måndag 25 november 2019

SCEN: Sissels Julkonsert - Högklassig julstämning!Artist: Sissel Kyrkjebø
Titel: Sissels Jul
Medverkande: Sissel Kyrkjebø (sång, åsktrumma, regnrör), Tim Carmon (keyboard), Steffen Isaksen (piano), Gjermund Silset (bas), Håvard Bendiksen (gitarr), Sarah Kyrkjebø Skoller (kör), Mai Elise Solberg (percussion, kör).
Plats: Konserthuset, Göteborg
Datum: 25 november 2019 


Sissels Jul = Högklassig julstämning! Det blir helt enkelt inte bättre än så här, vackrare än så här, juligare än så här. Det här är verkligen världsklass! I ordets rätta bemärkelse. 

Sissels röst är som en ren, kristallklar diamant. Med så många fasetter som kan spegla så många olika musikstilar och stämningar. Att ha hört Sissel på skiva, att ha sett henne på TV, det gör dig ändå inte beredd på hur det känns att höra den där överjordiskt kristallklara rösten live. Det är helt enkelt en unik känsla.

Sissels Jul är för många en tradition, för andra besökare är det första gången som de ser den norska världsstjärnan med den vidunderliga rösten, och alla reagerar på samma sätt. Vilken stjärna! Vilken röst! Vilken känsla hon lägger i varenda ton, i varenda stavelse!

Sissels besök skänker extra glans till Julstaden Göteborg. Förra julen flockades folk till Lisebergshallen (som nu har rivits för att ge plats till Västkustbanan). I år hålls Sissels Jul på Konserthuset i Göteborg. Akustiken är fenomenal, liksom de ljusprojektioner som spelar på väggar och tak. Så här vackert har det inte varit i Konserthuset sedan man firade Ingmar Bergman 100 år. Alla jag talar med upplever Sissel live för första gången. Kanske är det så att den nya platsen lockar till sig nya människor, som de trogna besökare som alltid går på praktiskt taget allt som hålls på Konserthuset.
Det här är en upplevelse för alla sinnen och en julkonsert som inte kan göra någon besviken.

Sissel och hennes eminenta band har med några klassiska "måste-ha-jullåtar", men annars är programmet väldigt personligt och varierat, vilket gör att hela konserten känns som en klar, frisk fläkt. Här rullar man inte på i gamla utslitna jul-spår. Det finns sånger på svenska, norska, danska, engelska, latin och spanska. Den jazziga inledningen med Hymn to Freedom ger kvällen en frisk och hoppfull ton.

Mellansnacken är på norska. De är personliga och varierande, ofta filosofiska och inte koncentrerade till jul och julfirande.

Vid juletiden brukar man också minnas och sakna de som gått bort under året extra mycket, och Sissel passar på att hylla sin vän Anne Grete Preus, och att sjunga en av hennes kompositioner, Alt det som skinner. (För alla som sett Den lille havfruen på norska kommer Sissels och Anne Gretes röster för alltid att vara sammanlänkade med Ariel och Ursula). Det är en otroligt vacker och känslosam upplevelse.

Härlig är jorden brukar levereras som begravningspsalm. Sissel gör istället det danska originalet Dejlig er jorden som en hyllning till livet, till människans hopp och godhet och människans förmåga att ständigt ta nya tag --- även efter krig och katastrofer. Hon berättar att kompositören till Dejlig er jorden hade just överlevt det dansk-preussiska kriget. Det verkade som om allt var slut, att allt var förstört. Men jorden överlevde även detta och kom tillbaka och repade sig ... Och människorna hittade också sitt hopp.

Den underfundiga och drömska sången om planeterna som små glaskulor, små spelkulor som kan komma bort, är en filosofisk utflykt i vad som skulle kunna hända, om, utifall att ...

Sissels duett med den svenske sångaren Tommy Körberg är en av Sissels allra största julhits. Så det kommer som en överraskning att höra att detta är första gången som hon sjunger Julen är här live! Hon har aldrig haft med den på sina tidigare julturnéer!

De amerikanska sångklassikerna rockar lite extra, och Tim Carmon tar ett extra solo på Diana-Ross-hyllningen Reach Out And Touch Somebody's Hand ...

Sissel växlar från varmt sammetsjulrött till glittrig nyårsfestkänsla. Bakgrunden till konserten växlar från snöig barrskog och ljusspel som påminner om norrsken, till snötäcka vidder med en idyllisk röd stuga inbäddad i snödrivor. En Bergen-dröm? Allt ser ut som idyll från norden. Hemlängtan. White-Christmas-fantasi.

Sissels hemlängtan är till Bergen. Bergen lever fortfarande i henne och alla jular med smattrande regn. Det regnar mycket i Bergen. Hur länge hon än har bott i Danmark så är hon fortfarande innerst inne en Bergen-tjej.

Sissel avslöjar för publiken att hon fyllde 50 i år. Hon bemöts med ovationer och applådåskor och jubel.

"Så reagerade de inte i Norge!" säger Sissel, charmigt förvirrad, och visar upp ett par av sina fina 50-års presenter. En åsktrumma och ett regnrör. Allt för att skapa Bergen-känsla. Var som helst i världen.
Och de är också användbara instrument under sången Feliz Navidad. Se där, lite Bergen-känsla var precis vad som behövdes för att pigga upp en amerikansk-spansk julklassiker!

Sissel har gjort mer under året än att fylla 50, hon har lanserat projektet Reflections på sin egen hemsida sisselmusic.com, hon har sjungit duett med Andrea Bocelli, hon har varit i Sydkorea och lanserat sin musik, hon har sjungit i USA, hon har gästat Allsång på Skansen ... Vem vet, i framtiden kanske det blir en julduett med Sanna Nielsen?

Sista akten av Sissels Jul innehåller både en Dinah Washington klassiker från 1950-talet, och en Sissel Kyrkjebø klassiker från 2001. Och givetvis Önska dig ett Gott Nytt År, känd från Sissels framträdande på Nyårsfirandet på Skansen.


Konserten avslutas till stående ovationer. Sedan kommer extranummer och det allra sista extranumret är O helga natt. Man hade det på känn. Det är ju ett sådant logiskt avslut. För efter det, kan ingenting toppa den perfekta julstämningen!


Låtlista:
1. Hymn to Freedom
2. I have a dream (ABBA)
3. When You Wish Upon a Star
4. Dejlig er jorden
5. Born to be loved
6. Vår herres klinkekule
7. Alt det som skinner
8. Reach Out And Touch
9. My Tribute
10. Glade jul
11. Panis Angelicus
12. Jul, jul, strålande jul
13. Julen är här
14. Innerst i sjelen
15. It’s the Most Wonderful Time of the Year
16. Feliz Navidad
17. Make Me a Present of You
18. Önska dig ett Gott Nytt År
19. Se ilden lyse
Extranummer: O Helga Natt

Skriven: 25 november 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.