fredag 24 april 2020

BOK: Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström

Författare: Martha Sandwall-Bergström
Titel: Kulla-Gulla
Genre: Historiska romaner 
Originalutgåvans titel: Kulla-Gulla 
Originalutgåvans utgivningsår: 1945 
Omslagsillustratör: Elisabeth Kugelberg Christoffersson 
Serie: Kulla-Gulla serien 
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2020-03-27



Canada har Anne på Grönkulla, England har Oliver Twist ...

Sverige har Gulla. Som får smeknamnet Kulla-Gulla.

Kulla-Gulla är förmodligen Sveriges mest kända föräldralösa barn.


Så många kända svenska kulturpersonligheter har vittnat om hur mycket som Kulla-Gulla har inspirerat och influerat dem ... Och nu fyller denna klassiker 75 år! Vilket Bonnier Carlsen firar med en fin nyutgivning!



Den första boken om barnhemsbarnet Gulla kom till när författaren Martha Sandwall-Bergström 1945 vann första pris i en barnboks pristävling som Bonniers utlyst. Bokserien bygger på upplevelser som författaren hade i sin barndoms fattiga Småland, sådant som hon hörde berättas och litterär inspiration. Böckerna kombinerar spännande äventyr med historiska realiteter, och Gulla själv är en inspirerande hjältinna som förtjänar att lyftas fram igen.

Gulla är en stark flicka som kan ta hand om sig själv, alldeles utan en magisk kappsäck fylld med guldpengar ... och hon kommer från Småland.

Hon blir auktionerad som fosterhemsbarn, och det går till så att den som begär lägst peng för att ta hand om barnet, får barnet. Dessa bortauktionerade barn blev oftast hårt utnyttjade ... och här finns ingen regel om "inget barnarbete".

Gulla kommer till det fattiga Kullatorpet, och där blir hon satt i mycket fysiskt tungt och hårt arbete direkt --- och ingen är vänlig mot henne när hon kommer dit. De vuxna är mest intresserade av hur mycket pengar de fått med henne och hur mycket de kan utnyttja henne.

Hon är ett "hjälpehjon". De som hon ska passa upp på är paret Karlberg och deras fem barn.

Sysslorna är tunga och jobbiga, men ändå trivs Gulla och är glad --- hon trivs med naturen och lantbruksarbetet och de små barnen avgudar henne för hon är så glad och positiv och hjälpsam.

Det är mycket intressant att läsa om den här tidens arbete och hur lantbruk gick till. Alla slet och arbetade hårt, det fanns inga maskiner och robotar so gjorde allt. Skördetid innebär extra mycket slit, men det är roligt slit och alla barn vet var maten kommer ifrån ... och den är giftfri!

När frun i torpet blir sjuk avkräver hon ett hårt löfte av lilla Gulla: Att ta hand om alla barnen ... Frun försvinner till sjukhuset i stan, mannen super och Gulla gör allt jobb och måste oroa sig för om hon har tillräckligt med mat för att mata alla ungarna när den kalla vintern kommer ...

Kulla-Gulla känns lite inspirerad av den engelska barnboksklassikern Lille Lorden (Little Lord Fauntleroy) eftersom hon är så glad jämt och gör att alla runtom henne tinar upp ... inklusive en sur gammal rik gubbe, som det visar sig att hon är barnbarn till. Hon kan få ett liv i lyx i herrgården, men det säger hon nej till, eftersom hon LOVAT att vara på torpet och ta hand om alla barnen ... På något sätt känns det väldigt taskigt att en tant som fått BETALT för att "ta hand om Gulla" istället bara utnyttjar henne till arbete och sedan dessutom tvingar henne att lova ...

Idag skulle man inte kunna avkräva ett minderårigt barn (under 12 år) att jobba heltid med hushållsarbete, barnpassning och lantbruksarbete och  att försörja en hel familj ... men det här är andra tider och Kulla-Gulla är gjort av segt virke.

Kulla-Gulla är en lång bokserie, hitintills kan man lägga vantarna på de första tre delarna i serien.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.