lördag 25 april 2020

SCEN: Europapremiär för Pang i Bygget på Fredriksdal

Allt började för några år sedan när John Cleese och Eva Rydberg träffades bakom scenen efter en av Cleeses otroligt populära one man shows. Han var imponerad av hur framgångsrik Fredriksdalsteaterns egen uppsättning av Fawlty Towers varit, och låg dessutom själv i startgroparna för att göra sin egen scenversion av TV- klassikern.
Lagom till John Cleeses 80 årsdag 27 oktober blev så alla formaliteter äntligen  klara och allt är nu klappat och klart för en ny skrattfest på Fredriksdalsteatern sommaren 2020. Att Europapremiären sker i Sverige är ingen slump, John Cleese menar att Svenskar och Engelsmän har lite av samma humor, ”vi har väldigt lika humor och har  lätt för att skratta ihop”, berättar han för regissören Anders Albien som också kommer att översätta John Cleeses manus till svenska.
John Cleeses egen scenversion är annorlunda än den som så framgångsrikt spelades på Fredriksdalsteatern  sommaren 2014 och sedan gick vidare till Malmö och Göteborg. Den bygger på en av de mest populära episoderna (Hotel Inspectors) och runt denna intrig har man på ett smart sätt vävt in några av de absolut mest populära scenerna ur hela TV serien, berättar upphovsmannen Cleese. Hans egen favoritfigur är förresten den timide och så älskvärde Majoren som ständigt försöker vara behjälplig och göra rätt men som så sällan lyckas med detta.
På Fredriksdalsteatern kommer vi åter att få möta de skådespelare som senast lyckades så perfekt med att pricka in originalkaraktärernas  tajming och få det engelska badhotellet  att leva upp även på svenska – Adde Malmberg som Basil, Eva Rydberg som Sybil, Birgitta Rydberg som Polly, Kalle Rydberg som Manuel, Ewa Roos som Mrs Richards och så förstås Håkan Mohede som Majoren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.