torsdag 9 april 2020

FILM: Stieg Trenters Idag röd, Lysande Landning och Träff i Helfigur - En briljant trilogi för alla tider!


Stieg Trenters Idag röd, Lysande Landning och Träff i Helfigur är en klassisk deckartrilogi för alla tider. I huvudrollen finns Harry Friberg och hans kamera ... och ett vackert filmat Stockholm där 1940-talets efterkrigstid återskapats omsorgsfullt in i minsta detalj.

Naturfenomen och mord

Stjärnfotografen Harry Friberg lovar tidningen något utöver det vanliga i inledningen av Idag röd. Han vet inte hur rätt han kommer att få.

Harry är på jakt efter ett sällsynt naturfenomen och fotograferar ett mystiskt ljussken som syns i vattnet utanför Blockhusudden – ljuset kommer från ett par billyktor under vattnet, och visar sig ha samband med ett par mystiska dödsfall.

Självmord eller mord? Eller rentav dubbelmord? Vad har egentligen hänt? Vem är den tredje mannen, vars fotspår syns på platsen? Harry Friberg har fångat det enda vittnet med sin kamera, en ljusskygg tjuvfiskare som inte gärna träder fram ...

1900-talets STORA deckarkungligheter

Stieg Trenter var tillsammans med Maria Lang 1900-talets mest sålda deckarförfattare i Sverige. Trenter tillhörde Albert Bonniers stall av författare, Lang gavs ut på Norstedts. Privat var de mycket goda vänner och den av de två som producerade årets bästsäljande deckare stod för notan för den årliga deckar-duo-festen på Operakällaren ... Där det både åts och dracks mycket gott.

Friberg och Trenter unnar sig det goda livet

Trenters hjälte Harry Friberg gillar också att unna sig det mesta av det bästa, gärna tillsammans med sin vän kommissarie Vesper Johnson --- ett slags svensk variant på Agatha Christies Hercule Poirot: ständigt oklanderligt klädd, perfekt mustasch, hårnät för frisyren och all mat och dryck ska vara av det allra bästa slaget.

Vänskapen mellan Friberg och Johnson utvecklas under  böckernas och filmernas gång, och det är inte lätt att hålla räkningen på alla gourmetmiddagar och goda drinkar som de inmundigar tillsammans ...

Efterkrigstidens Sverige återskapas - med elegant mode och Stomatol-reklam

Filmtrilogin är gjord på 1980-talet och man har på ett fint sätt återskapat efterkrigstidens Stockholm, med dess mode, bilar, nyhetsframsidor, delikatesser ... och så givetvis Harry Fribergs gamla kameror och alla dess tillbehör.

Den klassiska Stomatol-reklamskylten, som spelar en stor roll i Idag röd, har omsorgsfullt restaurerats så att den fungerar. Inget knussel i det här kostymdramat!

Många av dagens stora kändisar dyker upp även i de små rollerna - bland annat en mycket ung Alexander Skarsgård i rollen som en liten parvel som på eget bevåg är på jakt efter nazistspioner, och som ständigt kommer i vägen för Fribergs undersökning ...

Små flygplan, diamantsmuggling och nazister

Lysande Landning uppvisar 1940-talets mest moderna små flygplan ... och alla som idag blir nostalgiska av gamla bilar och gamla flygplan får med råge sitt lystmäte i detta äventyr.

Dessutom: obligatoriska läckerheter inmundigas på en kräftskiva, som avslutas med att alla blir misstänkta för mord, en norsk nazist planerar att fly landet, och diamanter smugglas ... Kort sagt: mängder av intriger i efterkrigstidens Sverige!

Intriger i förlagsvärlden

Sista filmen i serien, Träff i Helfigur, utspelar sig i förlagsvärlden, där det råder oklarhet om vem som skrivit bästsäljaren Stella och vem som ska ärva alla royalties och de lukrativa filmrättigheterna som köpts för moltum av filmbolaget Fox i Hollywood ...

Samspelet mellan Örjan Ramberg och Stieg Grybe är på topp hela serien igenom, och de skapar en stämning och en trovärdig vänskap mellan Harry Friberg och Vesper Johnson som är värmande.

Det här är första gången som hela Stieg Trenter serien finns samlad i en och samma box.


Titel: Stieg Trenter samlingen
Ingår: Idag röd, Lysande Landning, Träff i Helfigur
Regi: Jonas Cornell
Manus: Lars Bill Lundholm & Jonas Cornell
Medverkande: Örjan Ramberg, Stieg Grybe m.fl.
Land: Sverige
Utkommer:  2020
Distribution: MajengMedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.