tisdag 5 november 2019

FILM: Miss Bala - Originalitet dränkt i ketchup

Regi: Catherine Hardwicke
Titel: Miss Bala
Medverkande: Gina Rodriguez, Ismael Cruz Córdova, Anthony Mackie m.fl.
Land: USA; 2019
Distribution: Sony Pictures


"Ung tjej hittar sin inre styrka och överlever mot alla odds i en främmande och ofta hotfull miljö."

Det där låter som summeringen för hela Twilight-serien. Men nu är det dags för Hardwickes version av Miss Bala.

Cathrine Hardwicke (Tretton, Twilight) har regisserat denna amerikanska remake av den mexikanska filmen Miss Bala (spanska för Miss Bullet) och Gina Rodriguez gör huvudrollen som actionhjältinna, med den äran.

Hennes karaktär Gloria är i början av historien nedtryckt, nedvärderad och underskattad av sin omgivning.
Men när Glorias vän Suzu blir kidnappad och Gloria tvingas jobba för en mexikansk drogkartell och dessutom bli dubbelagent och även arbeta för CIA, då är det slut på Glorias dagar som "miss-nice-girl".

Gloria visar sig vara supertuff och hon klarar av att spela ut olika män mot varandra. Men vem i hela världen ska hon lita på, när den enda som verkar tycka om henne visar sig vara en massmördande psykopat?

Gina Rodriguez verkar vara född till actionhjältinna och hon passar i genren --- dessutom klarar hon av dramatiska och känslomässiga scener. (Hennes manliga motspelare är dock inte lika bra, många av dem har "one-note" karaktärer).

I filmdebatten hörs ständiga rop på "diversity" --- det brukar betyda att andra än vita män ska få chansen att spela huvudroller och regissera stora mainstream filmer. Miss Bala tar diversity poäng både på regi och huvudroll och får dessutom godkänt på Bechdeltestet.

Men vad är egentligen "diversity"? Miss Bala är en remake på en spanskspråkig film som hade premiär i Cannes 2011. Som vanligt när det gäller filmer på andra språk så ska amerikanerna göra om dem så att de slipper läsa textremsor (?!). So far, so good. Men så mycket som Hollywood köper in och "gör om" blir till precis samma film. Efter ett par turer i Hollywood-blendern blir allting väldigt likartat och likriktat och Miss Bala påminner nu om vilken högljudd och långsökt amerikansk actionfilm som helst. Varför köpa upp bra, utländska idéer, om man ändå bara siktar på att allt ska se likadant ut, och låta likadant?

Det är som att man köper in lyxiga gourmetvaror som aldrig förr smakats i Amerika, och så dränker man dem i några kilo ketchup. 

Det här är originalitet dränkt i ketchup.

Vilket är en ganska träffande metafor när det gäller blodig, slentrianmässig dussinaction. Man har inte sparat på ketchupen någonstans här.

Slutet av Miss Bala har förresten en liten "överraskande" twist, när det gäller karaktären som spelas av Anthony Mackie (Falcon/Captain America), som är väldigt, väldigt väntad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.