lördag 18 april 2020

FILM: Jumanji: The Next Level - Narnia-världen behöver räddas igen!
Regi: Jake Kasdan
Titel: Jumanji: The Next Level
Medverkande: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas, Alex Wolff, Madison Iseman, Ser'Darius Blain, Morgan Turner, Colin Hanks, Awkwafina, Rory McCann, Rhys Darby, Bebe Neuwirth m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Sony Pictures Entertainment
Betyg: 4

Aktuell: På DVD och BD den 20 april 2020


Narnia-världen behöver räddas - igen! Fast här heter den hemliga världen Jumanji och portalen var först ett brädspel och sedan ett TV-spel. Hur länge du än är i fantasyvärlden så har ingen tid alls förflutit i den vanliga världen. Det här ännu roligare än förra gången! Med Dwayne "The Rock" Johnson, Jack Black, Karen Gillian, Kevin Hart … och en härligt pigg Akwafina som ny avatar i spelet Jumanji!

Liksom i Narnia-serien så påverkas huvudpersonerna av de personer som de är i fantasyvärlden. När Jumanji: The Next Level börjar ser vi hur de fyra huvudpersonerna gått vidare och tagit lärdomar av sina Jumanji-avatarer.

En av filmens styrkor är att den tillbringar så pass mycket tid i den vanliga världen, och att vi hinner lära känna ungdomarna som är dramats egentliga huvudpersoner. Vi får veta vad som hänt dem och hur de växt upp sedan sina high school dagar som skildrades i den förra filmen.

Kvartetten som höll ihop

Bethany har blivit snäll och empatisk --- hon reser världen runt och hjälper folk, samtidigt som hon pluggar på college och är smart och duktig. Martha har blivit självsäkrare och ännu snyggare och har börjat kallas för M av sina nya kompisar på sitt college --- hon liknar mer och mer sin avatar Ruby Roundhouse. Fridge har gått från fyrkantig sportfåne till mönsterstudent med biologiintresse (hans avatar var biolog). Slutfuskat med läxorna för Fridge! Och Spencer ... han har drabbats av Jumanji-abstinensbesvär.

Svårt fall av Jumanji-abstinens

I fantasyvärlden var han Doctor Smolder Bravestone och såg ut som Dwayne "The Rock" Johnson. Han var killen utan svagheter. Det där är något som är helt omöjligt att leva upp till i den verkliga världen. Det är som när ungarna i Narnia kom hem till England efter att ha varit vuxna kungar och drottningar och plötsligt skulle gå i skolan och ta order igen ... Skillnaden blir för stor.

Istället för att ha stärkts av sina upplevelser i Jumanji så dras Spencer ner av minnena och han vill tillbaka --- för att bli Doctor Smolder Bravestone igen. Även om det är livsfarligt ...

Pressen att leva upp till ett omöjligt ideal

Filmen sätter utan ceremonier fingret på något som alla vet, men som få talar om ... Killar har en otrolig press på sig att vara starka, duktiga, ha "no weaknesses" --- precis som Doctor Smolder Bravestone --- och att se snygga och vältränade ut. Idealet är otroligt, osannolikt snygga och vältränade kroppar med perfekta magrutor.

Henry Cavill (känd som DCU:s Superman) ansågs vara precis lagom och snygg när han slog igenom som ung i Morden i Midsomer. Sedan blev han lite äldre och fick höra att han var för tjock för att ens tänka på rollen som Bond. Och att han behövde göra om hela sig om han ville ha några roller alls i Amerika ... Även killar som för inte så länge sedan ansågs vara helt okej utseendemässigt går alltså idag runt med mindervärdeskomplex. Det är helt otroligt, men alldeles sant. Cavills lösning blev att träna upp sig tillräckligt för att behöva gå i sidled genom dörröppningar. Ska man ha en superkropp med rejäla magrutor och breda axlar så ska man.

Kan någon se ut som en superstark avatar?

Skämtet i Jumanji: The Next Level är att Spencer går omkring och har mindervärdeskomplex och duger-jag-verkligen-tankar när han jämför sig själv med en oslagbar avatar ...  ingen kan vara och se ut som Doctor Bravestone i verkligheten!  Eller hur? Ingen kan se ut som en actionhjälte i ett spel!

