söndag 26 april 2020

BOK: En duktig hund äter kakan av Meg Rosoff - Tredje gången gillt för räddningshunden!

Författare: Meg Rosoff
Titel: En duktig hund äter kakan
Översättning: Ulla Roseen
Originaltitel: McTavish Takes the Biscuit
Illustrationer: Grace Easton, David Shephard
ISBN: 9789178131259
Förlag: Lilla Piratförlaget

Utgivningsdatum: 2020-02-25


Hundälskare - se hit! Missa inte bekantskapen med räddningshunden McTavish!

Det här är den tredje boken om den charmiga räddningshunden McTavish! McTavish "räddades" från ett hundhem av familjen, men McTavish själv är övertygad om att räddningshund betyder att det är hans jobb att rädda familjen. Gång på gång. Och som läsare är man mycket benägen att hålla med McTavish.

De två intressantaste och roligaste karaktärerna i bokserien är hunden McTavish (så klart!) och den yngsta dottern i familjen, nioåriga Grace, som är jättebra på att laga smaskig vegetarisk lasagne och fina efterrätter och på att baka surdegsbröd.

Efter att mamma Peachey sa upp sig som mamma för att istället ägna sig åt yoga (handlingen i bok ett, som man refererar tillbaka till nu i bok tre) började hela familjen med att ta sitt ansar i köket, och nu lagar de tre barnen och mamma Peachey kvällsmat och efterrätt vars en kväll i veckan ... Och fredagar, då man borde ha det extra gott och mysigt, blir det bara vars en smörgås till kvällsmat, eftersom det är pappa Peacheys dag, och han smiter undan och gör inget, eftersom han "inte tycker om" att laga mat (och annat hushållsarbete).

Det verkar väldigt orättvist (han kunde åtmistone köpt något fint på catering eller finare take away (indisk take away i England är mmmm.... och en bra fish and chip shop med färsk nyfångad fisk vid havet är gourmet-mat --- och självklart får man välja fisk-sort!) --- han kunde köpt en helstekt kyckling eller en stenungsbakad pizza eller en fish and chips eller en god cyrry ...) men ingen säger åt pappa Peachey, utom Grace så klart, som påpekar att han tycker ju om att äta i alla fall ... Det är lite snålt att bara äta och äta och äta och aldrig punga ut själv och köpa något gott ... Pappa Peacheys inställning är att alal ska ställa upp för honom, men han ställer inte upp för någon annan i familjen ...

Men snart ångrar Grace bittert att hon försökte få pappa Peachey att bli intresserad av att använda köket för han får för sig att baka ... och INGEN annan får använda köket NÅGONSIN!

Hela familjen lever på smörgåsar i vecka efter vecka och Grace och McTavish får döbakade och brända kakor att äta upp ... tills de båda två är trötta och överviktiga och börjar motionera i parken istället (och de ignorerar båda två hundskålen med brända pepparkakor som de brukar dela på ...)

Pappa Peachey tror att han ska vinna stadens stora baktävling med ett pepparkakshus som ser ut som Versailles. Men han sig vatten över huvudet ... och 3784 pepparkaksbitar som blir eett enormt fult pepparkakshus. Alla barnen Peachey är övertygade om att de kommer att bli utskämda ... Men det är räddningshunden McTavish som kommer till familjens räddning ... än en gång!

En duktig hund äter kakan som sagt den tredje boken i serien om den charmiga hunden McTavish och det är McTavish som håller i familjen Peachey. Tyvärr får inte hans unika karaktär ta så stor plats som i tidigare böcker ... Han kommer mest in som en deus-ex-machina på slutet.

Det är också väldigt obehagligt att läsa om hur både hunden och yngsta dottern Grace blir fullproppade med äckliga kakor av den själviske och jobbige Pappa Peachey (han vill själv inte äta skiten han bakar) tills de båda två har förlorat sin energi och sin livsgnista.

Varför är det ingen i familjen som säger ifrån? Utom McTavish alltså, Det är väldigt jobbigt att vara tonåring och gå i skolan och ha läxor och bara få leva på smörgåsar vecka efter vecka för att ingen får störa och använda köket, och familjen är ju nu van vid rejäl lagad mat och nyttig efterrätt vajer kväll ...

Pappa Peachey får alltså bre ut sig för mycket ... både på McTavish och resten av familjens och storyns bekostnad.

Man bör läsa böckerna om En duktig hund i rätt ordning för att hänga med i svängarna --- de är inte helt fristående.

Mycket lättläst bok, passar både som högläsningsbok och läsa själv bok.


Om författaren: Meg Rosoff debuterade som författare 2004 med ungdomsromanen Så har jag det nu, och har sedan dess skrivit en rad hyllade böcker för barn, ungdomar och vuxna. 2016 mottog hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

En duktig hund äter kakan bok tre i serien om räddningshunden McTavish och familjen Peachey, del ett heter En duktig hund och del två En duktig hund på vift --- del två är den roligaste boken i serien, när hela familjen åker på campingsemester tillsammans!

Meg Rosoff är även privat en stor hundälskare och tillika hundägare --- givetvis är det hunden som bestämmer i familjen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.