söndag 26 april 2020

BOK: När prinsessor går på äventyr - Så gör ÄNNU fler prinsessor!

Författare: Per Gustavsson
Titel: När prinsessor går på äventyr
Illustrationer: Per Gustavsson
ISBN: 9789178131167
Förlag: Lilla Piratförlaget

Utgivningsdatum: 2020-03-03

Så gör prinsessor slog ner som en rosa glitterbomb i barnboks-Sverige. Denna superrosa bilderbok handlar om en blond prinsessa med guldkrona, en prinsessa som älskar rosa, höga klackar ... och att spela hockey och att dra ut på äventyr och att rädda prinsar! Man kan både ha kakan och äta den!

Prinsessor kan vara allt --- både supertjejiga och gulliga och supertuffa och kavata, allt på en och samma gång!

Nu kommer Så gör prinsessor i efterlängtad nyutgåva på Lilla Piratförlaget och samtidigt kommer en NY prinsessbok i samma serie! 

När prinsessor går på äventyr skulle lika gärna kunna ha haft titeln Så gör ÄNNU fler prinsessor! För det här är verkligen ett myller av prinsessor! Alla med olika stil, olika kläder, olika utseende ... och guldkromor. Och alla gillar att dra ut på äventyr!

Tillsammans är de starka, tillsammans bygger de en bro, tillsammans bygger de en flotte, tillsammans fixar de mat ... Som färsk fisk och blåbär. Tillsammans slår de läger på en strand. Tillsammans går de genom mörka skogen och lyser upp mörkret med allt sitt guld och sina juveler ...

Vart är de på väg? Svar: Till drakens håla!

Ska de utmana draken på duell? Är det därför de har paket med sig? Men oj, nej, självklart inte!
Paketen är presenter till draken som fyller år!

Inga strapatser är för hårda och inget äventyr är för stort när det gäller att gratta en vän!

Efter många strapatser kommer de till slut fram till drakens håla. Men, vad händer? Draken sprutar ju ingen eld! Den verkar nästan glad ...

När prinsessor går på äventyr är självklart en måste-ha-bok för alla prinsessdiggare --- varmhjärtad, vacker, rolig och livsbejakande!

Tillsammans är vi starkare och duktigare - det här är en "prinsessor kan!" bok!
Gamla normer och värderingar utmanas lättsamt och lekfullt med glimten i ögat ...

Visst, jag är van vid det sedan min uppväxt, Julia Donaldsons drake blev vän med en prinsessa som inte ville gifta sig med prinsen och istället bildade draken och prinsessan ett team där prinsesan följde sin dröm och blev "läkare utan gränser" och flög snabbt till undsättning på drakens rygg ...
Men annorlunda berättelser är itne lika vanliga i Sverige. Allt är likadant och allt ser likadant ut, mycket ofta, i svenska barnböcker. Kanske är det Astrid Lindgren och Ilon Wikland och  alla blonda Madicken-filmatiseringar som gett svenska barnböcker ett visst komplex.

Man ska se ut på ett visst sätt i svenska barnböcker --- och speciellt tjejer ska se ut på ett visst standard-gulligt-sätt i svenska barnböcker ...

Så visst är det roligt att se att  Per Gustavsson ansträngt sig att rita mängder av prinsessor med alla möjliga hårfärger och hudfärger och frisyrer och kroppstyper ... Långa, korta, smala, runda ... Prinsessor kan se ut hur som helst och ända vara lika duktiga och kavata och prinsessiga! Så klart!

Och grädden på moset är ju en charmig drake i stjärnmärkta rosa cowboyboots som har bakat en jättestor tårta i flera våningar som alla prinsessor glufsar i sig av ...

För så gör prinsessor! De låter sig väl smaka! Visst var det väl prinsess-tårta?

Passar för alla 3 år och uppåt --- ingen övre åldersgräns bör sättas, bara man har humor och gillar ett härligt äventyr så har man kul med denna bok!

Bilderna myllrar av intressanta detaljer och kompletterar den berättande texten ... liksom prinsessornas konversationer i pratbubblor som ger ett serieliknande inslag till berättelsen... med några extra små skämt.

Som när prinsessorna komer fram till en flod ...

"Men å!" suckar en prinsessa ... besviken över hindret.
"Jag tycker det mer påminner om en fors!" påpekar en annan prinsessa.

Å kan betyda mer en en sak ... liksom prinsessa kan betyda mycket mer än en sak!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.