måndag 4 november 2019

Filmmysteriet av Martin Widmark - LasseMajas Detektivbyrå är dubbelt-film-aktuella!


Författare: Martin Widmark
Titel: Filmmysteriet
Illustrationer: Helena Willis
ISBN: 9789178035595
Förlag: Bonnier Carlsen

LasseMajas Detektivbyrå är nu dubbelt film-aktuella!

Deckarduon  kommer åter igen att synas på bio i början av 2020 och i boklådorna finns det just nu en spitterny LasseMaja bok! Som passande nog heter Filmmysteriet ...

Nej, Filmmysteriet handlar inte om varför den förra filmen blev så misslyckad, men den nya filmen är i alla fall en reboot (igen) med nya skådespelare, ny regissör och ett nytt mysterium som kretsar kring ett tågrån ...

I böckernas värld har Lasse och Maja tidigare löst många olika mysterier --- bland annat ett tågrån, med ett antal misstänkta, där ett par kalsonger blev en viktig ledtråd till att lösa mysteriet.

Nu är det dags för äventyr nummer 28 i böckernas värld!

Filmmysteriet fångar på ett kul sätt hur alla förvandlas eller förändras i en liten by som Valleby när ett filmteam kommer till stan.

Dessutom får man en inblick i "Den kreativa processen" - både på riktigt och på skoj.

Många i Valleby blir lite "starstruck" när Den Store Regissören kommer --- dock inte Lasse och Maja som tycker att regissören verkar vara egoistisk, elak och rent ut sagt knäpp. Inte alls något kreativt geni!  Men en person i Valleby ska få vara med i filmen! Så de vuxna innevånarna i Valleby står ut med det mesta för att få chansen att vara med i en film!

Vallebyborna Muhammed Karat, Dino Panini och Rune Andersson söker alla samma roll --- men de får alla nobben.

Den som blir utvald är Lasses och Majas gamle vän polismästaren och han sätter sig frivilligt i en bur, och blir inlåst, hela natten, för att "komma i kontakt med sina känslor". Allt för konsten ... !

Samtidigt så sker ett inbrott i Valleby ... I optikerbutiken. Men är det något som saknas? Vad är egentligen på gång? Varför kom filmteamet egentligen till Valleby?

Lasse och Maja är misstänksamma mot alla på filminspelningsplatsen, men aldrig förr har de haft så svårt att klara ut vem som gjorde det och varför ... Det här är första gången som Lasse och Maja går bet på att klura. Alltså gäller det istället att lura ... och att fixa en fälla! Till sin hjälp har de den entusiastiske frimärkssamlaren Rune Andersson, som inte kan förlåta filmteamet för att han inte kom med i filmen ...

Det här är så klart jätterolig läsnig med massor av kluriga ledtrådar och villospår att hålla reda på!
Inte för inte brukar Martin Widmark kallas barnens Agatha Christie --- han använder samma teknik som deckardrottningen, på ett framgångsrikt sätt: någon slags slutet rum, ett brott, ett antal misstänka, ett antal motiv, ett antal alibin, ett antal villospår ... Och så någon som nystar i härvan!

LasseMaja böckerna är utmärka introduktioner till deckargenren --- och det här är även en bra introduktion till filmvärlden! --- och till hur man som läsare tänker och läser kritiskt och granskar både text och bild för att komma på ledtrådar ... Kanske att man har en chans att lösa allt innan Lasse och Maja vittjar sin fälla?

Rekommenderas också: Jul i Valleby - Det stora strömavbrottet, ett alldeles nytt mysterium, med stora uppslag helt i färg, och med massor av klurigheter (faktiskt svåra!) att hjälpa Lasse och Maja att lösa på varje uppslag.  Strömmen har gått i Valleby. Varför? Lasse och Maja försöker hjälpa till att kasta ljus över problemet --- och att se till att ljuset kommer tillbaka! --- så att alla i Valleby ska få en god och glad och varm jul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.