fredag 8 november 2019

SCEN: Christmas by Wallmans intar Göteborg - utan sorg!

Det var en gång en juldröm ... Och för första gången någonsin intar det välkända Wallmans-konceptet Göteborg. Ett exklusivt gästspel i Kungsportshuset, centralt beläget i Göteborg, ett stenkast från Biopalatset och Saluhallen, lockar folk från Göteborg med omnejd. 

Kungsportshuset är elegant upplyst och julpyntat, både utvändigt och invändigt, och det känns som om det är här som Julstaden Göteborg kickstartas för säsongen. Det ser ut som om en amerikansk julstylist gått lös på huset, en stylist av den typ som alltid skriker "More is MORE!" och sedan undrar om vi inte kan få in lite mer glitter någonstans?!

Associationerna går också till musikalfilmen Moulin Rouge med en sjungande Nicole Kidman på en gunga ... för här ska sångarna komma riktigt nära publiken och i den satsningen ingår bland annat att en jultomtenissa sitter på en gunga och sjunger julsånger, över publikhavet.

Det finns ett myller av människor som jobbar med en Wallmans-kväll, maskineriet går som på små kugghjul, men det är två tjejer och två killar som står i centrum, i olika konstellationer. Antingen solo eller i duetter, eller som trio eller som hel kvartett. Och solonumrena och duetterna kan uppenbara sig när som helst och var som helst i salen.

Det är som att befinna sig mitt inne i en Idol-audition, en sådan där juryn spontant börjar applådera och utbrista "världsklass!".

Man hade gärna sett ännu mer av sångarkvartetten och haft ännu ett julmedley med amerikanska eller svenska julklassiker och istället haft mindre trolleri och dragshow, som drar ner på tempot.

De fyra sjungande artisterna är alla oerhört starka, och med starka röster som verkligen går ut över publikhavet och publiksorlet. De charmar, showar, serverar och byter outfits stup i kvarten.
De glittriga julkläderna och tomtemössorna försvinner snabbt efter öppningskavalkaden, och en stor del av showen är markant icke-julig.

Vilket kanske kommer som en lättnad för den som tycker att november är lite väl tidigt för att börja njuta av julmusik. Istället har man satsat på många kavalkader av låtar som alla kan och alla minns ... När de stora bortgångna legenderna hyllas (Bowie, Pavarotti, Avicii, Whitney och så vidare) får man lite nyårsvibbar. Gamla vänner ska inte glömmas bort, låt oss sjunga om (och skåla för) detta!

Maten är inte heller över-julig. Ja, den varieras och det kommer överraskningar, men saker som skinka, sill, köttbullar, lutfisk, risgrynsgröt, ischoklad, pepparkakor, mintkyssar och knäck står inte på menyn. Förrätten är juligast, en variant på Janssons frestelse och en smakfull liten laxbit.
Huvudrätten påminner om vanlig, fin krogmat som finns på de flesta shower, förutom den stora portionen grönkål och rödbetor vid ena sidan (grönkål är en stor jultradition i dessa delar av Sverige --- längre söderut är det rödkål som gäller).

Showen blir markant starkare och starkare ju längre kvällen lider och slutnumret, när den sjungande kvartetten river av en kavalkad av rejäla internationella rockrökare, toppar det mesta.
Tidlöst, klassiskt, helt rätt.

Sedan kommer avslutningen med en stor dos Håkan Hellström nostalgi. Det känns lite väl publikfriande och förutsägbart att sluta med detta i Göteborg, men publiken verkar vara lycklig över att bli friad till. Klientelet består mestadels av firmor som mixar "business with pleasure" vid de packade långborden och det här är på många sätt en perfekt firmakväll att avsluta året med, en höjdpunkt att minnas tillsammans. Och efter Hellström är det inte slut, utan karaoke-kväll och barer drar igång ... för den som vill, är natten lång.Kul att veta: Wallmans-producenten Ola Grönberg som ligger bakom showen Christmas by Wallmans i Kungsportshuset är faktiskt själv göteborgare. Nu tar han Wallmans-konceptet från huvudstan, till hemmaplan.

Julshowen pågår från den 7 november till den 21 december i Kungsportshuset och de showande och sjungande artisterna serverar också gästerna.

Den julinspirerade menyn är skapad av stjärnkocken Jesper Bogren och musiken är allt från amerikansk julrock  och Queen till Hallelujah och O Helga Natt. Musikaliskt sett kompletterar kontrasterna varandra på ett fint och sömlöst sätt, och man önskar all lycka till de fyra fenomenala sångarna som, liksom det traditionella porslinet, sätter guldkant på tillvaron.


Bildspel från premiären:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.