lördag 25 april 2020

SCEN: Vad händer med alla föreställningar under Corona-tider?

Åsa-Nisse & Co hoppas på det bästa!

Från Pang i Bygget till Chess ... 

Sommar och sol, picknick och friluftsteater, shower och konserter och ... INSTÄLLT! 

Vad händer under Coronavirus-tider?


Någon ställer in, någon flyttar, någon återkommer, någon hoppas på det bästa ...

Här är några russin ur kakan från nöjes-Sverige, vad som hänt och vad som kommer att hända ... I bästa fall ...

Sommarens äldsta tradition

Sommarens allra äldsta friluftstradition är att ta till Fredriksdal och de vad de hittar på ... Pjäserna filmas ofta och går på SVT kring trettonhelgen. De senaste 26 åren har allt gått i Eva Rydbergs lyckade regi. Enligt Rydberg & Co kommer sommaren 2021 att bli den sista - sedan går Rydbergs hyreskontrakt ut.

Europapremiären av Pang i Bygget flyttas 

Pang i Bygget - storslagen Europapremiär av John Cleeses nyskrivna pjäs! - skulle ske på Fredriksdal den 11 juni 2020. Nu är hela Pang i Bygget sommaren flyttad till 2021. Eva Rydberg hade planerat för två somrar till ... med 2021 som den sista. Innebär detta att Pang i Bygget blir hennes sista föreställning --- ett storslaget Pang-farväl till scenen?

Åsa-Nisse har byggt en tidsmaskin

Vallarna är Hallands svar på Fredriksdalsteatern ... och deras föreställningar brukar filmas för MajengMedias DVD-släpp och sändningar i TV4. Vallarnas friluftsteater hoppas
på att kunna köra som vanligt i sommar, med premiär den 28 juni.

Kommer det att gå? Åsa-Nisse har byggt en tidsmaskin för att åka 70 dagar in i framtiden, så han kanske har fått värdefull förhandsinfo ...

Vallarna skickar dock med följande brasklapp angående sommarens föreställning Alla tiders Åsa-Nisse:

"Vi ser mycket fram emot en ny sommar på vår vackra utomhusteater och hoppas likt alla att Coronavirusets (Covid-19) framfart har dämpats och de restriktioner som Folkhälsomyndigheten och regeringen har lagt därmed är borta. Med det sagt så följer vi rådande läge med stor noggrannhet och följer givetvis de lagar och ordningar som gäller."

Optimism i Kalmar

Pappor på prov med Thomas Petersson i spetsen på friluftsteatern Krusenstiernska teatern i Kalmar planerar med samma optimism och samma brasklapp: "Vi planerar att spela Pappor på Prov i Kalmar 2020. Självklart håller vi oss ständigt uppdaterade om Coronaläget och följer givetvis rådande restriktioner från folkhälsomyndigheten och regeringen. Skulle det finnas restriktioner vid premiären den 25 juni så kommer vi att hitta lösningar för det."

GES planerar för Cirkus - Bokmässan blir digital

GES storslagna show på The Theatre i Göteborg har blivit inställd.

Glenmark, Eriksson och Strömstedt planerade länge för sin första krogshow  Stanna världen en stund.

GES kommentar: "Så här ”stannad” tänkte vi aldrig att världen skulle bli." Som tröst sände GES en akustisk livekonsert den 26 mars klockan 12. Missade du konserten, eller om du vill se den igen, så finns den på GES Facebook-sida.

Någon premiär av showen blir det inte på The Theatre, utan man går istället direkt på föreställningarna på Cirkus i Stockholm, som har premiärdatum den 24 september.

Förutsatt att coronavirusläget har ändrats till det bättre.

Något som Bokmässan i Göteborg inte räknar med - de har också sin premiär den 24 september med inbjudna författare från hela världen, och planerar redan för en digital variant av Bokmässan där saker filmas och man tittar via länk. Författare kan uppträda utan att resa och publiken kan lyssna på författarsamtal utan att resa. Spontana möten på mässgolvet brukar vara bland det roligaste --- men det är mycket möjligt att utställningsdelen ställs in och inte återkommer förrän 2021.

