söndag 24 november 2019

Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk


Författare: Kate Pankhurst

Titel: Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk

ISBN: 9789188845498

Förlag: MiMa förlag


Rosalind Franklin bevisade hur DNA är uppbyggt --- och lyckades fotografera en DNA-spiral. 

Sedan "lånade" Maurice Wilkins fotografiet och försvann med det --- till Watson & Crick som tog fotot och hela äran och fick Nobelpriset på köpet.


Det populära spelet Monopol uppfanns av en kvinna ---  Elizabeth Magie --- som snuvades på hela konfekten, dubbelt upp. (Hon fick inte betalt för  spelet hon tagit patent på, och lärdomen som spelet skulle ge spelarna vändes till det motsatta ... att "roffa åt sig "istället för  att "visa solidaritet").

Sophie Blanchards berömda historia som ballongflygare är nu aktuell i en ny storfilm ---The Aeronauts --- förutom att huvudrollen spelas av Eddie Redmayne och ingen talar franska och Sophie nämns inte vid namn. Den kvinnliga huvudrollen innehas istället av en helt fiktiv amerikansk äventyrare (fast skådespelaren Felicity Jones har påpekat att franska Sophie Blanchard är modellen för rollen).

Lotte Reiniger gjorde hyllade, animerade, sagolika långfilmer över ett decennium innan Walt Disney blev berömd för "den första animerade långfilmen" - Snövit.

Det är ofta som kvinnor blir undanskuffade och bortglömda, men i den här boken framhålls de .... och det blir många nya bekantskaper.

(Lotte Reiniger kan dock inte sägas vara bortglömd inom filmvärlden --- en homage till henne och hennes sagoberättarstil finns till exempel i Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 när The Tale of the Three Brothers berättas i klassisk Lotte Reiniger stil, som en saga i sagan, eller en film i filmen.)


Boken Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk är rekommenderad för unga läsare, varje person får var sitt uppslag med lite text och  massor av skojiga bilder --- där bland annat uppslagets huvudperson uttalar sig i pratbubblor!

Men även om målgruppen är unga läsare: Det är en utmaning att hitta någon vuxen som (innan de har läst denna bok) känner till namnen på alla dessa kvinnor och som dessutom vet vad de gjorde och vad de blev berömda för!
0-5 är vad de flesta klarar av. Och om inte filmen Hidden Figures hade handlat om kvinnliga matematiker i allmänhet, och Katherine Goble Johnson i synnerhet, hade facit stannat på 0-4.
Man har undvikit de stora kändisarna, sådana som brukar vara med i sådana här böcker (Anne Frank, Marie Curie, Mary Shelley, Malala Yousafzai, Rosa Parks, Drottning Elizabeth, Emmeline Pankhurst ...)

Hur många vet att vulkanolog är ett yrke som uppfanns av en kvinna? (Och hur många vill frivilligt springa mot en vulkan som håller på att få ett utbrott?!)


Huvudpersonerna i boken kommer från olika delar av världen: Japan, Frankrike, USA, England, Tyskland, Irland ... och från många olika tider. Från 1600-tal till 1900-tal.

Boken är skojig och lättläst och så här ska man göra historia kul och tillgänglig! Och se till att "herstory" inte faller i glömska till förmån för "history".

Kate Pankhurst ... efternamnet verkar bekant. Ja, hon är ättling till den mest kända suffragetten, Emmeline Pankhurst. Fast här finns suffragettrörelsen representerad av en helt annan, mer okänd, suffragett, Rosa May Billinghurst, som inte lät det faktum att hon satt i rullstol förhindra att hon aggressivt och militant förde sin kampanj för kvinnlig rösträtt. Hon lät inte någon alls tycka synd om henne.

Någonstans måste attitydförändring börja.

Kate Pankhurst  har valt att förändra världen genom sina barnböcker. Attitydförändring kan lika gärna börja med gräsrötterna. Det vill säga med läsare som är så pass små att de inte hunnit få sina små huvuden fullproppade med fördomar ... än så länge.

Ett kort ögonblick verkar allting möjligt och ingenting omöjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.