måndag 26 mars 2018

FILM: Beck 35 - Ditt eget blod - Peter Haber & Co håller fortfarandeKristofer Hivju i nya Beck filmen.
Regi: Mårten Klingberg
Manus: Mårten Klingberg
Titel: Beck 35 - Ditt eget blod
Medverkande: Peter Haber, Kristofer Hivju, Ingvar Hirdwall m.fl.
Sverige, 2018
Nordisk Film

Går det att mjölka märket Beck ännu mer? Svaret är tveklöst och odelat JA!


Bevis material 1, 2 3 och 4: Det kommer 4 nya filmer i år, Ditt eget blod är först ut i filmkvartetten och det är en bra thriller där man håller uppe tempo och spänning i en och en halv timme och där man inte drar ut på trovärdigheten (eller filmlängden) för mycket.

Det har gått lång tid sedan Bo Widerbergs Mannen på taket, men Sjövall/Walhöös hjälte Beck håller fortfarande.

Beck håller ... Mycket på grund av att filmteamet har ansträngt sig för att "uppdatera" så att Beck håller sig i nutiden - alltså: mer plats för "diversity" än vad som var fallet i "original-Beck". (Maj Sjövall har själv kommenterat med att på den tiden hon och hennes make skrev deckare så var det en värld av medelålders vita män med makt i Sverige - alltså blev deras Beck-deckare detsamma).

Beck håller ... Mycket på grund av att man anstränger sig för att hitta skådisar som kan leverera "gediget arbete".

Det finns en trio som imponerar speciellt i Beck 35 - Ditt eget blod. Peter Haber, Ingvar HIrdvall och Kristofer Hivju. Game of Thrones favoriten Hivju har gjort en hel del för att revitalisera Beck och det är kul med en sympatisk norrman i en av huvudrollerna.

Man saknar absolut inte Gunvald Larsson eller alla långsökta seriemördare/pedofiler som Beck-seriern (som så många deckarserier) led svårt av.

Nu följer man istället en annan gammal känd deckare/thriller-modell: Två fall som inte verkar ha något med varandra att göra visar sig istället vara sammanlänkade.

Och det är oklart vem som är offer och förövare.

Det är alltså precis samma grej som man kört förr i Sherlock Holmes viktorianska äventyr och i Agatha Christie klassiker från första halvan av 1900-talet.

"It's never twins!" säger Sherlock Holmes i nya BBC-serien Sherlock.

Nä, men man kan blanda ihop bröder i alla fall.

Det är kul att se att "gammal är ändå äldst" och hur man använder deckartrix gamla som den viktorianska kullerstensgatan korsat med en modern värld i Sverige.

Fast OM en hockeymatch bombhotades i Sverige idag --- skulle man då inte ställa in den, istället för att ligga med krypskyttar utanför arenan? Det känns liiiite väl amerikansk (som i en amerikansk TV-thriller).

Sämst: väldigt väldigt trött på invandrare som blir skildrade som terrorister. Det gäller både amerikanska thrillers och svenska thrillers. Tänk om!

Bäst: samspelet mellan Haber och Hirdwall. Hirdwalls karkaktär är roligast och bäst i hela filmen - som när han berättar en anekdot om när han skulle lära snyggingen Silvia dansa vals inför OS i München. Det kunde ha sagt klick med någon helt annan ...

Solklart: Beck håller i alla fall ett år till och jag ser mycket fram emot de kommande avsnitten med mer Haber och Hirdwall och Hivju.

Heja 3 H!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.