torsdag 28 november 2019

SCEN: En Julsaga - En klassisk saga på is
Regissör: Johan Carlberg
Titel: En julsaga
Medverkande: Ebenezer Scrooge - Johan Carlberg, Jacob Marley och Unge Scrooge - Arvid Smith,
Dåtidens Ande och berättare - Therese Lagerstedt, Nutidens Ande - Zack Otterström,
Framtidens Ande - Kajsa Karlsson, Bob Cratchit - Emil Qvick, Fru Cratchit - Olivia Jengard,
Unga Herr Cratchit - Sindre Sand, Unga Fröken Cratchit - Isabelle Olsson, Flickan Cratchit och Fran - Livia Walter, Thea Norrgårds, Julia Niklasson, Tiny-Tim och Scrooge som barn - Harry Östblom, Wilma Bylander, Belle - Pålina Boukov, Colette Kierdorf, Fred - Anton Rönnfors, Fru Fred - Alexandra Breding, Herr Fezzywig - Adam Johansson
Ensemble: Colette Kierdorf, Jesper Thornhage Ullnert, Emma Sörensen-Ringi, Martina Johansson, Rebecka Johansson, Tony Ellefsen, Wilma Nyqvist, Wilma Spertina Robertsdotter
Producent och konstnärlig ledning, Liseberg: Sandra Leiknes & David Schofield
Producent VIS production: Sofia Sjölin
Koreograf: Lina Stenman
Ljuddesign: Heyman & Friends
Ljusdesign: Liseberg och Massteknik AB

Plats: Isbanan, Liseberg, Göteborg
Spelas: Vardagar 19.00, lördagar 16.30 & 19.00, söndagar 17.00.
Sista dag: 30 december 2019


En julsaga (A Christmas Carol) av Charles Dickens såg dagens ljus julen 1843 och sedan dess har berättelsen blivit världens mest lästa bok om julen och julfirande. Berättelsen har filmats och dramatiserats så många gånger. Redan i februari 1844 gick åtta olika rivaliserande uppsättningar av A Christmas Carol på olika teatrar i London! 

Sedan dess har äventyret också blivit radiopjäs, balett, opera och musikal. Den tidigaste filmversionen kom i Storbritannien 1901 och marknadsfördes under titeln Scrooge eller Marley's Ghost.

Nu är det dags att uppleva En julsaga som isshow!

Julsånger och gnisslande droskor

På Lisebergs isbana har man återskapat det viktorianska London, med rykande skorstenar, klapprande hovar, droskor, varma kastanjer och ett myller av människor. Som njuter av juldekorationerna eller skyndar med sina paket eller sjunger "Christmas carols" eller bara önskar varandra en riktigt God Jul! Det är vad alla håller på med. Alla, utom Ebenezer Scrooge det vill säga.

Spöken som jul-rådgivare och livscoacher

Scrooge är en julhatare som tycker att allt ståhej bara är "Humbug!". Men hans forne vän Jacob Marley återvänder från de döda och sänder tre spöken, eller andar, för att ge Scrooge goda råd. Spökena kommer från forntida jular, nutida jular och framtida jular.

Dödsföraktande spöke slår volter i zombie-isbalett

På mindre än en halvtimme lyckas man fånga andemeningen i Charles Dickens En julsaga och bjuda på massor av action och spektakulära stunts och konster! Jacob Marley imponerar stort när han uppenbarar sig, tillsammans med en zombie-isbalett med kedjor, och han hoppar över kedjorna och slår höga volter i luften --- till synes helt dödsföraktande. Sällan har väl ett spöke sett så piggt ut!

Från isbalett till fullfjädrad musikal

Tidigare års succéer med isshower som Nötknäpparen och Svansjön har fokuserat på isbaletten, men En julsaga är även en fullfjädrad musikal, med dialoger och sånger, förutom alla konster på isen.

Det här är ett myllrande ensembledrama där man verkligen rycks med och där många karaktärer briljerar och imponerar --- från alla spöken och andar, till Scrooge och alla karaktärer som uppenbarar sig i vimlet på Londons gator.

Julens lyktor skiner klart

Inför det lyckliga slutet, då alla är vänner och firar jul tillsammans, delas lyktor ut till alla konståkarna och det hela blir till en magnifikt vacker julhyllning --- lika aktuell i det viktorianska London som i "lilla London" idag!

Spektakulär konståkning och magnifika kostymer

Föreställningen bjuder på spektakulära nummer av några av Sveriges främsta konståkare, massor av pampig, klassisk julmusik, magnifika scenerier och uppseendeväckande kostymer. Dessutom har stora delar av Liseberg pyntats med gammaldags droskor med olika innehåll, inspirerat av En julsaga!

 Föreställningen ingår i entrén till Jul på Liseberg.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.