fredag 22 november 2019

Bildreportage från Hässleholmsgården - Skånejul fyller fyrtio år 2019!


Skånejul 2019 - En riktigt God Grön Jul!

Titel: Skånejul 2019
Datum: 2019-11-21 till 2019-11-24
Öppettider:Torsdag: 12-19, Fredag: 10-18, Lördag-Söndag: 10-17
Entré: 80 kr för vuxna, gratis för barn under 13.
Plats: Hässleholmsgården (Hovdalavägen 303, Hässleholm, Skåne län)
Hemsidahttp://www.skanejul.se/


Snön ligger vit på taken och endast tomten är vaken ... 

Julen känns aldrig mer nära och mer genuin än när man är på en riktigt bra julmarknad, där det vackra, det goda och det nyttiga bjuds ut av entusiastiska människor som välkomnar busslast efter busslast och billast efter billast med folk som snart smittas av den vackra julstämningen.

Nyskapande och traditionella hantverk

En av de bästa och finaste julmarknaderna i Sverige är Skånejul, i hjärtat av Skåne. Ett hundratal olika utställare samlas varje år på Hässleholmsgården i november för att ge besökare från när och fjärran en försmak av en äkta Skånejul.

Invigningstalen hålls av Hushållningssällskapets Annika Jönsson och Elisabeth Lindgren, känd matkonsult, som i ett passionerat tal berättar om hur det var 1979, när Björn Borg vann Wimbledon och Blåvitt lanserade anonyma lågprisprodukter --- och Skånejul hade sin allra första julmarknad! 

Nu för tiden är lågpris i tråkiga förpackningar utan ordentliga innehållsförteckningar helt passé. Istället är det kvalitetstänk, närodlat och miljömedvetenhet som står i fokus. Konsumenterna har blivit smartare och mer kräsna. Skånejul var före sin tid --- och ligger nu helt rätt i tiden!

Dubbelt jubileum för Skånejul!

I år firar Skånejul dubbelt jubileum: ett stort 40-års jubileum som julmarknad och dessutom ett fint litet 20-års jubileum, som en extra julbonus. De 20 första åren var Skånejul en kringresande marknad, som hölls på olika ställen i Skåne, men de senaste 20 åren har Skånejul hållits på Hässleholmsgården, den kända gården som staden Hässleholm tagit sitt namn ifrån. Inte tvärtom. Elisabeth Lindgren påpekar att Hässleholm bara är en hundra år gammal stad --- medan Hässleholmsgården har anor från sent 1700-tal.

Som sig bör under ett jubileumsår: många nya överraskningar står på programmet, men givetvis håller man också på traditionen.

Det är som alltid det gedigna hantverket, den levande musiken, den närodlade maten och det skånska gemytet som gör att Skånejul varje år lockar över 10.000 besökare.

Hela herrgårdsbyggnaden är full av konsthantverk och hemslöjd, liksom vagnmuseet och fyra stora byggnader till. Här visas det traditionella såväl som det nyskapande upp, egen design och nya idéer provas i olika material och bara fantasin sätter gränserna.

En mustigare jul ...

I den stora ladan finns det ätbara hantverket --- mat och dryck av alla de slag! Enligt skånsk sed ska det vara god mat och mycket mat --- och det bjuds flitigt på smakprover av alla möjliga läckerheter.

Den hemgjorda Sofieroglöggen med äppelmak är svårslagen. Det finns också egen honung till försäljning ... Sådan trädgård, sådan honung! Den är mycket god, men glöggen är fenomenalt god!

- Jag har själv varit med och plockat äpplena, och jag har varit med och pressat dem ... jag har varit med från början till slut! försäkrar försäljaren som bjuder på glöggen.

De olika äppelsorterna har också förvandlats till lyxig bag-in-box dryck - helt alkoholfri - där det går åt 70 kilo äpplen och inga tillsatser för att producera 3 liter dryck.

Det här är närodlat, miljövänligt, nyttigt och gott på alla sätt och vis. Det gröna alternativet att skåla med under julfesten!

En konstnärlig julgran som aldrig barrar

Med så många hantverkare på plats finns det så klart många guldkorn. Vem har den mest innovativa idén?

