torsdag 15 mars 2018

FILM: Loving Vincent - Vincent van Goghs liv inspirerar till nytt mästerverkRegi: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Titel: Loving Vincent
Manus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Jacek Dehnel
Medverkande: Robert Gulaczyk, Douglas Booth, Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Helen McCrory, Chris O'Dowd, John Sessions, Eleanor Tomlinson, Aidan Turner m.fl.
Land: United Kingdom, Poland, United States, 2017
NonStop Entertainment

Vincent van Gogh började måla sent i livet - han var 28 år - och hans karriär varade i 8 år. På den tiden var han otroligt produktiv och producerade 800 tavlor. Under sin livstid såldes EN tavla. Idag anses alla tavlorna vara ovärderliga mästerverk - och van Gogh har slagit prisrekord på moderna auktioner. Ironiskt, med tanke på att han under sitt liv var en fattiglapp som blev försörjd av sin bror Theo.

En siffra till: 65 000 oljemålningar ligger till grund för det här filmen.

Filmen Loving Vincent är ett mästerverk i sin egen rätt. Det är den första filmen någonsin som är helt gjord med oljemålningsfärger - och hela filmen är som att vandra omkring i Vincent van Goghs målningar. De får liv, de rör sig, och det panoreras runt i dem och det är helt magiskt.

Berättelsen är som en pusseldeckare - Var det verkligen självmord? Var fick vincent pistolen ifrån? Vem tillhörde den?  Hur kunde Vincent gå från ett fält till sitt hotell, när han var skjuten?

Filmens huvudperson försöker att få allt att gå ihop och träffar många olika personer i byn, samtidigt som han har ett brev att leverera (vem ska få brevet?), och spänningen stiger.

När det gäller brevet blir det sist Theo van Goghs änka som tar hand om det, och ger ut det i en samling med Vincents brev och skisser. Smart änka. Inte ett sånt där städgalet fruntimmer som eldar upp alla gamla brev och osålda tavlor - nej, hon samlade och katalogiserade allt och marknadsförde det och satt igång kulten kring det döda missförstådda geniet. Smart. Det kanske kan bli en uppföljare?

Det här är i alla fall årets vackraste film och den mest imponerade tecknade film som någonsin gjorts.
Coco för ursäkta - folk som springer omkring och skriker och ramlar nerför stup och sjunger smöriga sånger har vi sett (och hört) förut.

Loving Vincent är ett smart innovativt och ett fantastiskt gediget arbete - av en arme med 800 oljemålande tecknare som alla lärt sig måla i Vincent van Goghs stil.

En måste se film!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.