tisdag 19 november 2019

FILM: Avengers Endgame - Superhjälteterapi och Ragnarök


Iron Man och Captain America - sista äventyret tillsammans!

Regi: Anthony & Joe Russo
Titel: Avengers: Endgame
Medverkande: Robert Downey Jr, Chris Evans, Scarlett Johansson m.fl.
Land: USA, 2019  
Distribution: Walt Disney Studios

Aktuell: på DVD, BD, VOD och i samlignsboxen The Infinity Saga, där även DVD-och-BD-aktuella Spider-Man Far From Home ingår

Avengers: Endgame. Sista filmen i Marvel-sagan. Det var i alla fall vad man trodde, innan nyheten släpptes att Spider-Man: Far From Home skulle bli den sista filmen i fas 4. Och ja, det behövdes en epilog. Nu är The Infinity Saga slut och man kan lägga vantarna på alla filmerna (fas 1 - 4) i en gigantisk Infinity Saga box. Eller så kan man "bara" komplettera sin samling med Avengers: Endgame och Spider-Man: Far From Home och så har man filmer som räcker över hela jullovet.

Styrkan med Avengers: Endgame är uppenbar: Skådespelarana. Många av de bästa scenerna är när Captain America och Black Widow bara pratar med varandra. Eller när Ant-Man hälsar på sin familj. Eller när Iron Man och Captain America diskuterar saker och inte vet om de kommer att överleva sitt sista gemensamma äventyr. De har varit bästa vänner och bästa fiender genom hela serien.

Superhjältarnas vanlighet understryks hela tiden. De misslyckades. De är ledsna. Och de bearbetar sin sorg. På helt vanliga, mänskliga sätt.

Jobbar för mycket. (Black Widow).
Super för mycket och dekar ner sig med TV-spel. (Thor).
Skaffar en ny, absolut inte klädsam frisyr. (Hawkeye).
Kastar sig in i välgörenhetsarbete. (Captain America).
Delar ut mycket goda råd till andra sörjande som han absolut inte kan följa själv ... (också Captain America).
Flyttar ut på landet och läser böcker om kompostering. (Iron Man och Pepper Potts).

Det är "vanligheten" som är säljande.

Trots ett myller av nya karaktärer så fokuserar man fortfarande på original-Avengers och man får ÄNTLIGEN höra Chris Evans yttra de klassiska Captain-America-orden - Avengers Assemble!

Det räcker för att man ska vara nöjd med råge!

Sedan så ... En intrig med tidsresor blir aldrig riktigt bra. Så många frågetecken hänger i luften, och ju mer man diskuterar dem, desto obegripligare blir filmen (och även tidigare filmer). Och även kommande filmer. 

Fuskigt nog verkar det som att Gamorra, som dog i den förra filmen, ska återuppväckas från det döda, genom att man hämtar en fyra år tidigare version av henne ... En som aldrig blivit ihop med Peter Quill.

Dessutom avslöjas det att Captain America varit ihop med sin ungdomskärlek Peggy hela tiden och att man fick se deras barn och barnbarn  i Captain America  - The Winter Soldier. Hur personer kan finnas samtidigt i olika upplagor ...  ?! (Och hånglade han inte med sin svägerskas barnbarn eller nåt i den stilen?!) Det är bäst att inte tänka på det!

Vilka överlever och inte? Ja, man kan ju alltid åka tillbaka och hämta tidigare versioner av alla som stryker med!

Spider-Man blev i alla fall återupplivad i den här filmen, lagom till sin egen uppföljare ...

Och i och med Avengers: Endgame står det klart att The Infinity Saga var The Tony Stark Saga. Det borde man ha  gissat redan i och med Iron Man. Den allra första filmen i serien. Det finns saker som finns med i den filmen som spelar roll för Avengers: Endgame ... tänk, vilken planering!
Det är ett imponerande världsbygge som Marvel har gjort! Även om det inte kan fortsätta i evighet.
Fast ... just nu verkar det lovande, som en ständigt pågående evighetsmaskin, med många nya filmer och även TV-serier planerade, som kommer att bredda Marvels universum. Även utan oändlighetsstenarna och Tony Stark?

Om de nya hjältarna inte går att relatera till lika bra som de folkkära gamla hjältarna, kan man ju alltid bygga en ny tidsmaskin och hämta tillbaka dem.

Under tiden har  Robert Downey Jr. lärt sig prata med djur ... och trailern till Doctor Doolittle är riktigt kul och lovande!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.