fredag 1 november 2019

SCEN: Underbart Danny! - The Run(a)way Show på The Theatre är modern popcirkus som bäst!Regi: Vera Prada
Artist: Danny Saucedo
Titel: Danny Saucedo: The Run(a)way Show
Manus: Danny Saucedo
Medverkande: Danny Saucedo & Dansare: Amir Ashoor, Lovisa Bengtsson, Fatoumata Camara, Pauline Eddeborn, Daniel Gürow Lundkvist, Mia Hellberg, Jonna Hökengren, Gabriella Kaiser, Kenny Lantz, Fanny Svensson & Musiker: Pontus Persson
Speltid: 85 minuter
Plats: The Theatre, Gothia Towers, Göteborg
Publik: 1 560 (fullsatt)
Premiär: 2019-10-31
Spelas: På The Theatre till och med den 21 december 2019
Turné: Från och med den 21 februari 2020

Underbart Danny! Danny Saucedos nya smällkaramell The Run(a)way Show The Theatre är modern popcirkus när den är som bäst! Dannys eget Project Runway är som ett kinderägg där mode, mat och musik förenas i en enda magnifik, välsmakande och välljudande explosion av livsglädje och festyra.

Borden inne på The Theatre är täckta av små röda cirkustält i parasollform, servitörerna (som är en del av den kulinariska delen av showen) presenterar en asiatisk meny som Danny tagit fram tillsammans med stjärnkocken och fyrfaldige OS-mästaren Krister Dahl. (Vad är skarpast? Dannys nyslipade kindben eller Krister Dahls kockknivar? Det är en jämn match!) Glöm oxfilé. Här är det fisk, skaldjur och vegetariskt som gäller, en kulinarisk cirkus av spännande smaker som möts i över dussinet oväntade kombinationer (tre varma, resten kalla), och finalen är en skapelse i kokos, konatsumousse och vit choklad, med samma mönster som Dannys berömda tatueringar.

Visioner och ödmjukhet i samma paket
Danny själv är också grabben med choklad i, någon som alla älskar, och till ljudet från fansens kärleksförklaringar berättar Danny om sin ångest och sina tvivel, som ibland pendlar över i kaxighet och övermod. Ödmjukhet och visioner i samma paket. Visioner om att överträffa en av de bästa upplevelser som gjorts i modern tid, krogshowen Danny - NU! som gick i hela fyra utsålda rekordsäsonger.

Det här är ett Michael-Jackson-aktigt problem. En riktig thriller. Vad gör man när man redan har bevisat att man är bäst på det man gör? Svar: Man överträffar sig själv! Och återuppfinner sig själv. På ett nyskapande sätt. Det är den enda vägen framåt.

Det här är inte bara debuten för en ny, modern popcirkus utan det är också premiär för en fenomenal visning av Dannys nya klädmärke, som görs med stor lekfullhet och glimten i ögat. Det är även debut för Danny som kortfilmsregissör. I små, poetiska vinjetter (och med Danny som berättare) visas en kärlekshistoria, från början till slut, mellan de olika låtarna, och huvudpersonen går till sist vidare genom att hitta sig själv ... vilket är den svåraste delen i hela sagan.

Musiken och dansen är styrkan

Musiken och dansen är själva styrkan med denna cirkus. Tio toppdansare i sitt rätta element. De allra bästa aktörerna får glänsa i magnifika och överdådiga dansnummer, ibland i ett sådant The Greatest Showman överflöd att Danny själv närapå försvinner i myllret. Då är det tur att det finns stunder då Danny och showen lugnar ner sig och att det finns ögonblick med bara en man och ett piano (eller en gitarr) och en publik som älskar musiken och artisten. Där uppstår många av de starkaste ögonblicken. När Danny för en sekund kommer av sig i början av en känslomässig ballad ... då växer kärleken och stödet monumentalt. Det är helt Amazing! Nej, ingen behöver vara perfekt eller leverera det perfekta hela tiden. Det gäller även en perfektionist och pop-prins som Danny.

Pop-prins som tar sig ur sin inhägnad
Danny framstår som en färgstark entertainer, och färgstark verkar ha varit ledstjärnan för denna show. Det är som att befinna sig mitt inne i en nyskapad musikvideo. Danny dubbleras i svartvitt. Massor av dansande Dannys uppenbarar sig i regnbågens alla färger. Danny och dansarna befinner sig plötsligt inramade av vad som verkar vara ljussvärden från Star Wars i kreativa formationer. Danny inramas av sagolika grindar, som en pop-prins som behöver ta sig ut ur sin inhägnad. Danny höjs upp på en piedestal. Danny flirtar med Justin-Timberlake-vibbar, men nu är ju inte Danny Sveriges svar på Justin längre, Danny är bara Danny, i sin egen rätt och med sin egen stjärnglans.

Popklassiker som hämtade från framtiden
I själva konceptet popmusik ingår att nya saker ska marknadsföras hela tiden. Tre år är en livstid, årsgamla popdängor kan snabbt förpassas och förvandlas till gammal skåpmat. Men här, i The Run(a)way Show, låter även "gamla popklassiker" som om de vore melodier hämtade från framtiden. Det gäller Ted Gärdestad hyllningen såväl som öppningsexplosionen  If only you och Dannys egen klassiker In da club.

Hett, eftertraktat, aktuellt.

Påminner om het clubkväll på kontinenten

Dannys The Run(a)way Show är lite snack och mycket verkstad. Popverkstad. Vimlet och stämningen påminner snabbt om en het clubkväll på kontinenten. Efter att Dannys show nått sin triumfatoriska kulmen --- med ovationer, blomsterutdelning, tacktal och extranummer --- fortsätter festandet. Det är bara att konstatera. Festen är här för att stanna!

B.Graham

Låtlista:
1. If only you, 2. Det brinner i bröstet, 3. Hör vad du säger, 4. Dansa med mig, 5. Undantag,
6. Hålla emot, 7. Innan du väcker, 9. Ta på dig jackan, 10. De ba livet, 11. Hornstullstrand,
12. Dör för dig, 13. För kärlekens skull, 14. Så som i himlen, 15. Super 8, 16. Tänk på mig,
17. Kandelaber 18. Skepp 19. In da club 20. Snacket på stan

Bildspel från premiären:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.