Jag fastnar för en julgran som aldrig kommer att barra - en snygg sak gjord i pil (ljusslinga ingår!). Men det finns så mycket mera att hämta hos MJ design som drivs av Maria och Anne-Marie Jönsson. Fågelmatare i pil, ljuslyktor i pil, handväska i pil ... och givetvis den traditionella svampkorgen i pil. Och konstnärliga korgar som kan hängas på väggen och fyllas med kottar och grangrenar och annat som hör säsongen till --- plötsligt verkar det omöjligt att fira en riktigt rustik och genuin jul utan pil! Sedan, när våren kommer, vill man ju ha en blomsterkon i pil som de nysådda klätterväxterna kan klättra på i sin kruka ...

Pilkurser med alldeles för fina fågelbord

Maria och Anne-Marie Jönsson håller själv pilkurser för folk som är intresserade att lära sig om detta anrika gamla hantverk. Där kan man till exempel få lära sig att göra vackra saker för trädgården eller en liten fågelmatare eller ett fågelbord.

- Men efter att ha hållit på ett par dagar med fågelmataren eller fågelbordet så brukar kursdeltagaren tycka att den är alldeles för fin för fåglarna --- då har man den hellre inomhus själv som prydnad! Kanske i kombination med en liten blomma! berättar Anne-Marie Jönsson.

Pilflätning är ett tufft jobb och det går inte snabbt att skapa dessa konsthantverk.

Men det är definitivt miljövänligt och närodlat --- Maria Jönsson odlar en hel del av pilen de använder hemma hos sig.

Nära till det konstnärliga materialet

Någon som också har nära till materialet är Maria Wutzler som driver Lindens gård och Lindens ull --- allt material hon använder kommer från hennes egna gutefår. I Maria Wutzlers mysiga hörna i herrgården finns allt från varma plagg till fina fårtavlor gjorda av guteull. Den mest innovativa idén --- som får många besökare att haja till och stanna upp! --- är ett bag-in-box fodral av tovad guteull. Det går tydligen lät att förvandla en ful plastpåse med vin till ett vackert, konstnärligt, nyskapande gutefår!
Och de som pimplar (alltså: fiskar under vintern) älskar idén med en vante som är specialdesignad för att hålla en läskburk (eller något starkare) under fisketuren. Ingen vill ju bli kall om fingrarna!

Snön ligger inte vit på taken på Hässleholms julmarknad, men man känner definitivt att tomten är vaken och spanar på alla besökarna. Kanske från den röda traktorn som står parkerad i ett undanskymt hörn?

Tomtekonst av motorsåg

Här finns gott om tomteskapelser också ... Som de två tomtar som välkomnar besökare. De är gjorda i trä av en motorsågskonstnär.

De två tomtarna står och vakar över alla som går in i och ut ur herrgårdsbyggnaden --- och de håller även koll på hela tomten från sin fina utsiktspunkt!

Skånejul är en härlig upplevelse - god och glad på många sätt! Det är inspirerade att se hur hantverk, hemslöjd, konsthantverk och närodlad, ekologisk mat utvecklas genom nya idéer --- och hur dessa idéer drar en stor publik.

Den goda, gröna julen

Givetvis finns här också en stor och varm och välbesökt kaffestuga. Och när Skånejul-besökarna vandrar runt och beundrar slöjd och hantverk bjuds de på levande musik av turnerande spelmän.

Julstämning hänger inte på snön. Julstämning sitter i sinnet. I Hässleholm kan man verkligen trolla fram julstämning, oavsett väder!

En riktigt God jul är en Grön jul! Som är bra för både människor och miljö!


Skånejul 2019 invigs den 21 november och pågår sedan 21-24 november.

 Hässleholmsgården

 Flitens lampa lyser i alla fönster

 Tomten är vaken och spanar ut över tomten ...

 En varm och ullig julgran

  Jag drömmer om en grön jul ...

 Invigningstalare Annika Jönsson och Elisabeth Lindgren

  Lysande koppardesign av Thomas Lagerquist

  Allt ekologiskt och närodlat för julbordet ...

 Sofieroglögg och äppelmust för en mustigare jul

  Maria Wutzler och bag-in-box får och pimpelvante av gutefårsull från  Lindens ull

 Konsthantverk från Blåbärsdalen av Wiveca Vohnsen

 Vincent och Ebba - från barnbok till designade brickor och kuddar!

 Maria Jönsson och Anne-Marie Jönsson skapar konsthantverk  i pil, och leder kurser i pilflätning.

 Installation av pilkorgar

 Hitta tomtarna - ny aktivitet för jubileumsåret - det finns många ställen att gömma sig på!

Julgranen tänds framför herrgården

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.