måndag 4 november 2019

En duktig hund på vift - Meg Rosoffs charmiga hund i det vilda!

Författare: Meg Rosoffs
Titel: En duktig hund på vift
Originaltitel: McTavish Goes Wild
Översättning: Helena Ridelberg
Illustrationer: Grace Easton
ISBN: 978-91-7813-056-6
Förlag: Lilla Piratförlaget


McTavish visade sig vara precis vad familjen Peachey behövde. En hund som höll reda på dem alla, och gav dem fasta rutiner.Men nu behöver de också semester. Helst alla tillsammans. Inklusive McTavish. Yngsta familjemedlemmen föreslår camping --- för då kan hunden följa med!

Helt rätt! Varför ska hunden lämnas bort till en kennel eller ett hundpensionat, för att familjen ska flyga iväg på lyxsemester? (Dessutom är det inte miljövänligt att flyga).

Alla i familjen vill olika saker med en semester. Men den smarte lille hunden McTavish lyckas ändå att förena allesammans.

Han inser att det bara finns två vettiga människor i familjen (lillflickan och så mamma Peachey), resten behöver man hålla efter. Pappa Peachey är sur och negativ jämt, tonårsflickan läser och filosofer jämt, tonårskillen är ue efter tjejer jämt (och får aldrig napp).

Att få dessa tre att vara entusiastiska över livet i naturen och över den campingsemester som mamma Peachey och lillflickan planerat ... Det är en svår uppgift! Men McTavish tar sitt uppdrag på allvar! han inser att om han springer bort så måste ju alla ge sig ut i naturen och leta efter honom ... istället  för att sitta kvar i tältet och sura!

Att se en lagom dysfunktionell familj skildras genom en hunds ögon är jättekul! Man blir ofta sur på pappa Peachey (vilket är meningen!) och man gillar mamma Peachey som är så himla positivt och äventyrslysten och man älskar McTavish!

Det här är en bok både för hundälskare och alla som inte visste att de var hundälskare --- än!

En duktig hund på vift är den andra boken om hunden McTavish, som visar hur en hund bidrar till sin familjs utveckling på ett smart och underfundigt sätt.

Det är hela tiden hunden som har full koll och som ska uppfostra människorna --- inte tvärtom!

Precis som i En duktig hund är detta återigen en trivsam och charmig berättelse om en familj i kris, utan att det blir tragiskt eller pekpinneaktigt, skildrat ur hund perspektiv ...

Även allvarliga saker får en humoristisk "silver lining" när det är hunden som är herre över situationen.

Den nu världsberömda ALMA-pristagaren och hängivna hundälskaren Meg Rosoff kommer att förstätta att berätta om den klka hunden McTavish och hans olydiga och odresserade familj!

Meg Rosoff debuterade som författare 2004 med ungdomsromanen Så har jag det nu, och har sedan dess skrivit en rad hyllade böcker för barn, ungdomar och vuxna. 2016 mottog hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. En duktig hund på vift är hennes andra bok om McTavish och familjen Peachey, uppföljaren till En duktig hund som kom ut 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.