lördag 2 november 2019

FILM: Terminator: Dark Fate - Det är en evighetsmaskin ...
Regi: Tim Miller
Titel: Terminator: Dark Fate
Medverkande: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna, Diego Boneta m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: 20th Century Fox

- Den går hit och den går dit och den går runt en liten bit ... Det är en eeevighetsmaskin!
- Men vad GÖR den då?
- Den går hit och den går dit och den går runt en liten bit ... Det är en eeevighetsmaskin! Trallalla! Det är en eeevighetsmaskin!

Evighetsmaskin-låten var en hit för evigheter sedan. Ungefär när Arnold och hans Terminator-roll  blev en hit.

En skådespelare som inte kan visa känslor måste ju vara perfekt för att spela en maskin istället för att bara vara en misslyckad skådespelare!

Sedan kom en uppföljare. Både Terminator 1 och Terminator 2 fick bra recensioner.
Tvåan ansågs till och med vara bättre än ettan. Bland annat för att så myket vändes på.
Det var där som den onde Terminator-Arnie blev omprogrammerad av framtidens John Connor och skickad tillbaka i tiden för att skydda sitt yngre jag.
Det var där som Linda Hamiltons Sarah Connor lanserades som badass kick-ass dystopi-hjältinna ... och nu har vi massor av tjejer som sparkar rumpa! (Hungerspelen, Divergent, Alita: Battle Angel, Ghost in the Shell, den nya Star Wars trilogin ...) Speciellt då inom sci-fi och dystopi genren.

Sedan kom en hel del misslyckade Teminator-uppföljare.

Terminator: Dark Fate är både en uppföljare till T 1 och T 2 --- och som sådan del 3 i serien --- och totalt den sjätte Terminator filmen. Fast det är en del 6 som inte låtsas om att del 3, del 4 och del 5 i serien någonsin har hänt.

Inledningsscenen omintetgör också del 1 och del 2 i serien, för detta var ju John Connors och Sarah Connors berättelse. När John Connor är en 12-13-åring (som hänger på stranden och flirtar med en jämnårig flicka) blir han skjuten av en ny Terminator --- som också ser ut som Arnold --- och sedan måste mänskligheten ha en NY frälsare.

Alltså: Vi är tillbaka på ruta ett, det finns en utvald (denna gång en tjej som heter Dani och hon bor i Mexico) och den finns en ny Terminator som ska döda den utvalda och det finns en ny beskyddare som ska skydda den utvalda.

Suck. Det är en evighetsmaskin.

Beskyddaren heter denna gång Grace och hon är en människa som blivit uppbyggd till supersoldat. Men hon behöver fortfarande mat och luft och vatten och mediciner ... MASSOR av mediciner för att fungera!

Det är lite oklart hur man har tänkt. Om man har tänkt.

Grace är barn i framtiden, då hon räddas av Dani, men Dani ser lika gammal ut hela tiden, och Grace är också barn här i nutiden, och ser äldre ut än när hon är barn i framtiden ...
Och i framtiden lever människorna i ett dystopi landskap och rotar bland sopor och svälter och mördar varandra för en burk konserverade persikor, och på så sätt blir Graces far dödad ... och samtidigt har människorna tillräckligt mycket teknik för att skicka folk genom tiden och att bygga upp folk så de blir tekniskt fulländade supersoldater. En teknik som ska finnas om max tio år, med tanke på att Grace i nutid ser ut som om hon är 12-13 år, och Grace från framtiden ser ut att vara 22.

Och hur kommer det sig att Terminator-Arnie åldras och blir gammal? Borde inte de vara evigt unga, som vampyrer ungefär?

Gabriel Luna har den otacksamma rollen att inte vara Arnold-Terminatorn (den ende som folk bryr sig om). Den nya bad-guy Terminatorn i denna film har utrustats med så många superkrafter att man blir trött. En hel del har han tagit från filmen och karaktären Venom (som att vara svart klet och att ha en massa armar och att vara nästan oförstörbar som svart klet). Och samma special effects team har gjort både Venom och denna nya Terminator film.

Jo, den nya Terminatorn kan förvandla sig till vem som helst genom att döda dem. Ungefär som utomjordingarna i den senaste Men In Black. Och utomjordingarna i Captain Marvel. (Fast de behövde inte döda den de skulle förvandla sig till).
Fast hur går det till, rent tekniskt? Terminators är ju maskiner och inte utomjordingar? Som Venom och Skrulls och Kree och MIB karaktärer.

Eftersom man redan förstört allt som hänt i T 1 och T 2 ... inser man ju direkt att allt som händer i denna film spelar ingen roll alls. Insatsen är noll.

För det kan ju skickas fler Terminators från framtiden. Och fler människor. Och om en ledare för motståndsrörelsen blir dödad, så finns det en annan som ska bli motståndsledare. Och då måste den dödas ... och så vidare.

Det är verkligen en evighetsmaskin.

Det positiva är ... att få se Linda Hamilton som Sarah Connor igen. En 60-plus actionhjältinna ... Hur ofta händer det? Det är 100% positivt och så kul att se en "tant" som gör annat än att sticka och baka kanelbullar och vara en stereotyp!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.