söndag 17 november 2019

FILM: Descendants - They are not bad. They are just born that way!


Mal är dotter till Maleficent ... Kolla in graffitin på skåpet!

Regi: Kenny Ortega

Titel: Descendants

Medverkande: Dove Cameron, Cameron Boyce, Booboo Stewart, Sofia Carson, Mitchell Hope
Melanie Paxson, Brenna D'Amico, Zachary Gibson, Jedidiah Goodacre, Sarah Jeffery, Dianne Doan, Dan Payne, Keegan Connor Tracy, Wendy Raquel Robinson, Maz Jobrani m.fl.

Land: USA, 2015

Distibution: Walt Disney Studios Home Entertainment


Descendants ställer frgan: Är ondska medfött? och presenterar en rad med nya, unga  Disneyskurkar.

Föds folk onda eller blir de onda?

Taglinen till Disneyfilmen Descendants är just: "They are not bad. They are just born that way".


Vilka är de bästa (eller värsta) Disneyskurkarna genom tiderna? Om detta kan man tvista länge.

Enligt Descendants är det:

1) Maleficent från Törnrosa - eller den onda féen, som hon heter i den svenska versionen. (Disney var den som gav den onda féen hennes namn - men i Sverige höll man fast vid den gamla legenden om en namnlös ondska - vilket faktiskt är mer skrämmande!)

2) Evil Queen (den onda styvmodern) drottningen från Snövit och de sju dvärgarna. Nej, hon har inget annat namn. Varför Snövits pappa gifte sig med någon som heter "den onda drottningen" är svårförklarligt. Hennes onda polare i Descendants kallar henne EQ. "Emotionell intelligens" eller "Evil Queen" har alltså samma kärleksfulla förkortning.

3) Jafar från Aladdin. Han är inte så hemsk (eller så färgstark) jämfört med de andra, men antagligen fick de kvotera in en manlig skurk. De kvinnliga Disneyskurkarna är annars bäst.

4) Cruella De Vil från 101 Dalmatiner. Ja, ja, ja! Hon är en av de hemskaste skurkarna någonsin! Alla kategorier! Tänk, att vilja göra en päls av söta små valpar! Hon ger dig fler mardrömmar än Darth Vader, som bara sprängde någon planet då och då. Vad är det mot att angripa valpar?

Kristin Chenoweth är kul som skönsjungande Maleficent!
Nu är dessa Disneyskurar föräldrar. Och deras barn ska få chansen i ett pilotprojekt, föreslaget av sonen till Skönheten Belle och hennes man Odjuret: skurkbarnen ska få gå i skolan med alla Disneyhjältarnas barn. Prinsen förklarar att Belle såg att Odjuret inte var ett Odjur. Alltså kanske inte barnen till skurkarna är odjur? De kanske bara är missförstådda?

Mal (dotter till Maleficent), Evie (dotter till Evil Queen), Jay (son till Jafar) och Carlos (son till Cruella) har inga planer på att anpassa sig och visa sin goda sida. De har en plan (kläckt av Maleficient) för att hjälpa sina onda föräldrar att återigen härska över världen! Men måste de följa i sina föräldrars fotspår eller kommer de att upptäcka godheten inom sig och rädda kungariket?

Mal är filmens egentliga huvudperson, det är hon som får ihop det med prinsen, sonen till Skönheten och Odjuret. Hon inser att hon inte vill blir som Maleficent. Hon vill göra sina egna val.

Det finns många berättelser om tjejer som ska "rädda" en kille - må det vara en vampyr, en varulv, ett förhäxat odjur eller bara en jobbig människa som kräver extra mycket förståelse. Och tjejen ser hans inre godhet och har tålamod och han bättrar sig ... Suck.

Det är befriande med ombytta roller - här är det tjejen som har en dold inre godhet och killen får visa  tålaod och förståelse för att hon ska bli till sitt bättre jag.

Mitchell Hope som Ben och Dove Cameron som Mal i Descendants.
Dert finns många intressanta biroller i Decendants, balnd annat Törnrosas mamma, som här är african-american och verkligen spyr galla över Mal, eftersom henens mamma såg till att hon aldrig fick se sin dotter Törnrosa innan hon fyllde 16 .... och hon säger till sin dotterdotter att inte umgås med Mal, eller de andra skurkbarnen, och andra populära tjejer fölkejr efter ...

Descendants har ett väldigt bra medryckande soundtrack och fungerar som rolig familjefilm.

Det enda som är lite förvirrande är blandningen av alla Disneysagor - originalen utspelar sig på 1300-talet i Frankrike (Törnrosa), 1950-talet i London (101 Dalmatiner - detta är förresten en barnbok med en känd forfataare och itne en gammal folksaga med okänt muntrigt utsprun), i tidernas begynnelse i Indien (Aladdin), någonstans i Norden (förhoppningsvis Sverige!) på 1800-talet (Snövit och de sju dvärgarna) ...  ... och plötsligt är alla från alla historier lika gamla, lever i nutid, och bor i USA. Varför har alla flyttat dit för att gå på amerikansk high school?

Jag antar att Rick Riordan har förklaringen. Han har skrivit om Percy Jackson, grekisk halvgud, om romerska halvgudar och egyptiska gudaättlingar i tre olika framgångsrika ungdomsboksserier (Percy Jackson är även filmad) - och i varje bok upprepar han som ett mantra att gudarna drar sig till det land där makten ligger - för närvarande USA. Alltså är det väl en logisk konsekvens att inte bara alla gudar och guda ättlingar utan även alla sagofigurer flyttar dit.

Fast de sjunger fortfarande att de är fransmän, givetvis, när de gör en upphottad framställning av Be Our Guest (från filmen Skönheten och Odjuret).

Mal tillsammans med Törnrosas mamma och Törnrosas dotter ...
De har många familjekonflikter att diskutera!

De unga skådespelarna är bra på att sjunga och dansa och att sjunga och dansa samtidigt. Denna sago-mix-vversionen av High School Musical slår originalet. Och det är kul att se och höra Kristin Chenoweth igen! Här spelar hon en skönsjungande Maleficient.  Men för musikalfans är hon fortfarande mest känd som Glinda the good i succémusikalen Wicked! Wicked nytolkade också en saga, Trollkarlen från Oz, och gav den gröna häxan, the wicked withc of est, sin upprättelse.  Wicked! är försten också ett high school eller college drama där Glinda the Good och den gröna häxan Elfaba blir rumskompisar. Och ingen av dem är ond! Det är bara omgivningen som  tolkar en som god och en som ond ... När de i själva verket är likadana och bästa kompisar på köpet. Wicked! är en urbra musikal oh det är härligt att se den gröna häxan få sin upprättelse.

Här får inte Maleficent någon upprättelse,  men det får däremot Mal. Till skillnad från många andra ”gör om mig” filmer förändras inte hennes utseende - sort plus! - det räcker att hon släpper fram sin inre godhet. Hon behöver inte någon mer omvälvande transformtion.

Evie upptäcker också att hon duger som hon är, Carlos upptäcker att han gillar hundar, och Jay att han gillar att vara en del i ett lag.

En perfekt, värmande höstfilm! Helt utan hemska hot mot hundvalpar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.