onsdag 15 april 2020

BOK: Albatross av Ann Cleeves - Ny serie av deckarmästarinnan!

Författare: Ann Cleeves
Titel: Albatross 
Serie: North Devon serien
Originaltitel: The Long Call
Översättning: Jan Järnebrand
ISBN: 9789100181505
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2020-03-10


Ann Cleeves har efter Shetland serien med Jimmy Perez och Vera Stanhope serien (som utspelar sig i Northumberland) nu mutat in ett nytt geografiskt område med en ny klassiskt brittisk deckarserie som utspelar sig i området vid de båda floderna i norra Devon.  Både Shetland och Ett Fall för Vera har blivit enormt populära TV-serier - och det är ingen högoddsare att denna nya bokserie av Ann Cleves också kommer att filmatiseras.

Devon som landskap är ett omtyckt turistmål, känt för att ståta med palmer och vackra sandstränder. Södra Devon är ju synonymt med "The English Riviera".

Fawlty Towers, palmer och Miss Marple

Hotellet Fawlty Towers ligger i Torquay mitt på denna vackra soldränkta Riviera (enligt John Cleese, men serien är faktiskt inte inspelad där).Torquay är också klassiska deckarmarker där Miss Marple har löst brott samtidigt som hon stickat och druckit te ... och staden råkar också vara Agatha Christies födelseplats.

Nu har ju norra Devon inte så mycket gemensamt med "The English Riviera". Miljön är inte samma typ av turistmagnet och erbjuder inte heller samma klimat.

Annorlunda och makabra strandfynd

I likhet med den gamla goda Shetland serien så inleder Ann Cleeves med att placera ett mordoffer vid vattnet, en man som blivit knivhuggen och som identifieras med hjälp av sin tatuering som föreställer en albatross (därav den svenska titeln på romanen).

Kommissarie Matthew Venn är den nya seriens huvudperson. Han lever numera tillsammans med sin stora kärlek Jonathan i närheten av sitt barndomshem i Barnstaple. Återkomsten till norra Devon är inte helt okomplicerad --- en gång i tiden var han frireligiös, men han förlorade tron och kontakten med sin familj och alla sina gamla vänner  --- och det var inte lätt för honom att komma ut som homosexuell.

Albatross med stort patos

Venn tvingas många gånger konfrontera gamla barndomsminnen eller gamla trauman, samtidigt som han med hjälp av sina två kollegor Jenn och Ross försöker lösa mordet på mannen med albatross-tatueringen ... Då försvinner plötsligt en flicka med funktionshinder från den dagliga kulturverksamheten där Jonathan arbetar och Matthew Venn blir ännu mer personligt engagerad ...

Ann Cleeves har skapat en ny huvudperson som är lätt att gilla, en ny, stark kvinnlig sidekick, som också är lätt att gilla ... och hon återanvänder gamla teman från sina tidigare böcker, och slår ett slag för samhällets åsidosatta och utsatta grupper och mänskliga rättigheter. Albatross är en bok med stort patos.

"A Tale of Two Rivers"

Miljön kommer till fullo till sin rätt och en karta över området medföljer boken.

I original kallas serien "The Two Rivers series" - efter flodena Taw och Torridge som du lätt kan lokalisera på kartan. Ja, Charles Dickens skrev på sin tid bästsäljaren A Tale of  Two Cities. Ann Cleeves har skapat A Tale of Two Rivers.

Alla fans av Ann Cleeves och gamla goda brittiska deckare kommer att få sitt lystmäte med denna roman - som fullkomligt ropar efter att bli film eller TV-serie. Men än så länge får man ha karaktärerna för sig själv och fantisera om hur de ser ut,  hur de klär sig och hur de promenerar runt i det regniga landskapet.

Ett landskap för fossilfynd och deckarresor

Redan nu finns det deckarresor inplanerade till hösten, där man kan besöka Agatha Christies "South Devon" och Ann Cleeves "North Devon" i ett svep ... och hoppas på att bara hitta trevliga strandfynd, som snäckor och stenar och fina fossiler från Devon-perioden.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.