lördag 18 april 2020

BOK: Gör så här - Absurda vetenskapliga lösningar på verkliga problem

Författare: Randall Munroe
Titel: Gör så här - Absurda vetenskapliga lösningar på verkliga problem
Översättning: Joachim Retzlaff
Originaltitel: How to - Absurd scientific advice for common real-world problems
ISBN: 9789188869685
Förlag: Volante förlag

Gör så här - Absurda vetenskapliga lösningar  på verkliga problem - hamnar definitivt på listan över de roligaste böckerna någonsin!  

Gillar du TV-serien The Big Bang Theory, gillar du naturvetenskap och teknik, gillar du roliga serier, gillar du att skratta högt ... Då är detta definitivt boken för dig! 

Skämten i boken hade definitivt räckt allra minst till en hel säsong till av The Big Bang Theory!


Är det bäst att nödlanda på majs eller solrosor?

Har du någonsin funderat på vilken gröda som är bäst att nödlanda på? Eller hur många vattenkokare som krävs för att torrlägga en flod? Eller hur man tar den bästa selfien någonsin, där månen ser precis så där stor och maffig ut som på proffsbilder?

Gör så här är i världens mest underhållande och skruvade självhjälpsguide, skapat av geniet bakom den virala webserien xkcd och New York Times-bästsäljarna Tänk om… och Så funkar allt.

Ring en astronaut om nödlandningar - eller be Serena Williams oskadliggöra en drönare

Allting i boken är 100% vetenskapligt! Randal Munroe är fysiker och har jobbat på NASA och vet vad han pratar om (och ritar om!) --- och om han inte vet, så ringer han till exempel upp en världsberömd astronaut och frågar ut honom ... Eller så ringer han upp Serena Williams, för att se hur snabbt en tennisspelare kan oskadliggöra en drönare med ett serve-ess.

Randall Munroe förklarar hur man kan förutsäga vädret genom att kolla hur vädret är just nu. Eller genom att analysera pixlarna på fotona som finns på mobilen ... Man kan avgöra om någon är nittiotalist genom att analysera radioaktiviteten på deras tänder. Och vill du fixa ett poolparty - hur tjocka måste väggarna på poolen vara om du bygger dem av ost?


Poolväggar av plexiglas - eller ost!

Yep, fysiken har svar på allt! Man kan ställa hur fåniga frågor som helst och fysiken och dess underbara ekvationer måste ge svar! Det spelar ingen roll om poolens väggar är av massiv ek eller plexiglas eller ost!

Kapitlet som handlar om att ta selfies är riktigt bra - det förklarar bland annat varför foton aldrig blir så som man ser saker med blotta ögat, hur ett kamera öga fungerar jämfört med ett mänskligt öga, och varför det är en dålig idé att zooma och tro att bakgrunden ska bli kvar där den var ...

Det är också intressant att läsa om hur amerikanska val går till och vilken betydelse som ett namn kan ha.


En cool vallgrav med riktigt hett innehåll

Sedan finns det ju mycket som är helt opraktiskt --- men fysikaliskt möjligt. Som hur man anlägger en vallgrav och fyller den med lava ... Efter att man har lyckats med det projektet har det blivit för varmt och för livsfarligt att bo kvar i huset.

Munroe utforskar många de mest komplicerade sätten för att utföra enkla uppgifter (som att ta sig över en flod, gräva en grop eller fixa vatten till en pool) men det roliga är att Munroe, liksom i boken Tänk om…lockar in oss till att tänka på och begrunda och vetenskapligt räkna på de mest absurda gränserna för vad som är fysiskt möjligt ...

Boken är full av smarta, träffsäkra, skojiga, fyndiga illustrationer.

Gör så här är också en bok som gör att man förstår en del av vetenskapen och teknologin bakom saker som vi idag tar så givna ... på ett väldigt kul och initierat sätt!Om författaren:

Randall Munroe, tidigare verksam vid amerikanska NASA, är skapare av nätserien xkcd.com. Internationella astronomiska unionen (IAU) namngav nyligen en asteroid efter honom – 4942 Munroe – som är stor nog att orsaka en massiv katastrof om den skulle krocka med jorden. Munroe bor i Cambridge, Massachusetts.


Munroes bok Tänk om … har på kort tid blivit en global dundersuccé och har kommit ut i fler än 30 länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.