torsdag 16 april 2020

FILM: Peter Jöback - Med hjärtat som insats


Regi: Hans Marklund

Titel: Peter Jöback - Med hjärtat som insats - His greatest show

Medverkande på scen: Peter Jöback. Marianne Mörck, Frida Öhrn, Elin König Andersson, Gunilla Backman, Jens Hultén, Daniel Mauricio, Karl Noremo, John Österlund, Erik Källsäter

Land: Sverige, 2018

Story och manus och kreativt team: Peter Jöback, Magnus Renfors, Hans Marklund m.fl.

Distribution: Sinclair Entertainment och Majeng Media.

Producent: Sinclair Entertainment

Aktuell: Ny på DVD 2020


Peter Jöback - Med hjärtat som insats - är en storslagen popcirkusshow som hade premiär på Cirkus i Stockholm hösten 2018. Nu släpps filmatiseringen av föreställningen (inspelad en kväll i december) för första gången på DVD - och detta är något att rekommendera för alla som missade showen eller alla som vill återuppleva föreställningen igen, på nära håll, eller alla som helst enkelt har abstinensbesvär i dessa tider då alla teatrar och musikaler och stora shower har tagit time out.


Cirkusshowen är packad med duktiga artister - Jens Hultén som programledare och konferencier, Marianne Mörck som showens näst största diva, Peter Jöback som Artisten (showens största diva) och Sune versus Sune stjärnan John Österlund i rollen som Artisten som barn. Samt Gunilla Backman som Artistens morsa och mängder av duktiga dansare och sångare som fyller ut scenen på både bredden och höjden.

Life is a Cabaret 

Resan känns som en kombination av den klassiska gamla musikalen Cabaret med Liza Minelli och den moderna Elton-John-musikalen Rocketman (som måste ha skrivits ungefär samtidigt som Med hjärtat som insats - Rocketman hade premiär i början av 2019). Elton John i Rocketman och Artisten i Med hjärtat som insats kommer båda från hem där de har problem med sina fadersfigurer och gör allt för att bli älskade på scenen, samtidigt som de fastnar i olika former av missbruk och aldrig blir nöjda, hur mycket framgångar de än uppnår. (Det finns så klart skillnader i de båda historierna - Reginald Dwight (alias Elton John) växte upp i ett arbetarklasshem i en avkrok i Pinner där ingen hade några kontakter i showbiz - Peter Jöbacks mamma är sångerska, hans storebror är musiker och han har stått på Stockholms musikalscener sedan barnsben).

Snyggaste scenen i Med hjärtat som insats är terapicirkeln där alla medlemmarna sitter under en glorialiknande ljuskrona och sjunger allsång till R.E.M.s gamla klassiker Everybody Hurts.

En helt ny värld

Den som tror att Peter Jöback kommer att sjunga gamla hits som Guldet blev till sand (från hans stora genombrott i Kristina från Duvemåla som gick just på Cirkus för X antal år sedan) eller En helt ny värld från filmen Aladdin får vänta länge --- de gamla hitsen kommer aldrig.

Fokus är på Jorden-runt-resan.

Scenografin varierar för att representera de olika städerna som Artisten ska erövra --- vackra gamla Stockholm, dekadenta och sexiga Berlin, ljuvt romantiska Paris, sofistikerade och trendiga London, dramatiska Phantom-of-the-Opera New York och lyxiga, glittriga Las Vegas.

Peter Jöback sliter som ett djur och svettas floder, alla scenbyten och klädbyten sker "på scen" i ett flygande fläng (och med lite hjälp av ett skohorn) - ungefär som i Rocketman, men med den skillnaden att Jöback-Artisten kör 100 minuter live i ett sträck, utan att någon skriker "cut" mellan varven. Det är imponerande och han har verkligen inte gjort det lätt för sig.

Jorden runt på 80 minuter

Efter en Jorden-runt-resa avslutas allt hemma i Stockholm igen, där allting började, och där Artisten får krama om sitt barn-jag, och de två jagen får trösta varandra. Precis som i Rocketman. Terapin har lyckats och föreställningen är över --- för den här gången.

Filmatiseringen av showen är mycket lyckad, man kommer mycket nära de som uppträder och ser varenda litet minspel. På plats kunde man gissa att det var Peter Jöback - man såg det inte, speciellt inte när han rullade runt på golvet (Cirkus är stort). Och Marianne Mörck bara äger och får kvällens största skrattsalvor. Ja, det behövs en diva som har självdistans och levererar lite "comic relief". Men alla syrliga repliker som hon levererar om Jöback-Artistens självcentrering och självupptagenhet är förmodligen skrivna av Jöback själv --- som förutom huvudroll även står för manus och text och musik under kvällen.

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.