fredag 29 november 2019

Matematisk gran inviger julen på Röhsska museet


Julgran specialdesignad för Röhsska museet av Johannes Molin. Foto: Mikael Lammgård, Röhsska museet

Första advent flyttar tre granar inspirerade av matematik in i Röhsska museet. Matematikläraren och formgivaren Johannes Molin undersöker vad som händer när talserier och primtal får inspirera designen. 
En nästan fyra meter hög gran i björkplywood är specialdesignad för Röhsska museet av formgivaren och matematikläraren Johannes Molin. Genom projektet the Infinite Indoor Tree undersöker han vad som händer när man låter Fibonaccis talserie och udda sammanträffande i primtalens värld inspirera designen.
Granen kommer att tändas på söndag första advent. I år tolkar ljuskonstnären Jan Simon museets gran med julinspirerad ljussättning. I Jan SImons arbete spelar rummet, föremålet och ljuset en central roll i skapandet av en helhetsupplevelse.
Den stora julgranen får sällskap i museet av två mindre granar av Johannes Molin: en taktil tvåmetersgran i björkplywood samt en mindre, halvmetersgran i valchromat.JULPROGRAM på Röhsska museet 2019
1 december kl 13Invigning av julgran med körsång
Elever från Nordhemsskolan sjunger julsånger. Kl 11-14 bjuds det på glögg och pepparkakor i Studion.
6 december kl 13 (50 min)
Fredag på museet: japansk paketinslagning
Mio Nakamura tar med oss på en historisk tillbakablick i japansk paketinslagning och visar olika tillvägagångssätt att slå in paket.
8 & 15 december kl 14 (120 min)Söndagsstudion: Julgranspynt av origami
Tillsammans med textil- och pappersformgivaren Jannike Djupsund får du i en workshop skapa stämningsfullt julpynt i papper.
13 december kl 13 (50 min)
Fredag på museet: Julgran designad av matematik
Hör Johannes Molin, matematiklärare och designer, berätta om the Infinite Indoor Tree – en julgran inspirerad av matematik och kärleken till trä.
Julsortiment i museibutiken & i Kafé Röhsska
I museibutiken finns ett julsortiment med allt från presentband i tyg och lackstänger till handstöpta ljus och julkaffe. Här hittar du också den perfekta julklappen för den design-, konsthantverk- och modeintresserade.
Under december månad serverar Kafé Röhsska Julfika med kaffe & lussekatt och Jultallrik som bland innehåller köttbullar, rödbetssallad, julskinka och Janssons frestelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.