söndag 17 november 2019

FILM: Descendants 3 - Finalen på sagan

Cameron Boyce (Carlos), Sofia Carson (Evie), Dove Cameron (Mal) ,andBooboo Stewart (Jay) i Descendants 3 (2019).
Regi: Kenny Ortega
Medverkade: Dove Cameron, Cameron Boyce, Sofia Carson, Booboo Stewart, Cheyenne Jackson, China Anne McClain, Mitchell Hope as Ben, son of Belle and Beast, Sarah Jeffery m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Walt Disney Studios  - Disney Channel Original Productions


Mal har allt - prinsen, populariteten och det perfekta livet i kungadömet Auradon.

En gång var hon känd som "VK" - alltså "villain kid" eller skurkbarn - men hon hade turen att bli en av de fyra utvalda som fick ett nytt liv i Auradon, tillsammans med Evie, Carlos och Jay.

Som blivande drottning funderar Mal på rikets säkerhet, och kommer fram till att det bästa vore att stänga gränsen mot skurkarnas hemvist, Isle of the Lost, för gott. För allas säkerhet.
Prins Ben håller inte med, det var hans idé att ta in skurkbarn till Auradon från början, och det vill han fortsätta med. Han tror inte på att stänga gränser, eller att stänga in folk, eller att någon är obotligt ond.

Mal oroar sig allra mest för hoten från de största skurkarna, som Uma, dotter till sjöhäxan Ursula (från filmen Den lilla sjöjungfrun och Hades (skurken  från Herkules) ... Men det visar sig att den som slutligen attackerar riket, med hjälp av Maleficents onda trollstav (som numera finns på museum), är ingen mindre än Törnrosas dotter prinsessan Audrey ... Efter att Ben har dumpat henne för Mal och efter att mormor grälat på henne och påpekat att "din mamma kunde minsann lägga beslag på en prins i sömnen!!!" så har Audrey fått nog. No more miss-nice-girl!

Mal inser plötsligt att stängda gränser inte skyddar någon över huvud taget, hotet kommer inifrån, och Mal inser också att hon måste ta hjälp av sina forna vänner (eller fiender) från Isle of the Lost och även superskuren Hades, för att rädda Auradon.

Mal ser inte fram emot att träffa Hades igen. Han är nämligen hennes pappa, och släkten är som sagt värst ...

Decendants 3 är en bra upplösning på sagan, där både Mal och Ben får ransaka sig själva och inse hur illa de gjort  Audrey, de har själva skapat en ny superskurk som bara är ute efter att förgöra och förstöra. De måste både rädda riket och rädda Audrey ... och kanske också lära sig att leva tillsammans med alla från Isle of the Lost.

Det finns så många filmer - inklusive barnfilmer, tecknade filmer Disney-filmer, som bara har evighetslånga final battles där folk ska puckla på varandra och där alla som är "de onda" ska slås ner (inklusive Maleficent 2) Någon ska ha rollen som ond.
Decendants 3 gör det inte så lätt för sig. Här handlar det snarbare om att leva tillsammans, trots allt, och at försöka förlåta varandra och gå vidare.

Med det sagt --- massor av trolldom och action och sång och dansnummer serveras längs vägen.
Det är tjejerna som står för mest action --- Audrey, Mal, Evie och Uma.

Och som så ofta i musikaler --- en hel del par ska finna varandra längs vägen. Mal och Ben förlovar sig och kröns till regenter. Evie och Doug har ett mer avslappnat förhållande (modeskapande, musikskapade och filmkvällar)... Sötast är Carlos och Jane, och Carlos gör allt för att Jane ska få den perfekta födelsedagen. Nya kompis paret Jay och Gil funderar på att ta ett sabbatsår och resa runt i världens djungler tillsammans. Och Harry Hook får upp ögonen för Audrey ... som verkar förtjust över att få en bad boy på kroken (bokstavligen) och tillika en med sexig skotsk accent. Ben blir snabbt bortglömd!

Det blir alltså slutligen en skön mix av skurkbarn och hjältebarn som blir ihop eller blir vänner för livet, när gränserna mellan Auradon och Isle of the Lost suddas ut för gott.

Avslutningsvis inser de fyra huvudrollsinnehavarna att när gränsen nu inte längre finns, kan de äntligen hälsa på sina föräldrar igen. Sisten hem är ett ruttet äpple!

Bra slut på en rolig serie, med mycket sago-mys-mix och medryckande sång-och-dansnummer. Det hela är som en Broadway-musikal i filmform - totalt over-the-top och inget musikaliskt krut är sparat på.

Det är onekligen rolgiare med et slut när alla dansar tillsammans än där alla pucklar på varandra och försöker döda varandra.
Och alla kommer och tar "final bow" precis som i en West End eller Broadway-produktion.

Filmen har svensk release 3 november, Disney Channel visade den från 2 augusti, och det blev ingen biorelase under sommaren  eftersom Cameron Boyce (Carlos) gått bort  20 år gammal. Filmvisningen på Disney Channel dedikerades till honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.