torsdag 1 mars 2018

Först på bollen - Bästa sportboken för sportlovet! - Livet i akademin fortsätter med Italien resa och nya spännande utmaningar!


Författare: Jesper Tillberg
Titel: Först på bollen
Serie: Livet i Akademin (del 2)
ISBN: 9789132201523
B. Wahlströms förlag


Först på bollen är bästa sport-boken till sportlovet, påsklovet, sommarlovet eller vilket lov som helst!

Eller bara en regnig helg!

Det är ont om riktigt bra böcker om sport - i alla fall som inte handlar om ridning eller om att vinna allt mot alla odds à la amerikansk modell. Böcker som är lättlästa, spännande, engagerande och dessutom kommer med bra tips på "övningar" och utveckling inom sporten (utan att för den skull vara faktaböcker).

Serien Livet i Akademin, som började med Alla på bollen, har hittat sin egen nisch!


Först på bollen är en jättebra bok och en mycket efterlängtad uppföljare till just Alla på bollen. Jag hade sett fram emot att Alex skulle berätta för sin gamla tränare att han skulle byta lag, till ett proffslag (tränaren gick Alex på nerverna, och han gick även mig på nerverna) men denna milstenshändelse utspelar sig tydligen mellan böckerna. Det är lite som i ett gammalt grekiskt drama där en del av de största grejerna händer off-stage.

Nåväl, jag hade också sett fram emot resan till Italien, och den får man vara med på!

Väldigt bra, korta och träffsäkra miljöskildringar - som när författaren koncentrerar sig på känslan av konstgräset under fotbollsskorna eller hur torftig den italienska frukosten är - äppeljuicen verkar till exempel var gjord helt utan äpple. Det är sådana små ögonblicksbilder som hela tiden förankrar berättelsen, utan att det blir några långrandiga beskrivningar.

På många sätt var den den första boken i serien, Alla på bollen, den perfekta boken - den har motståndare (den dumme tränaren), den har rivalen (den irriterande Viktor), den har den perfekte bäste vännen/hjälparen (Linus, också kallad "Limpan") och den har det optimala peripetin när hjälten krossar allt motstånd och uppnår sina drömmar efter ett lågvattenmärke strax innan den tredje akten ... Kort sagt: Alla på bollen är den perfekta sagan, och det handlar inte om att krossa en drake eller vinna en match, det handlar om att utvecklas och stå på sig.

Men vad händer efter "happily ever after"? När drömmarna uppnåtts?

Det visar sig att Livet i akademin inte är så lätt och så underbart som livet som Alex har drömt om.

Han är inte bäst på planen längre och det bästa laget som han drömt om att vara med i är inte heller bäst på planen. De blir t.ex. helt krossade av Milan i Italien. Och till sist i den italienska turnéringen så är allt de kan hoppas på att inte hämna på jumbo plats. Ungefär som damkronorna i senaste OS i Korea. Är näst sist i en turnéring något att komma hem och skryta om?

Huvaligen! Så ska det väl inte gå efter "happily ever after"?

Jämfört med förra boken i serien: Man saknar den tydliga motståndaren, (den dumme tränaren är här ersatt med en ny, och Toma är en helt okej tränare - han har till och med en egen bokserie som handlar om hur man blev tränare) och den bäste vännen (Alex träffar inte Linus i Italien, de bara messar till varandra) och den irriterande rivalen (Viktor som Alex fajtades mot i gamla laget ...)

Men så dyker Viktor upp i Italien och allt gammalt groll är som nytt igen.

Och väl hemma igen så får Limpan till slut äntligen en roll i boken --- Alex får också en ny fotbollstokig vän, Olga, och går med i en bokklubb bara för att Limpan och Olga gillar att läsa ...

Olga är förresten forward i Hammarbys akademilag för tjejer, hon är ett år äldre på Alex och i bättre kondition och bättre på fotboll (hon har ju haft ett helt år till på sig) och hon hjälper Alex med träningen - även mentalt. Det är en intressant tanke att när två spelare är lika bra fysiskt, lika snabba, lika starka, lika bra bollkoll, så är det fantasin som avgör och det är bra för fantasin att läsa. vare sig det är Agnes Cecilia eller Dagbok för alla mina fans.

Först på bollen är en helt annan match med en annan struktur än Alla på bollen. Men den har det gemensamt att hjälten får ta sjukt mycket stryk (här både fysiskt och mentalt) och är rejält nere för räkning innan vändningen i tredje akten ...

Och gissa om man är glad att allt ordnar sig för Alex!

Slutet i Först på bollen är inte en sådan cliffhanger som i Alla på bollen, men man ser ändå fram emot del tre i serien. Med mera fotboll och mera Alex och Limpan!

Först på bollen har ett mycket bra och varierat persongalleri och det finns många personer som kan utvecklas i fortsättningen.

Böckerna i serien Livet i akademin är perfekt läsning för fotbollstokiga tjejer och killar!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.