Valborg utan Liseberg

Lisebergs trädgårdsmässa, en tradition i maj månad, har ställts in helt och återkommer 2021.

Lisebergs konsertsommar är en annan sommartradition som skjuts på framtiden.

Den 25 april skulle Liseberg ha slagit upp portarna för sommarsäsongen 2020. Men det blir ingen femkamp på Valborg i år. Hela Liseberg är stängt och kommer att öppna med "säkrare rutiner" på ett än så länge okänt premiärdatum. Konsertsommaren på Liseberg beräknas dra igång vid midsommar --- kanske lite optimistiskt räknat från Lisebergs sida. Kanske alla ska stå två meter från varandra och lyssna på musik? Alla nya säkerhetsrutiner kommer bland annat att innebära att man tänker börja med att släppa in max 5000 personer på området. En bra dag har "Nordens största nöjespark" 25 000 besökare.

Himmelen får vänta - på obestämd tid

Så som i Himmelen på The Theatre, med publikkapacitet på 1700 personer, skulle ha haft premiär den 15 maj.

The Theatre hälsar: "På grund av coronavirusets framfart i Sverige och i resten av världen kommer vi inte att kunna genomföra de tilltänkta föreställningarna som var planerade att äga rum mellan 15 maj – 14 juni. Vi har de senaste veckorna jobbat febrilt för att se om det är möjligt att flytta fram föreställningarna till ett senare datum."

Inget nytt datum finnes än.

ART-trion återkommer till hösten - Gunnebo satsar på surdeg

Den hyllade föreställningen ART med Per Andersson, Henrik Schyffert och Johan Rheborg skulle ha haft premiär på Lorensbergsteatern den 7 maj. Den premiären är nu flyttad till den 8 oktober.

Per Anderssons Den osalige var en stor publiksuccé under sommaren 2019 på Gunnebo slott - en fars som handlade om en nedläggningshotad teater. Nu har ledningen för Gunnebo slott beslutat sig för att lägga ner teatern helt - efter 17 lyckade somrar - för att göra plats för workshops med surdegsbak och trädgårdsskötsel istället. Ett beslut som fattades innan coronapandemin, med förhoppningen att surdegar kommer att dra fler besökare än teater.

Häxorna försvinner i förtid

Hela turnén med Danny Saucedo – The Run(A)Way Show - har flyttats fram och fått nya speldatum.

Häxorna i Eastwick med Peter Jöback & Co har ställts in helt.  Alla kvarvarande föreställningar av 
musikalen på Cirkus i Stockholm är strukna.

Magnus Carlsson – Från Barbados till Gamla Stan - har flyttat fram hela sin turné till hösten 2020.

Föreställningen Joe Labero – Goldfingers - har också flyttats fram till  hösten 2020.

Diggiloo  planerar än så länge att ha sin premiär som planerat den 1 juli 2020 - förutsatt att fler än 50 människor får samlas för att lyssna på sommarens schlagerkalas.

Rydell High öppnar igen 2021

Som bekant har coronaviruspandemin stängt många skolor över hela världen --- så även Rydell High i musikalen Grease. Efter en bejublad säsong på Nöjesteatern i Malmö drog Rydell Highs rektor, spelad av Lotta Engberg, och hela ensemblen ut på Sverigeturné. En turné som blev hastigt och olustigt avbruten. Rydell High öppnar igen i januari 2021 --- turnén fortsätter och musikalfans i Stockholm och Göteborg hör till de lyckliga som kan få avnjuta Anton "Danny" Hagman och hans gäng rocka loss till Greased Lighting och alla de andra kända hitlåtarna live.

Schack matt

Chess på svenska skulle ha haft premiär på Helsingborgs Arena den 5 juni med Loa Falkman i spetsen för en stor uppsättning av sjungande kändisar. Chess går på helt schack matt och nu är allt inställt.


Många teatrar och nöjeslokaler planerar för nya shower och pjäser med premiärer i slutet av augusti eller i september --- kommer premiärerna att bli av? Och på vilket sätt?

Det återstår att se. Att köra påkostad teater för max 50 personer är tyvärr inte lönsamt. 

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.