söndag 17 november 2019

FILM: Men in Black: International - Meh in Black + vykort från Europa

Emma Thompson - Woman in Black. Hon var även med i Men in Black nummer 3. Detta är nummer 4.


Finns det liv i rymden? Finns det intelligent liv i Hollywood? Finns det liv i Men in Black franchisen utan Will Smith? Skriver alla manusförfattare av varandra? Är detta en reklamfilm för James Bond?
Som marknadsför Chris Hemsworth som 007-arvtagare? Tror alla i Amerika att "International" betyder turistattraktioner som finns på vykort?

Det är de stora frågorna som man grunnar på när man ser Men in Black International, som är den fjärde Men in Black filmen.

Här är återigen: omaka par. rutinerad partner, rookie partner. Som inte gillar varandra men som finner varandra. Något som hotar världen och världen ska räddas. En massa vyer från vykort. Och en mullvad i organisationen! VEM är mullvaden i Men in Black och ska rutinerad agent och rookie agent kunna lägga sitt groll bakom sig för att rädda världen och Men in Black organisationen från undergång?

Spelar du floskel-bingo har du nästan full bricka vid det här laget, och det har inte ens gått tre kvart på filmen.

Det bästa med nya men in black är kombinationen Thomson och Thomson och Hemsworth.

Den här historien är ett slags reboot för Men in Black och som sådan film ett i sin egen serie (om det nu blir några MiB uppföljare med TTH trion)

Det här är Mollys historia och "Molly's game". Molly träffar sin första utomjording som liten parvel, och som vuxen spelas hon av Tessa Thompson och filmen hamrar hem budskapet som alla vet är sant: kvinnor för anstränga sig EXTRA mcyket för att bli framgångsrika.

Molly är en sådan ambitiös och hårt arbetande tjej som har typ 95-98 procent på alla prov, men ändå får hon inte drömjobbet och hon hamnar istället på ett callcentre.

Det är filmens roligaste scen. Alla känner igen sig i "ringa til supporten" och få rådet att starta om dagtorn (nästa råd är byt operativsystem, nästa råd är köp ny dator).

Från stjärndrömmar till telefonnissa ... det var inte så Molly hade tänkt sig till vuxna liv. Men smarta tjejer är ett hot, och det är inte lätt att komma fram i livet ... Mollys uppförsbacke i karriär kan bero på att hon är kvinna, att hon är för smart och för duktig, att hon är färgad i Amerika (rasism finns fortfarande) och ... att hon  tror på utomjordingar och att alla därmed tror att hon är knäpp. (Är det inte vanligt att tro på utomjordingar i Amerika idag?).

Men så småningom hittar Molly Men in Black och får drömjobbet! med Emma Thompson  som chef!
 Thompson och Thompson har en trendig småskojig dialog där de diskuterar varför det fortfarande heter MEN in Black. Den är inte alls lika arg och bitsk som den monolog som Jennifer Lawrence (Mystique / Raven)) levererar i X-men Dark Phoenix, då hon påpekar att organisationen borde heta X-Women för det är hela tiden kvinnorna som måste rädda männen och världen och offra sig ...

Molly fortsätter att var duktig flicka och överprestera med 90+% på alla prov.
Men uppförsbacken fortsätter, hennes partner, agent H, tycks inte ta henne på allvar ...

De som nu himlar med ögonen hav tålamod: Rafe Spall som Agent C visar att det minsann också finns män som ständigt förbigås i karriärer, Agent H är påläggskalven och gullgossen, Agent C får göra jobbet och städa upp efter Agent H. (Rafe Spall är också betydligt mer  talangfull som skådespelare än sådana som får tio gånger så mycket publicitet).


Efter en halvtimme tre kvart har man räknat ut vem som är mullvaden och varför och hur det gick till och att "the final battle" kommer att ta en evighet och utspela sig i Eiffeltornet (vi har redan sett Big Ben en gång , the London eye en gång och Eiffeltornet en gång, men man kan aldrig få  in för mycket turistvykort i en film som har International i titeln). Och då är över en timme av filmen kvar.

Det är oklart vad Men in Black är. Rafe Spalls Agent C ifrågasätter också meningen med  MiB i själva i filmen, men han får inget svar, och det får inte åskådaren heller.

Är MiB bara någon slags låtsas-trollkarlar som ska hålla utomjordingarnas existens på Jorden hemlig från de vanliga mugglarna, trots att utomjordingar figurerar på bild på kvällstidningarnas framsidor?

Ska de slåss mot utomjordingarna, skydda dem från något, eller smöra för dem, så att de inte pulveriserar hela planeten Jorden?

En hel planet kan väl inte ha bara ett språk och en ledande kunglig familj, på Jorden finns det massor av presidenter, och kungar och andra övermuftis och en myriad av språk.

Man har snott små idéer hej vilt fån andra filmer och böcker --- entrén till MiB värdlen är till exempel som entren till Diagonally i Harry Potter bcökerna --- och lagt in fler irriterande små CGI varelser än George Lucas när han försökte förstöra sin original trilogi genom att köra den genom datoranimeringens inte så underbara värld.

Tessa Thompson - det är svårt att inte  tycka om henne. Likaså Emma Thompson. Chris Hemsworth börjar däremot göra en slags komedirutin --- kolla mig är jag inte rolig nu! --- som man sett i både Thor-filmerna och i Ghostbusters. Ska han stanna kvar i komedifacket så får han variera sig lite.
Och ska ha bli hemlig agent får han slå Daniel Craig.

Rebecka Fergusson har förresten ännu en femme fatale och bad girl roll. Hon är bra. Igen. Hon är ofta mycket bättre än filmerna hon är med i. Och hon är det enda som  är bra med nya The Shining uppföljaren Doctor Sleep. Men här är rollen för liten. Hon skulle kunna ha fått en huvudroll, som en utomjording som räddar Jorden. DET hade varit ett inkluderade och modernt budskap att skicka, om att inte vara rädd  för den Andre utan att se till att hen också får en huvudroll och hjälteroll ...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.