blir större för varje dag. Men en dag är larven plötsligt borta! Kurran och Pigan letar överallt. När de tittar upp, upptäcker de en ny, konstig klump som hänger i taket. Vad kan det vara?

Fler vackra och spännande äventyr med Kurran och Pigan finns att avnjuta i Kurrans skatt och Kurrans och Pigans vinteräventyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.