måndag 13 april 2020

FILM: The Gangster, The Cop, The Devil - Seriemördarthriller från Sydkorea


Regi: Lee Won-tae
Titel: The Gangster, The Cop, The Devil
Manus: Lee Won-tae
Medverkande: Ma Dong-seok, Kim Mu-yeol, Kim Sung-kyu
Land: Sydkorea, 2019
Distribution: Njutafilms
Aktuell: På DVD och VOD

Seriemördare har blivit deckar-och-thriller-genrens uttjatade gissel. De verkar gå 13 på dussinet vid det här laget. Men The Gangster, The Cop, The Devil varierar det gamla upplägget "snut jagar seriemördare" med att snuten i fråga ingår en ohelig allians med en gangsterboss ... Det enda av seriemördarens offer som undkommit.

Regissören Lee Won-Tae vräker på med massor av rockmusik och actionsekvenser, likt Sydkoreas svar på Guy Richie, och allt utspelar sig i huvudstaden Seoul --- staden som en gång hade sommar-OS --- fast filmen rör sig i de delar av staden som turisterna aldrig brukar få se.

Den Dirty-Harry-liknande snuten Jung Tae-suk (Kim Mu-Yeol, titelns The Cop) jagar dels gangsters, dels en flyktig seriemördare (Kim Sungkyu, titelns The Devil) och maffiabossen Jang Dong-soo (Ma Dong-seok, titelns The Gangster) går från jagad till den som jagar.

Tae-suk och Dong-soo är egentligen svurna fiender, men för att nå ett högre mål, att sätta fast "The Devil" bildar de ett av deckar-och-thriller-genrens många omaka par.

Dock: ingen egentlig bromance uppstår, vilket brukar vara fallet. Deras förhållande inspirerar till rivalitet snarare än samarbete. Vem av dem kan sätta dit "The Devil" först? Snuten som är korrupt och nertyngd av byråkrati, eller maffiabossen med gangsterorganisationen som är effektivt organiserad och drivs av lojalitet ... och som nu är på jakt efter hämnd och revansch och upprättelse av hedern. Ingen muckar med bossen ostraffat!

Park Se-seungs står för fotot av ett skitigt och nergånget Seoul, Jo Yeong-wooks musik dundrar på och filmens skådespelartrio kör aldrig med "less is more".

Parasit gjorde att världen verkligen fick upp ögonen för koreansk film ... och Oscarsvinsten 2020 för bästa film, inte bara för bästa internationella film, gjorde att många började hoppas på att filmpubliken ska välja att se "originalfilmerna" - och inte bara vänta på att konsumera amerikanska remakes av allt som går bra runt om i världen. Behövs remakes av filmer som Parasit över huvud taget?

The Gangster, The Cop, The Devil är i alla fall redan uppköpt av Sylvester Stallone och hans Balboa Productions partner Braden Aftergood kommer att producera den amerikanska filmen tillsammans med Ma Dong-seok - som även kommer att reprisera sin roll som "The Gangster" i remaken.

Flipp eller flopp? Det får framtiden utvisa. Däremot är det för deckar-och-thrillerfans värt att se originalet redan nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.