måndag 12 mars 2018

Tema polkagrisar - Tre spännande polkagrismysterier för påsklovet!

Påsk är påskgodis. Påsk är "påskekrim" eller påskmysterier och härliga lässtunder. Så kallat läsgodis!

Vi har tidigare haft teman med hästar, hundar, jullov, sommarlov, sportlov, hamstrar ... så varför inte Tema Polkagrisar!

Följande tre böcker innehåller alla polkagrisar som spelar en större eller en mindre roll i mysteriet i fråga! Här kommer läsgodis!

Polkagris nummer ett: Spökflickan

Författare: Ann Olerot
Titel: Spökflickans hemlighet
ISBN: 9789174692143
Spökhistoria på sommarlovet!
Ordalaget Bokförlag

Vem är flickan på motorvägen? Varför kan inte alla se henne? Vilken roll spelar spegelskärvorna? Vad beror drakblommornas mystiska vissnande på?

Varför är det så gott med polkagrisar? Och så kul att se på när de görs?! ;D

Moa och hennes familj är på väg till ett sommarhus i Småland. På vägen ser Moa en flicka med en leksakskanin. men när de väl kommer till Gränna och får se hur de blandar de härliga polkagriskaramellerna är flickan snart bortglömd. Moa och hennes lillasyster har fullt upp att välja bland de fina polkagrisarna, vad ska de ta?

Under lovet blir Moa vän med Elias, det blir fler utflykter för att köpa polkagrisar, men mest håller Moa och Elias på med att lösa musteriet med spökflickan. Hon på motorvägen. Moa ser henne fler gånger. Men de vuxna tror inte på henne ...

Boken är rekommenderad för 9-12 års åldern, är bitvis riktigt ruggig och ryslig, och är jättebra uppställd med korta kapitel som gör att det snabbt känns som om man kommer någnstans i läsningen. Man bör absolut inte sätta 12 år som någon övre gräns, mycket äldre läsare kan rysa och musa med den här boken.

Den är nämligen grymt spännande och oförutsägbar! Även för vuxna, rutinerade spök-och mysterieläsare!

Läsning kan ske med en strut polkagrisar inom bekvämt räckhåll!

Boken har ett riktigt slut - men den är också del ett i en serie, så förhoppningsvis får vi komma tillbaka till Gränna i Moa och Elias sällskap!

Polkagrisfråga:
Spelar polkagrisarna någon roll i själva mysteriet? 
Polkagrissvar: Egentligen inte - men det är roligt att läsa om tillverkningen och om vad personerna i boken har för favoritpolkagrisar! Polkagrisarna bidrar också  till miljöskildringen och ger lokalfärg - och lokaldoft och lokalsmak! - till äventyret!


Polkagris nummer två: Cirkusdeckarna och polkagrismysteriet

Se upp för falska polkagrisbagare!
Författare: Dan Höjer
Titel: Cirkusdeckarna och polkagrismysteriet
Illustrationer: Stina Lövkvist
ISBN: 9789155263539
Bokförlaget Semic

Den största attraktionen på Cirkus Pommery är de akrobatiska och smarta barnstjärnorna: tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de visar sina fantastiska konster. Men Kaspar och Katinka gillar också att lösa mysterier ... I hela Sveriges avlånga land!

Cirkusdeckarna reser så klart med sin cirkus över hela Sverige och i den här boken, bok nummer 16 (!) i serien, har de kommit till Gränna.

Några värdefulla pärlor stjäls från ett bankfack i Småland. En snäll polkagrisbagare och hans fru blir hotade av bovar i Gränna. Cirkusdeckarna jagas av falska polkagagrisbagare, Ett brev skrivet av Amalia, som uppfann polkagrisarna, försvinner spårlöst från Amalias hem, som numera är museum.

Kaspar och Katinka har fullt upp att stå i. Och polkagrisar spelar en ovanligt stor roll för att lösa mysteriet med de försvunna pärlorna och var de blivit av ...

Boken är rekommenderad från 6-9 år, har stor stil och massor av roliga och fartfyllda bilder i svartvitt.

Att följa med i cirkusdeckarnas spår är som att ha en exklusiv och extra rolig På Spåret säsong --- man reser överallt i Sverige och överallt går man runt på stan och lär sig om staden och vad den är känd för och vilka kändisar som är däremellan ... Här får man lära sig om Amalia, den fattiga gumman som uppfann polkagrisarna och blev 99 år och med tiden en rik gumma. Hon står idag staty i Gränna. Kaspar och Katinka kollar in både statyn och Amalias hem och hennes brev när de går på sightseeing tur!

Givetvis så provsmakar de också en massa polkagrisar!

Dan Höjers står för texten och Stina Lövkvists för de helt galet roliga illustrationerna!

Man lär sig massor av geografi (och även en del andra kul fakta) när man läser Cirkusdeckarna, på det bästa sättet som finns att lära sig: man har bara roligt och märker inte att man lär in saker!

Polkagrisfråga: Spelar polkagrisarna någon roll i själva mysteriet? 
Polkagrissvar: Ja, stor roll! Men att säga vilken skulle avslöja hur bankrånet med de berömda pärlorna gått till!


Polkagris nummer tre: Polkagrisrånarens hemlighet

När karusellerna inte sover ...
Författare: Åsa Öhnell
Titel: Polkagrisrånarens hemlighet
ISBN: 9789175774213
Idus förlag

Klarabelladeckaren Polkagrisrånarens hemlighet av Åsa Öhnell är den enda av de här polkagrismysterierna som INTE utspelar sig i Gränna! Den utspelar sig på Liseberg!

Det här är praktiskt taget hemmaplan för Klara och Bella, de två tjejerna som båda bor i Göteborgstrakten och är bästisar och som gillar att lösa myterier. Hitintills har de löst en massa mysterier när de varit på resa, ofta utomlands (som i Voodookvinnans hemlighet, min favorit i serien).

Här är det julstämning och julmarknad - men julstämningen får sig en rejäl törn när ett stånd med polkagrisar blir rånat!

Många läsare har säkert varit på julmarknad, kanske till och med på Lisebergs julmarknad, som är jättemysig!

Längst köer är det till Bräutigaums marsipan. Som har flera stånd på med marsipangrisar och marsipancigarrer och annat juligt marknaden. Och det är även långa köer till den varma glöggen och de brända mandlarna (särskilt när det är riktigt kallt!)

Men här finns faktiskt ett polkagrisstånd på riktigt! Vi blev jätteglada bär vi upptäckte det!
Fast det har aldrig inträffat något polsagrisrån (eller något annat julmarknadsrån) på Liseberg på riktigt!

Klarabelladeckarna är lättlästa och pedagogiska böcker med stor stil och enkla ord (om någon använder svåra ord eller sägessätt förklaras de i texten) och de är rekommenderade för 9-12 års åldern. Det är lätt att lösa musterierna och yngre barn kan också med fördel läsa böckerna. Klarabellaböckerna är rikgit moraliska böcker, som till exempel handlar om aatt vara snäll mot flyktingar och invandrare (den är boken), hållbar turism (Voodokvinnans hemlighet) eller att vara snäll mot hundar (Tallskogens hemlighet).

Polkagrisfråga: Spelar polkagrisarna någon roll i själva mysteriet? 
Polkagrissvar: Ja. Klara kommer på vem som är rånaren på grund av polkagrisarnas sötma, men att förklara hur allt hänger ihop skulle vara att komma in på spoilers!

Nu är det slut på polkagrisar för den här gången!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.