fredag 15 november 2019

Monstret i natten - en gullig hamnskiftare hittar hem

Författare: Mats Strandberg
Titel: Monstret i Natten 
Serie: Monstret Frank (del 1)
Illustrationer: Sofia Falkenhem
ISBN: 9789129692556
Förlag: Rabén & Sjögren


I mycken översatt fantasylitteratur hittar man alla möjliga översättningar när det gäller “shape shifters” - alltså människor som kan förvandlas till djur - trots att det finns ett ypperligt gammeldags svenskt ord för detta, som varit nästan bortglömt.

Hamnskiftare. Vilket är precis det ord som Mats Strandberg använder när han ska beskriva en liten pojke som förvandlas till en hund. Men man kan inte vänta sig annat än det bästa och det mest initierade från Strandberg - han kan sin skräck och fantasy och sina gamla sagor.

Det här är en barnbok i genren "mysrys" men det är mer mys än rys. Illustrationerna förstärker det mysiga, pojken Frank i hundform är så himla fluffig och gullig med viftande svans att det är svårt att tänka sig att människor blir rädda och tror att han är ett monster. Men så är det ofta: saker som är annorlunda inspirerar rädsla, de behöver inte ens se farliga ut.

Driften med skräckfilmer, som det älskande paret i en parkerad bil som attackeras av ett monster (men det här monstret vill ju bara bli klappat på magen!) finns här, och många av skämten är förmodligen ännu roligare för äldre läsare.

Här finns också ett magiskt bibliotek, precis som i Beautiful Creatures och Pax-böckerna och här finns till och med en hamnskiftande bibliotekarie som kan förvandla sig till en uggla. Vad finns det att inte gilla med den här boken?

Pojken Frank gillar ugglor, magnolior, gulliga hundar och böcker - speciellt Den Oändliga Historien. Frank är verkligen en besläktad själ, han har precis samma favoritsaker som undertecknad!
Fast om jag skulle välja att förvandlas skulle jag välja fjälluggla, de är fridlysta, supervackra och vart fjärde år kan man få äta hur många lämlar som helst på fjällbuffén ...

Det här är en helt underbart rolig och vacker mys-skräckis, en riktig drömbok!

Boken är del ett i en serie om tre ... och nu finns alla böckerna i en fin samlingsvolym!

Det finns också en helt fristående splitterny adventsbok med 24 kapitel som handlar om Franks kompis, Ken Taur: Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem ... som rekommenderas varmt!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.