Men det finns ett sting i skämtet: The Rock ser ut så. I verkligheten.

Om man läser hans dagboksanteckningar som släpps på nätet så består hans regim av att gå upp mitt i natten, träna, äta, träna, äta, träna och så vidare tills han lägger sig tidigt och börjar om nästa dag igen. Sedan kan man jämföra med Mark Wahlbergs livsanteckningar ... och de verkar tävla om att gå upp tidigt och träna och äta och träna och äta ... och ...

Sedan kommer nyheterna om nya James Bond filmen. Det handlar bara om hur mycket Daniel Craig tränar och hur snygg han är i rollen och hur dedikerad han är (gå upp innan solen, träna, äta, träna, äta, träna ...) och hur han har lyckats få så fantastiska magrutor. Inget om hans eventuella skådespelartalang. Förr i tiden fanns mer nyheter om skådespelares talang, idag ligger mycket av fokus på fysiska prestationer och omvandlingar.

Det är inte konstigt att Spencer mår dåligt och känner att han inte duger.

Dessutom delar han rum med sin grinige gamle morfar (spelad av Danny DeVito).

Livsfarlig resa för att uppleva The Rocks superkropp - igen

Att resa tillbaka till Jumanji bara för att få The Rocks fantastiska magrutor må vara ett oövervägt beslut, men det är vad Spencer gör  ... Sedan går allt åt pipsvängen. Han får inte den avatar han vill!

Istället är det morfar som blir The Rock --- förlåt, Doctor Bravestone. Morfar är inte imponerad av magrutorna. Han är mest av allt imponerad av att hans höft fungerar igen! Jaja, varje generation har sina krämpor och sina komplex.

Räddningsaktion med förhinder

Spencer är alltså försvunnen någonstans i spelet och har förvandlats till gud vet vem och Bethany, Martha och Fridge bestämmer sig för att följa efter in i spelet för att rädda Spencer ... Fast Bethany kommer inte in i Jumanji igen tillsammans med de andra i gänget, och Martha och Fridge får istället dras med Spencers grinige gamle morfar och morfars gamle bäste kompis Milo Walker hela tiden. Det ser onekligen inte speciellt ljust ut för den spontana räddningsaktionen ...

Vem som blir vem avslöjas faktiskt i trailers (och i rollistan) men i alla fall, en kort spoileralert här: Spencer, som ville se ut som The Rock igen, ser istället ut som Akwafina. En avatar som är liten, smart och allergisk mot pollen. "Jag är i grund och botten bara mig själv!" suckar Spencer besviket.

Det blir så småningom upp till Bethany att rädda alla --- igen -- och hon gör de mest självuppoffrande grejerna --- igen--- och hon slår ihop sig med Alex --- igen.

Gammaldags matinéäventyr och magnifika miljöer

Jumanji: The Next Level serverar en massa popcornaction och spektakulära scener. Man har åkt världen runt och letat äkta, storslagna miljöer och allt har känslan av ett gammaldags, gediget matinéäventyr med många maffiga stunts, en gnutta romance och en hel del humor.

Men i grund och botten handlar det om ungdomar och deras utveckling och osäkerhet och all den press de utsätts för, och allt de måste gå igenom ... och det där är 100% äkta. I denna uppföljare har man dessutom kompletterat med hur det är att bli gammal i USA (det är ingen dans på rosor) och en bitterljuv vänskapshistoria som sjunger på sista versen.

Vad är Jumanji?

Hur man tolkar vad Jumanji är, är upp till var och en.

Kanske är det ett fantasyland som finns någonstans långt, långt borta och som behöver sina "guardians" som kommer och räddar det då och då, precis som Narnia på sin tid. Jumanji behärskar konsten att ha en portal som förvandlar sig (från mossigt brädspel till TV-spel) genom tiderna, för att locka de som behövs ...

Kanske är det ett land för önsketänkande, som NeverNeverLand, där alla påhitten samlas.

Kanske går det att bo i Jumanji för evigt.

Kanske kommer Jumanji att invadera vår värld ... precis som i den gamla originalfilmen med Robin Williams ...

Men kanske spelar det ingen roll alls. För vår vanliga värld är precis lika farlig och utmanande på sitt sätt --- och de fyra huvudpersonerna utvecklar alla sina egna överlevnadsstrategier.


BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.