måndag 4 november 2019

SCEN: Premiär för ”Jesus Christ Superstar” i Dalhalla med Linus Wahlgren i huvudrollen

Viktoria Tocca, foto Magnus Ragnvid - Linus Wahlgren, foto Johnny Wåhlin


Viktoria Tocca Entertainment sätter upp Tim Rice och Andrew Lloyd Webbers klassiska rockopera ”Jesus Christ Superstar” i Dalhalla till sommaren. I rollen som Jesus ser vi Linus Wahlgren:

– Efter att ha spelat missionerande mormon i ”The Book of Mormon” finns det väl bara en väg att gå...att spela självaste Jesus himself! Och att få göra det på Dalhalla i en storartad konsertversion är så nära himmelriket man kommer...levande! Heja Viktoria Tocca som satsar stort! säger Linus Wahlgren.


– Dalhalla har unika egenskaper och är en så magisk arena. Det ger oss möjlighet att skapa en föreställning utöver det vanliga av den älskade musikalen, säger producenten Viktoria Tocca.Musikalen gavs först ut som ett konceptalbum 1970 innan den fick premiär på Broadway 1971. Sedan dess har spelats över hela världen bland annat i Londons West End, ytterligare tre gånger på Broadway och turnerat i USA, Storbritannien och Australien. Den svenska urpremiären skedde på Scandinavium i Göteborg 1972 där nio föreställningar spelades och satte ett nytt publikrekord för arenan.

Greps av passionen– Jag såg musikalen första gången när jag var i tonåren och greps omedelbart av passionen i den. Trots att det är nästan femtio år sedan den skrevs så känns varken musiken eller texterna omoderna, tvärtom. Det är nästan obegripligt att Lloyd Webber och Rice var så unga när de skrev den, bara 21 och 25 år, säger Viktoria Tocca och fortsätter:

– Vi kommer att spela originalversionen med Rice texter på Dalhalla. Jag gillar att det är så lite pratad dialog i ”Jesus Christ Superstar” – nästan hela handlingen berättas i sång. Och vilka sånger sen; ”Superstar”, ”Gethsemane”, ”Everything’s Alright”, ”I Don’t Know How to Love Him” för att nämna några.

Georg Malvius regisserar
Förställningen regisseras av den flerfaldigt prisbelönade teaterchefen och professorn i musikalregiGeorg Malvius som bland annat startade musikalregiutbildningen vid Göteborgs universitet. Malvius är troligen Sveriges mest internationelle teater- och musikteaterregissör. Med över 150 produktioner av teater, opera och musikaler är han en återkommande gäst på stora scener i bland annat Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland och Italien. 

I rollernaLinus Wahlgren, som setts i bland annat ”Solsidan”, ”Mördaren ljuger inte ensam” och ”The Book of Mormon”, spelar mot Patrik Martinsson i rollen som Judas – en roll som han debuterade med i ”Jesus Christ Superstar” redan 1991 och har gjort flera gånger sedan dess – och Fred Johansonspelar Pilatus. Fred har tidigare bland annat medverkat i ”Les Miserables” i London och spelat Odjuret i Göteborgsoperans uppsättning av ”Skönheten och odjuret”.

Tord Hansson som spelar Petrus är en väl omtalad musikalartist från Skåne. Efter examen vid Balettakademin i Göteborg 2012 har han sjungit i uppsättningar som ”Jesus Christ Superstar” i Åbo, ”Blodsbröder” i Falkenberg, varit på Sverigeturné med Disney Live och har deltagit i föreställningar som ”Les Misérables” och ”En gentlemans handbok i kärlek” på Wermland Opera.

Robban Högström som spelar Simon, bor sedan 2016 i London dit han flyttade för att studera på välrenommerade musikalskolan Urdang Academy. I år fick han Viktoria Toccas Musikalstipendium med motiveringen: ”Robban har en styrka och spänning i sitt sceniska uttryck som gjorde att han stack ut som favorit hos alla fem jurymedlemmar. Med en vacker röst och ett eget uttryck, där vi känner att han gjort tydliga val i sin tolkning av det valda materialet är Robban absolut en blivande stjärna på musikalhimlen och vi ser alla fram emot att följa honom vidare.”

Kristoffer Hellström i rollen som översteprästen Kaiafas är en framgångsrik musikalartist och skådespelare som bland annat tagit emot Lasse Lönndahls stipendie för sångare och frimurarnas musikstipendium. Han har medverkat i en rad välkända uppsättningar från ”Sunset Boulevard” i London i rollen som Adam till ”Les Misérables” i Tyskland som Grantaire.

Laila AdèleMalena Tuvung och Jessica Berge är föreställningens souls girls. Laila är en av våra mäktigaste soulröster som både släppt skivor signerade av Peter Swartling, deltagit i melodifestivalen, haft huvudroll i ”Jekyll & Hyde” på Malmö Opera och legat på Svensktoppen med låten ”Blame It All On You”. 
Malena har vi sett i huvudroller i musikaler som ”Jekyll & Hyde” på Malmö Operan och ”Cats” på Cirkus i Stockholm. Hon har också medverkat i Allsång på Skansen. Efter att ha studerat på Balettakademien i Göteborg var Malena bland annat solist på Wallmans salonger i Köpenhamn.
Jessica Berge har lång erfarenhet av stämsång och bakgrundskör och har medverkat i gospelkören ”By Grace” där hon sjungit med bland andra Molly Sandén.

Filip Morel och Simon Rubin spelar präster. Filip har en bakgrund som både sångare och regissör. 2017 spelade han huvudrollen som Jesus i ”Jesus Christ Superstar” under elva föreställningar i Eksjö Kyrka. I våras regisserade han musikalen ”Legally Blonde” på Teatertolvan Olsbergs Arena.
Simon var redan som tolvåring med i musikalen ”Oliver!” och fick mersmak för musikalvärlden. Efter Balettakademiens musikalutbildning kom han in på drömutbildningen – Artisten vid Göteborgs Universitet där han nu studerar. Simon är redan är mycket lovande musikalartist vi hoppas se mer av i framtiden.

Föreställningens körledare Hanna Rydman är professionell sångare och musiker med enorma framgångar som körsångerska. Hon driver det välkända körkonceptet ”Joyvoice” med fler än 160 körledare och 22 000 sångare.  

Om Viktoria Tocca Entertainment
Viktoria Tocca Entertainment är ett produktionsbolag med ambitionen att presentera underhållning på högsta möjliga nivå, med rätt artist på rätt plats. Bland våra produktioner hittar du bland annat succéföreställningen ”Från Broadway till Duvemåla”, den svenska originaluppsättningen av Broadwaymusikalen ”Broarna i Madison County” och Sveriges största musikalpodd – ”Musikalpodden med Viktoria Tocca”. Utöver sina nöjesproduktioner ligger Viktoria Tocca Entertainment även bakom Sveriges första musikalstipendium specifikt för unga artister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.